Katolikus ultrák között Orbán

Az EU bomlasztása után a katolikus egyház irányzatai közötti feszültségkeltésben is részt vesz a magyar kormányfő.

fatimaiclngyuleshonlap.png

Bár Orbán Viktor egyelőre nem katolizált, ez nem akadályozta meghívóit abban, hogy lehetővé tegyék számára a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának (International Catholic Legislators Network – ICLN) tízéves jubileumi rendezvényén, az első nemzetközi politikus zarándoklaton és családi találkozón való részvételt. Az ultrakatolikus vezetőknek a híres zarándokhelyen, Fátimában megtartott, múlt heti, augusztus 22–25-e közötti eseményéről a hvg.hu adott hírt portugál lapok nyomán. Beszédesebb azonban, hogy sem a magyar sajtópalettát nagyrészt lefedő Orbáni állampárti média, sem a kormányfő honlapjai nem számoltak be róla.

A bécsi székhelyű, Afrikában és az amerikai kontinensen is aktív szervezet osztrák bejegyzésű weboldalán található tájékoztató szerint a 2010-ben alapított, úgymond független ICLN célja a gyakorló katolikusok és a politikusok közötti híd megteremtése és a keresztény értékek hangsúlyosabbá tétele a politikai életben. A szervezet tagjai minden évben egyszer, négynapos gyűlésen találkoznak. Ez zajlott csütörtöktől vasárnapig, Portugáliában, Fátimában, mint a honlapon olvasható: kizárólag személyre szóló meghívás alapján.

Részt vett az eseményen Donald Trump amerikai elnök kabinetfőnöke, a magyar kormányfővel ellentétben gyakorló katolikus Mick Mulvaney, akivel nyilván igyekezett szót váltani a miniszterelnök. Ha így történt, akkor e tekintetben akár diplomáciai nyereségre is szert tehetett Orbán. Mindezzel együtt olyan nagy tülekedés azért nem lehetett, hiszen az Expresso című lap csupán Mulvaney és Orbán nevét tartotta fontosnak kiemelni, bár a források megjegyzik, hogy több szélsőjobboldali politikus is jelen volt. Egyházi részről részt vett a találkozón Bécs érseke, a szíriai katolikus és ortodox egyház vezetője és Joseph Zen Ze-kiun hongkongi püspök is.

Hogy valójában mi történt a színfalak mögött, arról a nyilvánossággal gyakorlatilag semmit nem közöltek. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy a pápa fenntartással nézi az ICLN működését. A Sábado című lap szerint tavaly augusztusban audiencián jártak a szervezet vezetői Ferenc pápánál, aki akkor arról beszélt, hogy a keresztény értékek alapján igazságosabb, humánusabb társadalmat kell építeni. A szélsőséges világi szemlélettel szemben nem a fundamentalista vallásosság a megfelelő út – mondta az egyházfő.

Ám a jelek szerint ez még inkább protestálásra sarkallja az állítólag reformátusnak keresztelt magyar miniszterelnököt, akinek környezetéből gyakran hangzanak el bírálatok, sőt gúnyos kirohanások a katolikus egyház fejének ténykedésével, humánus, az elesettek helyzetére felhívó megnyilatkozásaival kapcsolatban. Ez persze nyilvánvalóan összhangban van a magyar katolikus püspöki kar többségének feudális módon konzervatív, ha úgy tetszik reakciós felfogásával, ami Orbán belpolitikájának minden elemét is meghatározza.

Orbán Viktor a fátimai rendezvényen való részvétellel közvetve megerősítette: nem csak az Európai Unióban lép fel egységbontóként, de kész szerepet vállalni a Vatikán, a katolikus egyház különböző irányzatai közötti feszültségkeltésben is. Teszi ezt a válságok előszelével terhes időszakban, amikor olyan mértékű kompromisszumkészséget kellene tanúsítani a világot terhelő veszélyek elhárítása érdekében, mint még soha. Sokakkal szemben azt kell állítanom: hosszú távon nem jön ki jól ebből Magyarország sem. #

CÍMKÉP: A tízéves jubileumi rendezvényt és az első nemzetközi politikus zarándoklatot beharangozó kép a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának (ICLN) internetes oldaláról (Képernyőkép)