Magyar maszlag magyaroknak – Brüsszelből

Egy könnyed interjúban fejti ki az Európai Parlament most megválasztott magyar alelnöke, hogy a kettős mérce lassan szabállyá lesz az unióban. Hogy mi van?!

Zaszlo-EU.jpgSzinte végigélcelődik egy hosszú interjút az Európai Parlament egyik alelnökévé frissen választott Pelczné Gáll Ildikó, aki a Fidesz jóvoltából ismét a kiküldött képviselők sanyarú sorsában osztozik. Hogy így a szocialista Schulz, amúgy a luxemburgi Juncker. Hogy így az úgymond szerelmünk, a szintén néppárti Viviane Reding, meg amúgy a grácia team Neelie Kroes, illetve Ulrike Lunacek másik két tagja. No meg a Brüsszelből „kámforként eltűnt” Rui Tavares… Hahaha!

A Magyar Nemzet időtlen idők óta Brüsszelben élő tudósítója, a kalandos előéletű Lovas István adja a lovat az európai parlamenti képviselő asszony alá. (Bocsika, de a beszélgetés hatott így rám!) Az interjú – két bennfentes intimpistáskodása a hatalmas brüsszeli szervezet működtetésének technikai kérdéseiről, a személyi ügyek hátteréről, a zsíros állások elosztásában a jusson is, maradjon is elv érvényesítéséről, a hatáskörök értelmezési kérdéseiről.

A lényeget csak karcolják, de azt is olyan kódolt nyelven teszik, hogy a hazai választók többségének nyilván fogalma sincs arról, mire gondolnak, amikor az úgymond szupranacionális centralizálást említik, meg arról cserélnek eszmét, hogy ki és mikor hangoztat federalista (sic!), vagy nem föderalista nézeteket.

A végén azért fellélegezhetünk! Miután a hazai baloldal néhány kinti képviselője is megkapja a magáét, beavatnak a titokba. Kiderül ugyanis, majdnem mindegy, ki mit képvisel, hiszen Pelczné sem látja, hogy az unióban új szelek fújdogálnának. Ráadásul, mint mondja: a kettős mérce lassan szabály lesz itt. Még szerencse a szerencsétlenségben, nem hiszi, hogy majd ősszel visszaüt a bumeráng Navracsics Tiborra.

Mit ne mondjak! Igazán nagy kő esett le a szívemről! Akkora, hogy tán még Brüsszelben is hallatszott a dübbenése! Bár, ha meggondolom, odáig azért mégsem hallatszhatott el. Mert ha odáig hallatszanának azok a kételyek és kérdések, azok a reménykedő mondatok, no meg a szitkok, amelyeket az EU-val kapcsolatban idehaza megfogalmazunk, aligha öntene ránk ennyi maszlagot a két brüsszeli magyar onnan a távolból…

#