Gyárfás is Orbán bajait növeli

De vigyázat! Mindketten a nagy túlélők közé tartoznak – kerüljön, amibe kerül másoknak.

orban-gyarfas.jpg

Nem vitás, immár Gyárfás Tamás került a célkeresztbe. A Nyugat.hu előhalászott egy 1988-ban, tehát még a rendszerváltozás előtt megjelent könyvet. E szerint Kiss László úszóedző a szülők megkérdezése nélkül szedetett tanítványaival egy Nerobol nevű szteroidtartalmú készítményt, tehát doppingszert. Az akkori Magyar Hírlap két riportere, Lépesfalvi Zoltán és Pilhál György azt állította: a Sportkórház és a szövetség is asszisztált ehhez. A Blikknek egy másik, korabeli esetet feldolgozó cikkéből az derül ki, hogy ha a kamaszok szülei tiltakoztak, akkor a gyerekeket a versenyzéstől is eltiltották.

Nehezen hihető, hogy Gyárfás Tamásnak, a törekvő sportújságírónak, az 1989 januárjában alapított Sport Plusz nevű sportbulvárlap főszerkesztőjének, majd tulajdonosának, ne lett volna tudomása erről a könyvről, vagy az abban foglaltakról. Ezért Kiss László és társainak 1961-es erőszakos nemi közösülés miatti elítéléséről még csak-csak nyilatkozhatott úgy, hogy Kissnek volt valami „nőügye”, s hogy a „zaftos részleteket” nem ismerte, de a sportberkekben való jártassága alapján szinte kizárható, hogy ne hallott volna a gyerekek doppingolásáról.

Márpedig ha hallott, akkor 1993-ban úgy lett a Magyar Úszó Szövetség elnöke, hogy elfogadta alelnöknek a gyógyszerezéssel kapcsolatba hozott Kiss Lászlót. Ráadásul Kiss még ugyanebben az évben a női úszóválogatott edzőjévé avanzsálhatott, 1999-ben pedig a teljes úszóválogatott szövetségi kapitánya lett. Ez aligha volt elképzelhető Gyárfás támogatása nélkül.

A Gyárfás Tamás karrierjét alaposan feldolgozó Index részletesen írt arról, hogy a magyar-történelem szakos tanárból lett sportriporternek, televíziós producernek, magyar úszószövetségi elnöknek, az Európai Úszószövetség, a Nemzetközi Úszószövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökének miként romlott meg a kapcsolata egy időben a Fidesszel, s Orbán Viktorral. A hat éven át tartó kegyvesztettség odáig fajult, hogy a 2012-es londoni olimpia után, a Szépművészeti Múzeumban rendezett ünnepségen Balog Zoltán miniszter egymás után kezet fogott a meghívott sportági szövetségek elnökeivel, de Gyárfással nem. Ráadásul erről az akkor még kormánypárti Magyar Nemzet is beszámolt.

Ebben a helyzetben Gyárfás már azon gondolkodott, hogy a két nappal későbbi parlamenti kitüntetési ünnepségre és fogadásra el sem megy, nehogy még jobban megalázzák Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök és Orbán Viktor kormányfő jelenlétében. Ehhez képest, legnagyobb meglepetésére, már nemcsak kezet fogtak vele, de a Magyar Érdemrend középkeresztjével is kitüntették. Feltehetően az történt, hogy a sportra Magyarország lelki felemelésének eszközeként tekintő Orbán Viktor és környezete, indulatokat sem nélkülöző viták után, a múzeumi ünnepség után egy nappal úgy döntött: céljaik szolgálatában felhasználják az akkorra már jelentős nemzetközi kapcsolatokat kiépített úszószövetségi elnököt, ezért egyik napról a másikra véget vetnek kitaszítottságának.

Csakhogy most annál nagyobb a baj. A kormányfő gyorsuló ütemben szembesül azzal, hogy politikai árat kell fizetnie a döntéseket megelőző, körültekintő vizsgálatok hiánya, vagy ezek eredményeinek figyelmen kívül hagyása miatt. Még ha el is tekintünk a Fidesz megalakulása utáni kétes ügyeletektől, amelyekről kötetek sorában olvashatunk, újabban is egyre több a kínos eset. Ami hirtelen eszembe jut: az általa támogatott Schmitt Pál köztársasági elnöki bukása, s azóta is felszínen tartása, az internetadó tervének kudarca, az időközi választások fiaskói, az addig legfőbb támaszát jelentő Simicska Lajossal való botrányos összekülönbözése, az Orbán-rendszer dicsőségét zengő újságírók tömeges elpártolása, a fel nem avatott náci megszállási emlékmű, a Hóman Bálint-szobor miatti magyarázkodás, a vasárnapi boltzár egyik napról a másikra történő föladása, a pedagógus megmozdulások, az eszelős stadionépítkezések – szemben az egészségügyi  és a szociális ellátás, az oktatás körülményeinek mindenki által érzékelhető romlásával, a vállalkozó kedvű fiatalok és a középnemzedék külföldre vándorlása, a meggazdagodásának körülményei miatti parlamenti tetemrehívás...

A családtagok, meg a szűk holdudvar anyagi szempontjainak, a pillanatnyi érzelmeknek és érdekeknek alárendelt, ötletszerűen, vagy politikai taktikai okokból meghozott, elvi meggondolásokat nélkülöző döntések lassan, de biztosan erodálják tekintélyét. Orbán Viktor már Kiss László ügyében is kínosan lett exponálva. Most pedig a nagy nehezen szövetségesévé tett Gyárfás Tamásról derül ki, hogy nem csak vállalkozóként kötődött a nevéhez hol ilyen, hol olyan gyanú, nem csak a baloldal szererét tolta jó sokáig, de az irányításával működő úszószövetséghez is egyre több kétes ügy kapcsolódik. Orbán Viktornak a mellette negyedszázadon át kitartott harcostársai előtt alighanem már most, a szélesebb közvélemény előtt pedig később, bizonyosan számot kell adnia arról, hogy kit is vett szárnyai alá.

Csakhogy ez a tervezett világversenyek zavartalan megrendezését is veszélyeztetheti. Igaz, ettől a fél ország fellélegezne: legalább az ilyen megalomániás sportköltekezéseket megússzuk. Illúzióink azért mégse legyenek! A miniszterelnököt az alattvalókra rótt terhek, vagyis az, hogy a magyar lakosság adókötelezettségei a legmagasabbak között vannak az Európai Unióban eddig sem igen izgatták. Ahhoz nagyobb társadalmi ellenállásra lenne szükség, hogy feladja a keveseket sokak rovására felemelő rögeszméjét. Egyébként is egy valami közös a két emberben, Orbánban és Gyárfásban. Mindketten a nagy túlélők közé tartoznak – kerüljön, amibe kerül másoknak. #

CÍMKÉP: Orbán Viktor és Gyárfás Tamás a 2019-es és 2021-es vizes világbajnokság rendezéséről tartott sajtótájékoztatón Barcelonában 2013. július 19-én (Fotó: Kovács Anikó / MTI) 

KIEGÉSZÍTÉS: Az Index az Orbán-kormány kilenc jobbára gazdasági fiaskóját gyűjtötte össze – pálinka-szabadságharc, Erzsébet-utalvány és Szép-kártya, sávos reklámadó, élelmiszerlánc-felügyeleti díj, bérplafon, Klik, MNB-közpénz magánpénzként kezelése, kötelező munkaerő-felvétel a nagyobb boltoknak, netadó

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG