Sápadt kiflik boltünnepre

Agyő, egyszázalékos üzlettulajdonosok!

kifliksapadt.jpg

Ilyen sápadt kifliket is rég láttam már! Ebben a kis boltban mindig kiváló az árú, de ma, a vasárnapi üzletnyitás országos ünnepén szégyenkezve tördelte a kezét a boltos: ilyet hoztak, ő sem érti, miért.

Ez a kis üzlet a tizenkét bünti hónap alatt is nyitva tartott vasárnap. Tehette, hiszen az egyetlen eladó maga a tulaj, s az ő lelki üdvéért nem aggódtak az ájtatosok. Volt is forgalma szépen az elmúlt időszakban. Ráadásul úgy néz ki, hogy a vasárnapi vásárlók nagy része továbbra is kitart mellette.

Csakhogy a kiflik sápadtak, s ő nem tudja, miért…

– Miért, miért? – tör elő cinikus énem. – Mert azt ugyan a jelek szerint néhány nap alatt meg lehet tenni, hogy a parlamenten átgyűrjenek egy törvénytervezetet, amit a házelnök nyomban szignál és lóhalálában küldet fel a várba a köztársasági elnökhöz, ő pedig kezét-lábát töri, hogy ellenjegyezze, s még a Magyar Közlönybe is berakják szombatig, ami ugye a hatályosulás feltétele, csakhogy a neheze ekkor jön.

A pénzük után futó nagy áruházaknak – a szakszervezetekkel folyó viták közepette – át kellett írniuk a beosztásokat. Innen-onnan kisegítőket kellett szerződtetniük és az olyan friss áruféleségekből, mint a kifli is, újból rendelniük vasárnapra. Igen ám, de a pékségek már elküldtek egy-két embert a korábbi vasárnapi zárva tartás miatt. Az elbocsátottak egy része  már a La Manche-csatornán is túl lehet. A pénz persze pénz, ezért, hogy a szűkös kapacitás mellett is teljesítsék a megrendelést, kissé rövidebb ideig sütötték a pékárukat. A néhány másodperces nyereség aztán sápadt kiflik többlet százaiban kamatozhatott.

Persze, ez csak egy cinikus eszmefuttatás. Fogalmam sincs, hogy a pékségekben valóban így történtek-e a dolgok. Mindenesetre akár így is történhetett. Viszont azt például biztosan tudom, hogy több vállalkozásnál megkezdték az üzlettulajdonosi–alkalmazotti szerződéseknek az eredeti állapot szerinti visszaállítását. Mert az elmúlt egy évben, sok helyen a tulaj bevette a vállalkozásba néhány alkalmazottját, és az egy százaléknyi részesedés fejében némi többlet pénzt juttatott nekik. Így érte el, hogy a 2015. március közepétől érvényes vasárnapi nyitvatartási tilalom alatt akkor is kinyithasson, ha ő nincs az üzletben.

Úgyhogy akár így, akár úgy, adalék ez ahhoz a kapitális közhelyhez, hogy a gazdaságban minden mindennel összefügg; ha az egyik elemet meglökik, dominóként borul utána a többi is. A szokásos munkahelyen még egy napot sem töltött honatyák és honanyák figyelmébe ajánlom hát ezt a néhány sápadt kifliről készült képet. Gondoljanak rá, amikor a parlamentben esztelenül nyomogatják a szavazógép gombjait! # 

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG