BEKIÁLTÁS: Orbán intézkedhet és intézkedett

Egyértelművé vált, hogy nem a köztársasági elnök, hanem a kormányfő rendelkezik a honvédséggel.

2020-03-23orbanbeszedeoperativtorzssajtotajelottkepernyokep.jpg

„Négy harctéren kell helytállni. Katonai, rendőrségi, egészségügyi, gazdasági védekezés zajlik” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök március 23-án, hétfőn délelőtt, az operatív törzs tájékoztatója előtt. Minden szavából az derült ki, bármilyen intézkedést elrendelhet, amit akar. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen március 11-én Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette:

„döntés született arról, hogy rendkívüli veszélyhelyzetet hirdetnek meg az ország területére. A kormánynak a vírus elleni védekezéssel kapcsolatos döntései visszavonásig érvényesek, egyelőre nem lehet látni, mikor lehet vége a mostani állapotnak.”

Az Orbán-kormány ennek alapján ténykedik. Ezért hozhatott meg egyébként a parlament jogkörébe tartozó rendelkezéseket. A múlt szerdai intézkedéseket újabbakkal egészítették ki ezen a hétfőn. A miniszterelnök hatpontos gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett, amellyel a taxisok után átmenetileg könnyítenek további 81 ezer 480 kisvállalkozás járulékfizetési terhein. A veszélyhelyzet idejére mentességet adnak a KATA-adósságokra. Mentesítik egyes pénzügyi terhek alól a turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó vállalkozásokat, a magyarországi médiaszolgáltatásokat. A kilakoltatásokat, lefoglalásokat, az adótartozások behajtását, az egyéni hitelek kamatainak fizetését felfüggesztik a veszélyhelyzet idejére. Fenntartják a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes- és gyed-jogosultságokat.

Egyes szám első személyben jelentette be, hogy elrendelte tíz repülőgépnyi, a védekezést segítő szállítmány beszerzését. Az Index összefoglalója szerint a meglévő 66 ezer 905 kórházi ágy mellett végszükség esetén 252 tábori kórházi ágyat is munkába állíttathat. Védőruhából 30 ezer, kesztyűből 20 millió pár érkezett, 2560 lélegeztető gép áll rendelkezésre. 24 ezer 643, hatvanöt évnél fiatalabb, orvosi szolgálatra bevethető orvos, rezidens, és utolsó éves egyetemi hallgató, összesen 105 ezer kiképzett egészségügyi szakdolgozó számára vezénylési tervet készíttetett. Kedd reggeltől minden intenzív ágy mellett dogozó orvos és ápoló speciális maszkkal lesz ellátva. A többi orvos és ápoló sebészi maszkot használhat. Akit koronavírus gyanújával visznek be, az is azonnal sebészi maszkot kap.

A határokon szabad a teherforgalom, de a személyek előtt részlegesen lezárták az átkelőket. Ezeken a szomszédos országokkal való egyeztetés alapján biztosítják a főleg éjszakai, ellenőrzött, személygépkocsi konvojokban történő áthaladást. A rendfenntartáshoz összesen 139 ezer 684 fő mozgósítható a hivatásos 23 ezer 950, a tartalékos 9 ezer 381, az öt éven belül leszerelt 10 ezer 649 vagyis összesen 43 ezer 980 katonával együtt. Egyébként 70 ezer 275 egyenruhásról és 46 ezer 573 önkéntesről, például polgárőrről tett említést. Tételesen nem szólt a rendőrökről, de az adatok alapján 49 ezer 131 főre tehető a számuk.*

Egyértelművé tette, hogy nem a köztársasági elnök, mint főparancsnok rendelkezik a honvédséggel, hanem ő, Orbán Viktor. A katonákat most készítik fel a rendőrséggel való együttműködésre (?), úgymond a köznyugalom biztosítása érdekében. Azt is elmondta:

„Fürkészeket és portyázókat küldtem ki a világ minden égtája felé. A kereskedők és a diplomaták is dolgoznak. A kép, ami kirajzolódik előttem, úgy írható, le, hogy nyugaton mindenből hiány van, beszerezni, elérhető segítséghez jutni keleten lehet. Óriási tételeket kötöttünk le, a szállítmányok folyamatosan érkeznek. (…) Több mint tíz repülőgép-szállítmányt várunk.”

Orbán Viktor minden szavából az derült ki, hogy élt a március 11-ei felhatalmazással, és kormánya élén megtette a szükséges intézkedéseket. Nyilvánvaló tehát, hogy minden eszköz a birtokában van ehhez, olyan feladatokat viszont nem említett, amelyekhez ne lenne elég a kibővített hatásköre. Ezért nem érti az ember, miért terjeszt be új törvény-tervezetet hétfőn délután a parlament elé, amivel azt a benyomást kelti sokakban, hogy megismétli Hitlernek azt napra pontosan a német parlamenten, a Reichstagon, 1933-ban áthajtott indítványát, ami után az emberiség legvéresebb diktatúrájának tizenkét éve következett.#

*MEGJEGYZÉS: Számomra érthetetlen, egy kormány vezetője miért erősít meg adatokat nyilvánosan a rendfenntartó és a védelmi erőkről. Pláne, hogy az derül ki belőlük: az Orbán-kormány utolsó öt éve alatt az irodistákkal együtt számított 24 ezres honvédség csaknem fele cserélődött ki, ami, ha nem tévedek, sem a harckészültségre, sem a morálra nem vet túl jó fényt.

UTÓÉLET: Az Országgyűlés március 23-án nem fogadta el az előterjesztést, ezért nyolc nap múlva kerülhet sor  az ismételt voksolásra, amikor már nem négyötödös, hanem kétharmados többségre lesz szükség a jóváhagyáshoz.
2020-03-23felhatalmazasitorvenyszavazataranyok.jpg

CÍMKÉP: Orbán Viktor miniszterelnök további korlátozás nélküli felhatalmazást vár el a parlamenttől (Képernyőkép: Index-videó)