Lőttek a Moszkva elleni szankcióknak?

Az amerikai cégek továbbra sem üzletelhetnek az orosz titkosszolgálatokkal, de már benyújthatják hozzájuk az igazolásokat.

putin-obama-lsanctions-against-russia-yet.jpg

Enyhített az orosz föderációs biztonsági szolgálattal, az FSZB-vel és a hozzá kapcsolódó szervezetekkel összefüggő szankciókon az USA pénzügyminisztériumának (Departement of The Treasury) külföldi aktívákat ellenőrző részlege. A Financial Times szerint a könnyítést amerikai cégek lobbizták ki. Szavakban még megy a keménykedés, de a Moszkva elleni szankciók felpuhulásának kezdetét jelentheti a washingtoni adminisztráció intézkedése.

A Krím-félsziget Oroszországhoz való csatolását követően, 2015. április 1-je és 2016 december 28-ika között Barack Obama három elnöki rendeletben intézkedett az Oroszországgal való kereskedelem korlátozásáról, pénzügyi károk okozásáról, egyes orosz politikusoknak, közéleti szereplőknek, üzletembereknek az Egyesült Államokba való utazásának megtiltásáról. Ezek mellett diplomaták tömeges kiutasítása és más, például a nemzetközi szervezeteken keresztül történő változatos nyomásgyakorlásra is sor került egészen az oroszországi sportolókkal kapcsolatos diszkriminatív intézkedésekig.

Ám a jelek szerint a szankciók bumeránghatása már nem csak a kisebb országokat sújtja, de a multinacionális európai és amerikai cégeknek is egyre több kárt okoz. A Rosznyeft 19,5 százalékos részesedésének januári eladására az angliai-svájci érdekeltségű Glencor, illetve egy katari alap számára, a Volkswagen elnökének Vlagyimir Putyin orosz államfőnél tett minapi látogatására és több hasonló eseményre figyelmeztető jelként tekinthetnek az amerikai üzletemberek. Alighanem attól tartanak, hogy lecsúsznak az üzletekről, amiket az előbb-utóbb óhatatlanul megnyíló – valójában teljesen soha be nem zárult – oroszországi piac kínálhat számukra.

Mára aztán meg is repesztették, sőt némileg át is ütötték a szankciók falát. A sors fintora, hogy a General License No.1 elnevezéssel, február 2-ikai keltezéssel közzétett könnyítés a hírhedt KGB utódszervezetével, az FSZB-vel és a hozzá kapcsolódó szervezetekkel összefüggő engedélyeztetési eljárásra vonatkozik. A (titkosítható) elektronikai eszközök oroszországi értékesítéséhez ugyanis az FSZB engedélyére van szükség. E nélkül lehetetlen a mobiltelefonok, okostelefonok, notebookok, vezeték nélküli elektronikai eszközök, operációs rendszerek, tomográfok stb. nagy tételben történő bevitele Oroszországba. Az ügyletekben olyan cégek érintettek, mint az Apple, a Google, a Dell, a HP, a Cisco, az Intel, a Symantec, a GoPro, az Oracle, a General Electric, a Medtronic és mások.

A szankciók miatt az amerikai cégek nem juthattak hozzá az amerikai hatóságoktól az orosz titkosszolgálat által előírt licencekhez, tanúsítványokhoz, igazolásokhoz. A washingtoni adminisztráció mostani döntése értelmében immár ismét lehetővé válik, hogy az Egyesült Államok vállalatai engedélyt kérjenek és kapjanak az USA pénzügyminisztériumának külföldi aktívákat ellenőrző hivatalától (Office of Foreign Assets Control, OFAC) arra, hogy benyújthassák a megfelelő dokumentumokat az oroszországi FSZB-nek. Ezzel kapcsolatban azonban az ellenzéki lap, a Kommerszant az amerikai fél egyfajta magyarázkodását is idézi: az amerikaiak továbbra sem üzletelhetnek az orosz titkosszolgálattal, s a mostani intézkedés nem jelenti a szankciók egészének visszavonását.

De akár így, akár úgy, egyre nyilvánvalóbb, hogy hiábavaló volt az előző elnök Barack Obama tüsténkedése. Bár elnöki mandátumának utolsó napjaiban is újabb és újabb döntéseket hozott, hogy borsot törjön a Kreml vezetőinek orra alá, ezen a téren is megkezdődött az Obama hagyaték felszámolása. Merthogy alighanem ez Amerika érdeke. Márpedig ez mindig, mindent felülírt az Államok utolsó száz–százötven évének történetében. Akár beszéltek erről, akár nem, akár mondták, hogy Amerika lesz az első – mint ezt a 45. elnök, Donald Trump tette beiktatási beszédében -, akár nem. The business must go on! #

CÍMKÉP: Putyin és Obama, aki akkor még nem gondolta, hogy utódja Trump azonnal hozzálát az amerikai multik előtti akadályok lebontásához

https://www.treasury.gov/resource-center/faqs/Sanctions/Pages/faq_other.aspx#cyber_gl

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG