Ukrajna: Gyerekáldozatok

Több mint kétmillió gyereket sújtott a Délkelet-Ukrajnában egy éve zajló polgárháború.

ukrajna_gyerekek_haboru.jpgAz adatot – az ENSZ gyermekszervezete, az Unesco közlésére hivatkozva – Pavel Asztanov, az Oroszországi Föderáció gyermekjogi biztosa ismertette az orosz állami televízió csütörtöki, Vecser Vlagyimir Szolovjovval című vitaműsorában.

Az Ukrajna kormányától és parlamentjétől eredetileg csupán autonómiát követelt Donyecki és a Luganszki terület önálló népi demokratikus köztársasággá alakulásának első évfordulója alkalmából rendezett vitában a gyerekjogvédő elmondta: a zömmel oroszok által lakott országrész ellen a kijevi vezetés indított büntető hadművelet nyomán kirobbant harcok következtében több mint 200 kiskorú vesztette életét. Köztük 15-en már az idén, az úgynevezett fegyvernyugvás időszakában. Ehhez a számhoz még hozzá kell adni azt a 85 gyermeket, akik a háborús terület fölött, tavaly nyáron lelőtt maláj repülőgépen voltak.

A harcok során leromboltak 491 iskolát, 78 kórházat és 4 gyerekotthont. Mint Asztanov megjegyezte, nehéz elhinni, hogy ezeket nem szánt szándékkal tették az ágyúzás célpontjává. A kialakult helyzetben, a térségben élő 100 ezer gyerek nem járhatott iskolába, mert gyakorlatilag a pincékben töltötte a tanévet. A biztos megjegyezte: az ukrán kormány még semmit nem tett azért, hogy legalább a következő tanévre helyreállítsák az iskolákat, és tankönyvekkel lássák el a tanulókat. A feladat megoldásához egyelőre csupán az orosz állam anyagi segítségével láttak hozzá.

Az orosz gyermekjogi biztos nem beszélt arról, hogy szerinte elsősorban ki a felelős a legkisebbek haláláért, melyik harcoló fél okozta a pusztítást a gyermekintézményekben.

#

A fotó forrása: http://rusnovosti.ru/posts/336497