A Coca-Cola az ukrán–orosz viszályban

Egy térkép miatt keveredett a cég az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusba.

 coca-colaterkep.JPG

A Coca-Cola Oroszország-térképen hívott fel arra, hogy a céggel (annak nedűivel) együtt köszöntsék az új évet az ottani fogyasztók. Csakhogy a rajzról lemaradtak a Kuril-szigetek, amelyek hovatartozását Japán vitatja. Nem volt rajta a Krím-félsziget, amit az Oroszországhoz csatlakozást kinyilvánító népszavazás után is Ukrajna tekint sajátjának. Hiányzott róla Kalinyingrád, vagyis egykori, kelet-poroszországi nevén Königsberg, a legnyugatibb orosz terület, amely Lengyelország északkeleti része és Litvánia közé ékelődve fontos haditengerészeti támaszpontnak ad helyet.

Az oroszországi lakosság felháborodása nyomán az amerikai cég elnézést kért, majd – a címképen általam körrel jelzett helyeken – módosította, a térképet. Rákerültek a hiányolt területek: a Kuril-szigetek, Kalinyingrád és a Krím. Ám ez utóbbitól immár az ukrán radikálisok gerjedtek haragra. Oleh Tjagnyibok, a Szabadságpárt vezére a Coca-Cola bojkottjára, sőt tevékenységének Ukrajnában való betiltására szólított fel, mondván: a vállalat de facto elismerte, hogy a Krím Moszkva fennhatósága alá tartozik.

De kérdem én: ki a csoda mondta a Coca-Colának, hogy Oroszország-térképpel villantson. Vagy már a mindenhatónak és tévedhetetlennek tartott multiknál is híján vannak a péeresek az elemi (szakmai) ismereteknek? #