Elégett az ezredes

A donyecki parancsnokok levadászása terrorakciókat indíthat el Ukrajnából, amely Európa más részeit is elérheti.

tolsztih.JPG

Ukrán diverzánscsoport hajtott végre merényletet a Moszkva-barát Donyecki Népköztársaság ezredese, Mihail Tolsztih ellen február 8-án. Ezt közölte a felkelő terület* ügyészségén egy közelebbről meg nem nevezett forrás.

A merényletet egy mindössze nyolcvan centiméternyi hosszú, reaktív lángszóróval követték el. Szakértők szerint akár négyszáz méter távolságból is pontos találat érhető el a fegyverrel, ha megfelelően kiképzett személy használja. Még sötét volt, amikor a merénylők belőttek az ezredes irodájába, ahol égett a lámpa, s így messziről is jó célpont volt. A robbanás ereje és az ezer fokos hő azonnal elpusztított és megsemmisített mindent, beleértve a Givi becenévre hallgató áldozatot is.

A Donyec-medencében született és élt Tolsztih katonai szolgálata alatt harckocsi parancsnokként kapott kiképzést. Később különféle polgári munkahelyeken dolgozott, majd 2014 tavaszán vállalt feladatokat a felkelés szervezésében. Részt vett a legsúlyosabb harcokban. 2015-ben az Európai Unió szankciós listájára került.

A Kinek állt érdekében a meggyilkolása? – kérdésre, az ilyenkor szokásos találgatások részeként több változat is megfogalmazódott: a.) mindenekelőtt a kijevi vezetésnek, az ukrán hadseregnek; b.) talán saját beosztottjainak, akik elégedetlenek parancsnokaik belső hatalmi harca, vagy a pénzek elosztása miatt; c.) esetleg az orosz titkosszolgálatoknak, amelyek útjában állhatnak az önfejű vezérek; d.) a legkevésbé valószínű, de nem zárható ki, hogy a Donyec-medencében létre jöhető ukrán partizánmozgalomnak.

Mindenesetre az oroszországi állami médiában hősként tekintenek a lakosság körében is népszerű Mihail Tolsztihra. Ugyanakkor a liberális Leonyid Gozman – aki az újabb keletű oroszországi kapitalizálás, a politikai és gazdasági átalakítás kulcsszereplője, a politikai-gazdasági elit nyugatos táborának emblematikus alakja, Anatolij Csubajsz mellett is dolgozott – Facebook oldalán a maga talányos voltában is egyértelmű üzenetet tett közzé Szkorb (fájdalom / szomorúság) címmel:

„Meg akarom érteni, Givi esetén fájdalmat kellene éreznem, ugyanúgy mint Motorola, Abver, Besz (a többi orvtámadás áldozatául esett felkelő vezérek nem minden esetben hízelgő beceneve – KDL) miatt. Vagy még inkább? Bár természetesen jobb lett volna a bíróság!”

Az oroszországi állami televízió közéleti vitáiban is gyakran szereplő, ott kifejezetten nyugatos, sőt amerikai szempontú ellenzéki hangnemet megütő Gozman honlapján a hozzászólók egyike-másika terroristaként aposztrofálja a felkelőket. De a velük kapcsolatban kevésbé ellenségesek is arra figyelmeztetnek: ha a neves donyecki parancsnokok 2016 őszétől kezdődött orvul levadászása folytatódik, többen érezhetik úgy a jól kiképzett felkelők közül, hogy hasonló módon kell elégtételt venniük. Emiatt valóban terrorista akciókra kerülhet sor Ukrajnában, sőt ezek átcsaphatnak Európa más részeire is Délkelet-Ukrajnából. #

CÍMKÉP: Mihail Tolsztih egy donyecki díszszemlén, mint harckocsi-parancsnok Fotó: Jelena Gorbacsova, Kommerszant

FEJLEMÉNY, 2017.02.09 23:27: Vigyázat! Tele az oroszországi sajtó a legképtelenebb történetekkel a gyilkosság elkövetőiről. A Novaja Gazeta és a Kommerszant nyomán többen arról adtak hírt, hogy az ezredest négy saját beosztottja ölte meg, mert dezertált a kijevi oldali Avgyejevka (Avdiivka) körüli harcok elől, s hogy ezt leplezze, a lábába lőtt. Miután azt hitte, hogy emberei elpusztultak, immár Donyeckből, parancsot adott arra, hogy vegyék tüzérségi tűz alá a helyet, ahol saját zászlóaljának állásai voltak. A Novaja Gazeta és ennek nyomán más médiumok meg is nevezték azt az önkéntes harcost, aki a történetet előadta. Ám az illető később közzétette, hogy a Novaja Gazeta méltatlan levelezést folytatott az ezredes megöléséről, s cáfolta a történetet. Már amennyiben nem mások írták helyette, azt állította, hogy feltételezhetően az ukrán titkosszolgálat egy olyan internetes oldal felhasználásával kommunikált a nevében az újságírókkal, amit 2016 szeptemberében már megszüntettek. #

*MAGYARÁZAT: A három évvel ezelőtt kezdődött felkelés eredetileg az Ukrajnán belüli autonómiaköveteléshez kapcsolódott, s a kijevi kormány által a Délkelet-Ukrajnára szabadított, zsoldosokból, ukrán nacionalista kalandorokból álló, úgynevezett antiterrorista operáció keretében önkényeskedő szabadcsapatok ellen folyt. Később az amerikai tanácsadók által felkészített ukrán hadsereg is bekapcsolódott a harcokba, amelynek Moszkva-barát fegyvereseit feltehetően Oroszország részesíti katonai támogatásban. Emellett Moszkva jelentős humanitárius szállítmányokkal, az egészségügyi ellátás, főleg a súlyosan beteg gyerekek oroszországi kezelésének megszervezésével is segíti az ott élő, az ismét  gyakori ágyúzásoknak kitett lakosságot, amelytől például a nyugdíjak folyósítását is megtagadta az ukrán állam. # #

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG