BEKIÁLTÁS: Karácsony és a dilettáns propagandisták

Magát járatta le Mészáros Kata azzal, hogy szemétkedett interjúalanyával.

2020-01-21meszaroskatakaracsonygergely.jpg

„A válasz minősíti a kérdést” – mondogatták hajdanán a klasszikus szerkesztőségekben, ahol mesterek tanítgatták az újságíró slapajt a hírlapírás fortélyaira. Azóta interjúalanyok ezreivel beszélgettem, de sosem tudtam eldönteni, miként viszonyuljak e kijelentéshez. Mert megtörtént, hogy

utólag is sutának tartott kérdésem a beszélgetőtársam lelkének mélységeit nyitotta meg, és fordítva: az okosnak, szellemesnek, empatikusnak gondolt tapogatózásommal sem értem célt.

Alighanem arról van szó, hogy az interjú páros mutatvány. Mindkét résztvevőnek bele kell tennie a magáét, hogy kijöjjön belőle a közönség által is nagyra értékelt produkció. Feltehetően emiatt nem tudtam mit kezdeni azzal az összeállítással, amivel az IndexVideó kínált meg január 21-én, kedden este. Kiemelték a műsorvezető összes kérdését a budapesti főpolgármesterrel készült beszélgetésből, majd egymás után vágták őket, hogy szembesítsék a nagyérdeműt, hova jutott mára az állami propagandatévé.

Elmés ötlet – gondoltam, s rákattantam én is. De a valóság abszurditása minden várakozásomat felülmúlta. Az előre megtervezett kekeckedés pőrén és szégyenteljesen mutatkozott meg előttem. Történt mindez abból az alkalomból, hogy Karácsony Gergelyt száz napja választották meg budapesti főpolgármesternek. Mészáros Kata keretes szerkezetbe gyömöszölte faggatózását: már a Farkas Örssel, az M1-csatorna állandó szakértőjével folytatott felvezető beszélgetésében jelezte, ki fogja deríteni: biciklivel érkezett-e a televízióhoz a főpolgármester.

Hú, de izgatott lettem! No, sebaj, egy csippentés nem a világ! – gondoltam. Ám arra nem számítottam, hogy a keménykedő riporter hosszú-hosszú perceken keresztül időz ennél a témánál. Mi több, a bicikli-üggyel zárta a játszmáját. Brávó! Összejött a keretes szerkezet! A kerékpárral, tömegközlekedéssel, vagy elektromos gépkocsival járja-e Karácsony Gergely a várost témakör kivesézése után a harcias amazon arra terelte a szót, meghívták-e, hányszor hívták meg, melyik állami csatorna műsorába hívták meg a főpolgármestert az utóbbi hónapokban. Szerepelt-e a műsorokban? Ha nem, miért nem? Ha igen, mely műsorokban szerepelt? Miként szerepelt?

Nálam ekkor szakadt el a cérna, s kezdtem felkutatni a teljes interjú videóját, mert kíváncsivá tett, hogy mit lépett ekkora szemétkedésre a főpolgármester.

Nos, amikor végre megértette, hogy bohócot akarnak csinálni belőle, megpróbált érdemben is szólni a budapesti közlekedési és levegőtisztasági helyzetről, a Városliget beépítéséről. És nagyjából ennyi. Mészáros Katának több mint huszonöt percen át sikerült hülyét csinálnia – magából. Olyannyira, hogy viselkedése nyilvánvalóan elrettentő tananyag lesz minden médiastúdiumon a következő évtizedekben. Talán még külföldön is. Ő maga ma még esetleg büszke is tettére, miután feltehetően dicséretekkel halmozták el főnökei az úgymond bravúros helytállásért. A főnökei, akik 2019-ben is több mint százmilliárd forintot használtak fel közmédia-finanszírozás címen az adófizetők pénzéből a Fidesz-állampárt propagandájára.

Ők azonban, természetesen, láthatatlanok, mert csak egy gyanútlanul ostobácska munkatárs felbujtásában jeleskednek. Nem adják arcukat ehhez az aljassághoz. Arra ott van a hírnévre vágyó, ezért szolgálatkész ifjú, akinek egyelőre aligha van fogalma arról, mit művel, s mit művelnek vele. Eközben ebben a műsorban is elfüstölt néhány tízmillió forint. Igen, ennyi juthatott erre a huszonöt percre abból a több mint százmilliárdból. Hozzá, valójában ezúttal sem adtak lehetőséget a legtöbb szavazattal közvetlenül megválasztott közéleti szereplőnek, hogy megtudhassa a közönség, milyen tervei vannak Budapesttel. Ám annyira mellélőttek, hogy még velem is sikerült elfelejtetniük, hogy elővegyem Karácsony korábban általam kínosnak minősített fogadkozásait és száz nap múltán szembesítsem őt ezekkel. Mert a műsorban olyan helyzetet teremtettek a dilettáns propagandisták, hogy ez a tétel érvényesült: ha le akarja győzni interjúalanyát, a riporter lesz a vesztes a néző szemében. #

CÍMKÉP: Mészáros Kata magából csinált bohócot az M1-en, pedig a cél Karácsony Gergely lejáratása volt – Montázs az adás rögzített képeinek felhasználásával

MEGJEGYZÉS: Az Index kasszája Karácsony teljesítményéről itt nézhető meg