Nem félnek, hisztériát keltenek!

De hogy lesz a lagymatag összejövetelből a nézők idegeit borzoló állami m1-es híradós beszámoló?

2018-05-08parlamentalakulotuntetes.jpg

A parlament zárt főkapuja előtti lépcsőn rendőrsorfal, amely lazábban folytatódik az épület jobb- és balszárnyának irányába. Előttük, a lépcső alatt szintén rendőrök láthatósági mellényben, hézagosan elhelyezve. Jobbára fiatalok ácsorognak, üldögélnek a flaszteren. Közöttük itt-ott nyugdíjasok. Férfiak, nők vegyesen. Utóbbiak némelyikén szalmakalap. A kezekben magyar és európai uniós zászlók és okos telefonok, fényképezőgépek. Bent már folyik az országgyűlés ünnepi, alakuló rendezvénye. Unalmas, évtizedek óta ismétlődő rutin szerinti jelentések követik egymást. Ám az épületbe újabb és újabb rendőri alakulatok érkeznek és távoznak zárt rendben. Valami itt nem stimmel.

Már 11 óra, de a kinti hangulat továbbra is álmatag. Legalábbis a Hír Tévé adásából ez jön át. Írni kezdem a látottakat, s hogy ne maradjak le semmiről, monitorom osztott képernyőjén az Index élő adását jelenítem meg. Olykor sípok kíséretében felhangzik egy-egy kórus: „Hazaárulók!” „Tiszta választást!” „Viktor takarodj!” „Gyertek ki!” Ahogy telik az idő, alkalmi szónokok hangját hallani, de a beszédek néhány mondat után elhalnak, érdektelenségbe fulladnak. Aztán néhány gyakorlatiasabb egyén is megjelenik, próbál valamiféle fazont adni a gyülekezésnek. Nyilvánvalóan hiányzanak innen a profi tüntetésszervezők, de az alkalmi aktivisták negyed tizenkettőre azért elérik, hogy csendes élőlánc szerveződjék a Duna felőli korlátig.

Ismerősöm felhív. Azt mondja: ezek ott a parlamentben be vannak rezelve. De csontig ám! Nem értek egyet. Hiszen valójában nincs mitől tartani. Nem lehet, hogy ezt ők, a hatalom birtokosai ne tudnák ugyanígy. Az egészről ordít, hogy itt létrehoztak valamit, ami egyébként nélkülük, az előzetes tervek szerint, nem jöhetett volna létre. Mert, ugyan hogy került néhány száz tiltakozó és bámészkodó a Kossuth térre? Még ma reggel is minden híradás arról szólt, hogy a fél Lipótvárost lezárták abból a jeles alkalomból, hogy a Fidesz hatalma csúcsára érve végre demonstrálhatja: övé az ország.

A parlament környékére és a Kossuth térre való belépési tilalmat időközben feloldották – mondja az ismerős. Aha! – reagálok. Akkor már minden világos! A jobb kéz nem tudja, mit csinál, a bal. Voltak ugye túlméretezett biztonsági tervek, de a Fidesz propaganda-seregében valaki rájött, hogy az előzetes fenekedésnek nem lesz hatása az esti tévéhíradókban, ha csak a kiürített teret mutathatják a kamerák. Ez így nem lesz jó. Érzékeltetni kell, mintha az utca önkénye fenyegetne! Hisztériát kelteni!

Gyorsan lehetővé kellett hát tenni, hogy az úgynevezett belső ellenség betegye a lábát a parlament elé, demonstrálandó a honatyákat és a honatyákat fenyegető veszélyt. Ezért masíroztatják a felvevőgépek előtt a rendőröket hol ki, hol be az Országgyűlés épületébe. Ami persze ellentmond a józan észnek. Hiszen, ha előzetesen tényleg akkora veszélyt vizionáltak, akkor a parlamenti őrség erősítésére kirendelt alakulatokat még hajnalban el kellett volna helyezni.

No de egészen más a helyzet, ha nem az egyébként nem létező, rombolási vágytól ittas haramiák, nem valamifajta nagyszabású, tömeges betörés, netán államcsíny ellen kell védekezni, hanem propagandisztikus hatás kiváltása a cél. Annak demonstrálása, hogy vannak, akik a választás eredményének úgymond megkérdőjelezhetetlensége ellenére rátámadnak a nemzet választottjaira. Mi több, magára a nemzetre! Nyilván a Soros-ügynökök biztatására és pénzéből finanszírozva. És így tovább…

De hogy lesz ebből a lagymatag összejövetelből estére a nézők idegeit borzoló állami m1-es híradós beszámoló? Szó, ami szó, nem szívesen lennék most a média pártmunkásainak helyében! Persze már látom is a megoldást. Illusztrációt keresek ehhez a szösszenethez az interneten.  És láss csodát csak úgy sorakoznak elém a teleobjektívvel készült, a téren lézengők között tátongó óriási hézagokat összesűrítő, a gyéren ácsorgókat nagy tömegnek láttató felvételek. Előtérben egy-két rosszabb arc, néhány, a jelmondatok skandálása miatt eltorzult száj, és lám már kész is a diákokat, a háziasszonyokat, a nyugdíjasokat gonosz fenevadakként ábrázoló tömeg képe.

Profi munka! Csak éppen a valósághoz alig van köze. Márpedig a valóság az, hogy fél 12 tájban már az Index is beszüntette az élő közvetítést. Ekkorra ugyanis az unalmat a nézők többsége megelégelte, s a számláló szerint rohamosan jóval ezer alá csökkent az adást nézők száma. De nekem szerencsém van. A PrintScreen gombot még korábban megnyomtam, így ennek a cikknek az illusztrációja bár rossz minőségű, de még valóban azt a hangulatot mutatja, amiről fentebb írtam. Hogy aztán hogyan jelenik meg mindez másutt, más kérdés. Attól tartok, ebből a helyzetből is a propagandisták jönnek ki győztesen. No és az, akit oly hatékonyan szolgáltak az elmúlt években…#

CÍMKÉP: Képernyőfelvétel a parlament előtti szolid tüntetésről az Index élő adásából

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG