BEKIÁLTÁS: A hírtévé Gurmait, Orbán az övéit futtatja

Alig van már, akinek ne kellene tartania attól, hogy megszorongatják ebben az országban.

hirtvinformator2020-05-22.jpg

Számomra három megállapítással maradt adós Fiala János ATV-beli, május 23-ai, szombat esti „Civil a pályán” című műsora. Először a Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő megfuttatásából levont következtetésekkel kapcsolatban támadt hiányérzetem. Aki nem látta volna az adást, vagy nem tapasztalta volna a Hír TV műsoraiban a riporternek álcázott banditák megnyilvánulásait, hadd idézzek a kormánypárti televízió honalapjának május 22-ei ajánlójából:

„A Hír TV Informátor című műsorának stábja ezen a héten ellátogatott Gyöngyöspatára is, ahol annak járt utána, hogy miként fogadták a helyiek a Kúria döntését.* De a szegregáció hátteréről Gurmai Zita MSZP-s képviselőt is szerették volna megkérdezni, azonban az ellenzéki politikus inkább elfutott a válaszadás elől. (…) A Hír TV stábjának láttán inkább nyúlcipőt húzott, és a Képviselői Irodaház ajtajától a nem messze lévő italboltig meg sem állt. Az eset azóta is lázban tartja az internet népét, rengeteg mém és feldolgozás született Gurmai nagy futásáról.”

Nem megyek bele, hogy az ATV „Civil a pályán” műsorának vendégei közül kik, milyen mértékben ítélték el a Hír TV stábjának eljárását, illetve kik helyezkedtek arra az álláspontra, hogy egy politikus azért politikus, hogy egy ilyen nyilvánvaló provokáció esetén is feltalálja magát. Csupán arra összpontosítok, milyen következtetés fogalmazódhat meg a politikus asszony szánalmas futása, s az őt kergető Szarvas Szilveszter láttán egyes nézők fejében. Nos, alighanem többen gondolják, hogy

„Ezek szerint most már ezt is lehet! Immár megkergethető bárki, ha ezt követeli az igazságérzet, sőt a társadalom, a magyarok igazságérzete…”

Annál inkább juthatnak erre a következtetésre egyesek, mert a Hír TV fiatalabbik vitéze, büszkén beszélt arról, hogy ők „elég sokszor megkergették már” a képviselőket. Persze, az ellenzékieket! – teszem hozzá.

Első hiányérzetem annak szólt: nem keltek ki magukból az ATV-s beszélgetés résztvevői: mi vár ránk, ha önjelölt igazságosztók ilyen-olyan felindulásból, netán pártszolgálatosként, amint az a Hír TV stábjáról feltételezhető, példát statuálnak, önbíráskodnak. Esetleg csupán a hecc kedvéért megfuttatnak nálunk gyengébb, nekik kiszolgáltatott embereket, s az így készült mozgóképekből úgymond vicces jeleneteket fabrikálnak. Ezeket aztán nem csak a közösségi megosztókon helyezik el, hanem – mint ebben az esetben is történt – az országos televízió burleszk filmekként adja le őket. Ez ugyebár felhívás keringőre: az ellenzékkel szemben minden eszköz bevethető.

Újabb határt lépett át tehát a hatalom körül sertepertélő siserehad, amihez a Bayer–Bencsik–Gajdics–Huth féle nyegleséggel, vihorászással körített gyalázkodás alapozott meg a Hír TV-nek nevezett pártcsatornán. Először is, előbb-utóbb balesetet szenved valaki ezekben a futtatásokban. (Rágondolni is rossz, mi történt volna, ha felbukkan egy autó, miközben Gurmait az úttestre szorítja a végig vihogó, mikrofonos ember, Szarvas Szilveszter, aki szerkesztőként jegyzi ezt a szégyenteljes vágtát, s a másik oldalról nyomuló operatőr Miklóshegyi Csaba, vagy a segédoperatőr Jánosi Zsolt.) Ami ennél is fenyegetőbb: ha nem vetnek, ha nem vetünk véget ennek az őrületnek, amit a hatalom gyakorlói és kiszolgálóik szabadítottak az országra,

hamarosan tömeges lincselésekbe, pogromokba torkollhat mindez. Elsősorban ennek határozott kimondását hiányoltam az ATV adásából.  

A másik eset más jellegű, de mintha itt is kevés lett volna az ATV stúdiójában ülők bátorsága a lényeg kifejtéséhez. Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással vádolta meg Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt, mert 2016-ban, a vád szerint, törvényt módosíttatott saját érdekében. Ráadásul a legfőbb ügyész – aki nem arról híres, hogy az Orbán Viktorhoz közel állókat, mint amilyen Simonka is – elmarasztalni igyekezne, azt írta, hogy a fideszes politikus az agrárkamaráról szóló törvénynél, illetve egy, a termelői csoportokról szóló földművelésügyi miniszteri rendelet esetében tudott maga számára kedvező módosításokat elérni. A célja az volt, hogy a hozzá kötődő termelőszövetkezeteknek ne kelljen visszafizetniük az adóhatóság szerint korábban, csalárd módon felvett támogatási pénzeket.

A részléteknél ez esetben sem időznék. Annál azonban igen, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök nyilvánosan sietett párttársa védelmére. Nem azon morfondíroznék, miként juthatott Kósa a vádirathoz, amire a nyilatkozataiban hivatkozott. Inkább az összes körülményből két olyan feltételezést engednék meg magamnak, amiket egyáltalán nem érintettek a Fiala János moderálásával zajló stúdióbeszélgetésben. Az egyik: a nemzeti NEM együttműködés rendszerének lovagjainak egyik napról a másikra, egyéni képviselői indítványokra benyújtott, úgynevezett salátatörvények hovatovább Orbán számára is átláthatatlan helyzetet teremtenek. Ezért érzékeltetnie kell:

a tudta nélkül senki nem léphet. Hogy nyomatékosítsa a fenyegetést, megfuttatja, megszorongatja övéit. Úgy, vagy még úgyabbul, ahogyan a Hír TV-sek teszik az ellenzékiekkel.

A másik feltételezésem: az NNER-lovagok újabban azzal szembesülnek, hogy az eddigi sérthetetlenségük talán nem is annyira örökre szól, mint azt eddig feltételezték. Márpedig alig lehet köztük olyan, akinek ne lenne bajos ügye. Nyilván sokan összerezzentek, amikor kiderült: az Orbán Viktort szolgáló főügyész olyan terhelő állítást adott írásba egy ellenzéki képviselőnek, történetesen Hadházy Ákosnak, a saját köreikből való Simonkáról, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. A következtetés elég kézenfekvő:

szervezkedniük kell, összetartaniuk, mert ha nem mutatnak erőt, akár Orbánnal szemben is, bármi megtörténhet.

Hogy aztán mire mennek vele, más kérdés. Mindenesetre még ha vezérük szét is csap közöttük, a bizonytalanság immár nem csak a társadalom alsó egyharmadának élménye lesz, hanem – más okokból persze – a felső régiókat is elérte. Nem hiszem persze, hogy bármi jó sülhetne ki belőle. #

CÍMKÉP: A Hír TV Informátor című műsorának május 22-i beharangozója a két szerkesztővel, s a megfuttatott politikusnővel – Csakhogy Orbán is szorongatni kezdte övéit, akik Kósával az élükön szintén izmozásba kezdtek

*MEGJEGYZÉS: Hatvan gyöngyöspatai cigány diák összesen százmillió forintos kártérítést kell kapjon, mert nem biztosították a tanulásukhoz az alapvető feltételeket – KDL