Magyar kórkép/3 – Gyengül a forint

Túl sokba kerül a tévézés / Drágán vesz rakétákat Magyarország / Megfeneklett a gázkonvektor-csere program / Tovább gyengült a forint /

tvelofizetesekeuropabanx.jpg

TÚL SOKBA KERÜL A TÉVÉZÉS Több európai, főleg kelet-európai országban sokkalta olcsóbb a kábeltévés előfizetés éves díja, mint Magyarországon. Évente átlagosan 54 ezer forintot kell fizetni a kábeltévé-szolgáltatásért. A  svájci tévé-csekk ennek kétszerese, viszont a franciáknál csaknem tízezer forinttal olcsóbbak az éves tévéműsor-előfizetések. Náluk ugyanis 139 euró (kb. 45 700 forint) az átlagár. Olaszországban még ennél is olcsóbb a szolgáltatás, csupán 90 euró, durván 29 600 forint. A vizsgált országok közül a lengyeleknél a legolcsóbb az előfizetés, nagyjából harmadannyi, mint nálunk. A Pénzcentrum összeállításából kiderül, hogy hazánkban 4 millió háztartásra 3,5 millió előfizetés jut, és a legtöbben a digitális szolgáltatást veszik igénybe.

DRÁGÁN VESZ RAKÉTÁKAT MAGYARORSZÁG Miközben a magyar kormány 500 millió dollárért, nagyjából 148 milliárd forintért vásárol 180 darab légiharc-rakétát, Lengyelország fele ennyiért vesz 150 darab ugyanilyen rakétát – számolt be róla az Index. Japán pedig májusban vett ilyen fegyverzetet. Ők 160 darabot vásároltak 317 millió dollárért, nagyjából harmadával olcsóbban, mint Magyarország. Hivatalos magyarázat híján hozzáértők szerint a drágább árat részben az is magyarázhatja, hogy az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapnánk. A Zrínyi haderő-fejlesztési program részeként tíz év alatt 3500 milliárd forintot tervez a kormány haderőfejlesztésre.

MEGFENEKLETT A GÁZKONVEKTOR-CSERE-PROGRAM Több mint negyed év alatt se jegyezték le a gázkonvektor-pályázat ma éjfélkor záruló, két éve még elkapkodott keretét – írja a Népszava. A kétmilliárd forint keretű kiírás szerint a kormány a vissza nem térítendő támogatásokat osztó Otthon Melege Program (OMP) részeként május 22-e óta lakásonként a beruházás 60 százalékát meg nem haladó összeget, legfeljebb 750 ezer forintot biztosít konvektorok cseréjére. Az érdeklődés minden korábbi várakozást alulmúlt, noha a jelenlegi környezetszennyező, magas fogyasztású, olykor életveszélyes 3 millió gázkonvektorból így is csak 15 ezer cseréjére futotta volna. Az érdektelenség okát az építőipari szakemberhiányban, az elmúlt két év alatt jelentősen megugró kivitelezési költségekben, a támogatási arány csökkenésében látják az illetékesek. A hasonló programok kiszámíthatóságát csökkenti, hogy távozik az energiahatékonysági kérdések eddigi felelőse Weingartner Balázs államtitkár. Veszélybe került a családi házak felújításának júniusban még idén nyárra ígért kiírása éppúgy, mint a szintén kilátásba helyezett társasházi támogatás. A fűtési szezon előtt már nem is lenne idő a kivitelezés megkezdésére.

TOVÁBB GYENGÜLT A FORINT Csütörtök délután történelmi mélypontra került a forint az euróval szemben. A közös deviza egy egysége megközelítette a 332 forintos szintet a bankközi piacon. Az elmúlt napok magyarázatához képest sok újdonság nincs, az elemzők szerint több, főleg nemzetközi tényező együttes hatására következett be a mostani gyengülés. Ráadásul könnyen lehet, hogy az esés még nem ért véget, és a következő hetekben folytatódik – írja a Privátbankár.hu.