BEKIÁLTÁS: Horogkereszt az Euronews-on

Védelmi harcokról beszélt a tudósító, semmibe véve, hogy ki volt a háborúban a támadó.

frankoendrepilota2019-10-22euronewsmtifoto.jpg

Nem akartam hinni a szememnek, amikor átkapcsolva az Euronews tévécsatornára egy horogkeresztbe ütközött a tekintetem. Aztán persze fellélegeztem, mert természetesen egy relikvia része volt a sokakban félelmet keltő jelkép. Egy második világháborús repülőgép farok részén tűnt fel a hitlerista szimbólum. Arról számolt be a közönségnek Nóra Shenouda, hogy egy Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgépet állítottak ki a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban. Kovács Ákos igazgató szerint a magyar repüléstörténet szerelmesei a második világháború óta nem láthattak ilyet Magyarországon.

Hát, ha annyira vágytak rá, legyen! Biztos megérte a muzeális darabot ideszállítani a lengyelországi Krakkóból. Erre is került közpénz, mint annyi mindenre, amivel mostanság hol nyíltabban, hol alattomosabban, emlékezetpolitikával helyettesíti a történettudományos ismeretterjesztést a Horthy-rendszer felértékelésére építő, regnáló hatalom. Nagy elánnal folyik az akkori hadsereg hőskultuszára építő restauráció. A szokatlan, hogy a történelemhamisítók partnerre leltek az úgymond az európai értékekért síkra szálló tévécsatornában.

Látszólag ártalmatlan képsorok peregnek. Az egykori pilóta az akkori egyenruhában. Botra támaszkodik ugyan, de emlékezete pontosan őrzi a felszállás előtti rutinműveletek sorrendjét. A lelkes riportertől megtudjuk: „Ez a típus a második világháború egyik legjobb vadászgépe volt, a Puma-század pilótái ezzel védték a magyar légteret”. Talán érzékeli a finomabb lelkületű olvasó, aminek a riporter nyilvánvalóan nincs tudatában: a náci légierő felértékelése történik itt és most a szakszerűnek szánt szavakkal.

A tájékozatlan néző agyába – márpedig a nézők többsége ma már bizony tájékozatlan – az a számos helyről sugallt hamisság erősödik meg, hogy szinte a háború győztesei voltak a náci német hadsereg és szövetségesei. Utóbbiak között Horthy Magyarországa. Ráadásul védelmi harcokról beszél a tudósító, semmibe véve azt az apróságot, hogy ki volt a támadó. Rögzítsük hát legalább itt: a védelmi háborút nem Németország, Bulgária, Magyarország, Románia, Olaszország, Japán vívta. Sajnos, ezeknek az államoknak a hadseregei támadtak rá másokra, jelesül a Szovjetunióra 1941-től. Többek között az ilyen repülőgépekkel is, hogy részt vegyünk az ottani rablásban, a népirtásban.

A 10. számú parancs szerint a lakosság háromnegyedét ellenségként kellett kezelni – mint Krausz Tamás „A magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban” című, nagy vihart kiváltott kötetében dokumentumok tömegével bizonyítja, s az Eszmélet Zsebkönyvtár sorozatban most megjelent interjúkötetben is hangsúlyozza. A parancs szerint „partizángyanú” esetén a gyerekeket, a nőket is „a helyszínen meg kellett semmisíteni”. Ennek jegyében éveken át vettünk részt a megszállásban, emberek ezreinek, százezreinek, millióinak irtásában, falvak, városok felégetésében. A kétségbeesett és Magyarország területén már értelmetlen, az országunkat teljesen romba döntő védekezés csak ez után, 1944 őszétől 1945 tavaszáig következett.

Mindez csaknem egymillió elpusztított magyar állampolgár életébe is került. Csak hogy tudjuk, hova tegyük az Euronews riportjában a tudósító szájából elhangzott, nosztalgikus mondatokat: „A magyar vadászpilótáknak általában többszörös túlerővel kellett megküzdeniük a második világháborúban, képességeik és az úgynevezett Messzer technikai tulajdonságai azonban rendkívül ütőképessé tették őket. Régi pilóták szerint ezzel a géppel madárnak érezhette magát az ember”. Ugye értik? Madárnak… #

CÍMKÉP: Az Euronews lelkes szövege szerint Frankó Endre nyugalmazott főhadnagy, a legendás Puma vadászrepülő század Magyarországon élő utolsó pilótája újra láthatta azt a gépet, amellyel bevetéseit teljesítette (Fotó: MTI/Mészáros János, Euronews)