Habony Londonban

Magyaroknak magyar agymosást – külföldről is!

mszpdemonstracio2016orban-habonypolip_1.jpg

Hallom, hogy Habony Árpád, hosszú éveken át Orbán Viktor kommunikációs éceszgébere, nem hivatalos propagandistája, a politikai gyűlöletkeltés két olyan kiválóságának, mint Finkelstein és Birnbaum magyarországi meghosszabbított karja, kiesett a pikszisből. „Londonban alapított nemzetközi hírügynökséget” – mondja a rádió hírolvasó bemondója. Csakhogy ez a tálalás nekem már akkor is gyanús volt.

A Válasz Online hamarosan igazolta a megérzésemet: szó sincs itt kegyvesztettségről. Inkább arról, hogy a hazai eseménygyártás után immár a külföldi hírek manipulálásában is átveszi a kezdeményezést a nemzeti nem együttműködés rendszerének propagandagépezete. Nem majd csak lesz valahogy alapon, nem magányos száműzöttként kezdett gründolni egy londoni ügynökséget Habony. A V4 News Agency (V4NA Ltd.) nevű céget 2018. december 31-én jegyezték be. Az elnevezés a visegrádi négyek országcsoportra utal. Akkori tulajdonosa Szalay-Bobrovniczky Kristóf Magyarország londoni nagykövete volt, az igazgatója pedig Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató egyik igazgatója, az MTV Zrt. volt vezérigazgatója.

Vagyis szó sincs arról, hogy Habony Árpád számkivetettként lenne kénytelen tengetni életét a ködös Albionban. Nagyon is jó hátszél repítette őt oda. És magányos sem lesz a messzi távolban. A Válasz Online úgy tudja, hogy csaknem ötven fős szerkesztőség dolgozik a V4NA mögött. Köztük jó néhány olyan újságíró, aki tavaly a magyar médiarendszer nagy részét, több mint 470 médiumot egybeterelt fideszes szervezethez, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) került. Többen külföldre költöznek a munka miatt, mert a tervek szerint a hírügynökségnek Pozsonyban, Varsóban, Prágában, Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is lesz tudósítója.

Szó, ami szó, nem kispályás terv a Magyar Távirati Iroda valamifajta kisöccsének létrehozása! Jókora tőke kell hozzá. De úgy éljek, megéri, bármennyibe is kerül – akár közvetett módon – a magyar adófizetőknek. Mert végre nem csak a hazai események generálását, üzeneteinek kigondolását, s ezek központi terv szerinti terjesztését végzi el az orbáni propagandagépezet a lakosság nagy többsége számára fogyasztásra készen tálalva, az egyéni gondolkodást szinte kizárva. Immár a nemzetközi hírek legyártását sem bízzák a véletlenre. Legalábbis a külföldi híreknek azt a részét, amely elsősorban hatással lehet a Fidesz-választók világképének formálására.

Hál’ istennek, immár vége annak az időszaknak, amikor a nyugati hírügynökségek, világlapok, hírtelevíziók – igaz, ami igaz, szintén manipulált – információit kellett úgy szelektálnia, formálnia egy hazai központi agytrösztnek, hogy azok megfeleljenek a nemzeti nem együttműködés rendszere elvárásainak! Vége ennek a sanyarú korszaknak, mert a magyarok ennél többet érdemelnek. A magyarok megérdemlik, hogy a külföldi agymosásban is magyarok részesítsék őket! Hogy aztán mit szólnak mindehhez a visegrádi négyek többi országának – Csehország, Lengyelország, Szlovákia – szerkesztőségei? Hát, ez is megérne egy misét, de várjuk ki a végét! Egyelőre csak annyit: nagy tétekben nem fogadnék arra, hogy körükben oly élénk és tartós lesz majd az érdeklődés. Ámbár, az is megtörténhet, hogy ez az egész Magyarország, sőt a V4-ek horizontját is messze túllépő mesterterv része, amelynek egyáltalán nem Londonban van az éceszgébere. #

CÍMKÉP: Orbán és Habony mint kétfejű magyar polip egy 2016-os MSZP-demonstráció transzparensén