Ukrajnai kárpótlást akarnak a lengyelek

Több mint százezer egykori lengyel birtokos örököse számít az ukrajnai hagyatéka utáni kárpótlásra.

ukrajna_rovno_lubomirski-kastely.jpgManapság, Lengyelországban sokan szedegetik össze a megsárgult, akár 18. századi, vagy a még régebbi bizonyítékokat arról, hogy őseiknek földjei, majorjai, kastélyai voltak a mai Ukrajna területén, 1939 előtt. Az orosz állami televízió péntek esti híradójában több lengyelországi érintettet szólaltattak meg erről.

Mint a riport felvezetőjében pontatlanul elhangzott: „A Kijev által az Európai Unióval aláírt társulási szerződés az ehhez hasonló kérdésekben igazságos megoldást ír elő.” A mondatban az a pontatlanság, hogy 2014. június 27-én a társulási egyezménynek csupán a szabadkereskedelmi részével kapcsolatos előkészületek megkezdését rögzítették. Ezt követte a dokumentumnak az európai, illetve az ukrán parlament által szeptemberben történt ratifikálása. A teljes életbe lépéshez a megállapodást mind a 28 tagállamnak ratifikálnia kell, ami akár több évig is tarthat.

Ez a nehézkesség azonban nem változtat azon, hogy a folyamat megkezdésétől valósággal szárnyakat kaptak a riportban megszólaló lengyelek. Már kárpótlási bizottság is alakult Lengyelországban, amelynek egyik vezetője egyenesen 120 ezer igénylőről tud. Ők, amint lehet, érvényesíteni kívánják örökösi jogaikat az egykori Szovjetunóhoz került országrészen. Az általuk remélt restitúció elsősorban a mai Volinyi, Lvivi, Ivano-frankivszki és Rivnei területet érinthetné.

Többen a mára megsemmisült épületek, vagy a beépített ingatlanok után pénzbeli kárpótlásra számítanak. Közöttük van az egykori hercegi család leszármazottja, az üzletember, Herakliusz Lubomirski, aki mindenekelőtt a Rivnében (Rovno) lévő hagyatékra szóló igényéről beszélt a kamera előtt. A helyzetet csöppet sem egyszerűsíti, hogy a mai lengyel örökösök egy részének elődeit 1943-1944-ben épp azok az ukrán náci-banderista különítmények űzték el szülőföldjükről, akiknek tiszteletét tavaly állami rangra emelte a mai ukrán hatalom.

#

FOTÓ: A rivnei (rovnói) Lubomirski-kastély egykori épülete (Forrás: vesti.ru)