Putyin nem csak kérlelhetetlen

Az Euronews elhallgatta, hogy a Kreml pozitív üzenetet is küldött Ukrajnának.

2016-08-19oroszbtkrim.jpg

»Fokozott biztonsági intézkedéseket ígért a Krím-félsziget lakóinak Vlagyimir Putyin – olvasom a mandiner.hu-n. Azután beszélt erről az orosz elnök – írja az internetes lap –, hogy a Kreml többször vádolta Ukrajnát diverzáns- és terrorakciók előkészítésével a bekebelezett területen. Rendre cáfolta Kijev az orosz állításokat, amelyeket azonban Putyin mégis oszt: „Úgy tűnik, ukrán partnerünk a válság elmélyítéséről döntött. Nem tudjuk miért. Nem akarják, vagy valamilyen okból nem tudják betartani a minszki megállapodást” – nyilatkozta a tűzszüneti egyezségre utalva az orosz elnök. A napokban Oroszország szárazföldi és tengeri hadgyakorlatokba kezdett a térségben, sőt még egy légvédelmi rakétarendszert is telepítettek« – zárul a tudósítás, amelynek forrásaként az Euronews-t jelöli meg a mandiner.hu.

Ha az ember dekódolja a tudósítás üzenetét, arra következtet, hogy az oroszországi vezető továbbra is (?) az erő nyelvén beszél az ukrajnai kérdésről. Nem kétséges, hogy a háború és béke kérdésében, a fegyverkezés ügyeiben, a geopolitikai kérdésekben állást foglaló oroszországi Biztonsági Tanács állandó tagjainak részvételével megtartott, kihelyezett munkaértekezlet, s annak a képen is látható zászlódísszel jelzett külsőségei félreérthetetlenül demonstrálták, hogy a Kreml a maga részéről lezárta a Krím ügyét.

Csakhogy az Euronews – s nyomában minden olyan médium, amely a megbízhatónak tekintett hírcsatornát szemlézi – elhallgatta, hogy van pozitív fejlemény is. Az oroszországi állami televízió augusztus 19-én, pénteken többször is idézte Vlagyimir Putyint arról, hogy a kapcsolatok fejlesztésére törekszenek Ukrajnával. Ennek egyik jeleként az államfő különleges megbízottat nevezett ki a kereskedelmi-gazdasági, tudományos-technikai együttműködés elősegítésére.

Ez a bejelentés a krími tanácskozáson is elhangzott, de a Kreml honlapján is olvasható. Akár ebből, akár a híradókból dolgoztak az Euronews-nál, találkozniuk kellett a pozitív kezdeményezéssel, de erről valahogy elfelejtettek beszámolni. Persze van ebben gyakorlatuk. Többször szóvá tettem már ebben a blogtérben is, milyen gyakran élnek a manipulációnak ezzel az eszközével az oroszországi ügyekkel kapcsolatban. Nyilván az ab ovo lehetetlenség, az objektív tájékoztatás jegyében – ahogyan ezt egyik szlogenjükben hangsúlyozzák.:)

Mondanám nekik, ha érdekelné őket, a fából vaskarika objektivitás helyett, a közönség megelégedne a kiegyensúlyozottsággal is. De hát falra hányt borsó ez. Pedig nyilván ők is tisztában vannak azzal, hogy a konkrét esetben a tárgyszerűség azt követelné, hogy bemutassák az oroszországi politika Ukrajnával kapcsolatos magatartásában meglévő kettősséget. Mondjuk azért, mert például nekünk, akik e térséghez közel vagyunk, s akiknek nemzettársaik élnek a szomszédos Ukrajnában, ez korántsem mellékes. Egyáltalán nem mellékes, hogy ugyanezen a napon Putyin, a Medvegyev kormányfővel való, szintén kamerák előtt zajlott megbeszélésen, külön is hangsúlyozta: új ukrajnai különleges megbízottja kifejezetten civil beállítottságú. Jelezte, hogy az illetőhöz nagy reményeket fűz a mostani időszakban, amikor a nagyköveti szintű kapcsolatok szünetelnek a két ország között.

Persze megértem én az Euronews szerkesztőit. A kicsit is árnyaltabb kép nem felel meg az eddig követett putyinozós gyakorlatuknak. Nem felel meg annak a torz képnek, amilyennek éveken mutatták az oroszországi vezetőt a gyanútlan közönségnek. Most, amikor már csak a folyamatok természete miatt is, lassan-lassan részleges, bár nyilván nem teljes, visszarendeződésnek leszünk tanúi a térségben, s talán a világban is, a közvéleményformáló újságírók nincsenek könnyű helyzetben. A változásokat olyan észrevétlenül kell prezentálniuk, hogy a kívülállónak ne tűnjék fel, amikor majd az eddigieknek szinte az ellenkezőjét fogják képviselni. De azért nagyon ne féltsük őket! Van benne gyakorlatuk. #

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG