Putyinra hivatkozva fegyverkeznek

Egyesek szerint az összeomlás előtt álló Oroszországgal akarja a fél világot térdre kényszeríteni Vlagyimir Putyin.

lengyeltuzersegigyakorlat.jpg

Oroszország invázióra készül, ezért félkatonai alakulatot hoz létre a lengyel kormány és a hadsereg – hallgatom a Hír TV február 3-ai, szerdai, a lengyel védelmi miniszterre hivatkozó beszámolóját. A tervet a lengyel nemzetbiztonsági hivatal volt vezetőjének mondatával nyomatékosítják, amely szerint Oroszország bármikor villámháborút indíthat az EU ellen.

Aztán kissé zavarba jövök, mert amikor egy másik, igaz, oroszországi adóra kapcsolok, ott épp arról számolnak be, hogy a moszkvai polgármester meghívására az orosz fővárosba érkezett bajor miniszterelnök Vlagyimir Putyinnal tárgyal. Horst Seehofer nyomatékosan hangsúlyozza: szó sincs arról, hogy a látogatással alá akarná aknázni a német kormánykoalíciót, de a nagy németországi vállalatok egyre békétlenebbek a Moszkva elleni embargó által nekik okozott veszteségek miatt.

Ezzel összefüggésben rebesgetik is, hogy már szervezik a bajor üzletemberek nyárra időzített oroszországi tárgyalásait. Ez eléggé hihető is, ha elfogadjuk Putyin adatait, amelyek szerint 1600 bajor cég működik Oroszországban. A Német Szövetségi Köztársaságból származó oroszországi befektetések fele származik Bajorországból. De akkor is!

Senki nem szólt Seehofer úrnak, hogy az ellenség barlangjában vizitál?

Az utazás előtti Oroszországgal kapcsolatos eszmecsere során Angela Merkel sem figyelmeztette őt arra, hogy hamvába holt terveket sző, hiszen bármikor bekövetkezhet Oroszország nyugat elleni katonai inváziója? A bajor fővárosba, Münchenbe az a hír sem jutott volna el, amit egy nappal korábban tett közzé a New York Times az amerikai katonai költségvetésről?

Eszerint a következő egy év alatt 789 millió dollárról 3,4 milliárd dollárra emeli európai hadi kiadásait az Egyesült Államok. Ezt, úgymond, az egyre agresszívabb orosz katonapolitika indokolja. A 444.hu külön kiemelte: Philip Breedlove, az amerikai csapatok európai parancsnoka nemrég egy levelezésben arról értekezett, hogy 

Oroszország jelenleg nagyobb fenyegetést jelent az USA és az EU biztonságára, mint az Iszlám Állam vagy a migrációs válság”.

Jóllehet, nem igazán értem, hogy Oroszország miért akarna hadba lépni a világ legerősebb katonai szövetsége, a NATO ellen, de legyen. Kénytelen vagyok elfogadni, hogy vannak hadügyminisztériumok, ahol úgy látják, Oroszország háborúra készül a nyugati világ ellen.

Csakhogy van itt egy bökkenő. Másfél-két év óta igen sok nyugati szakértő azt szajkózza, hogy hamarosan összeomlik Oroszország gazdasága. És valóban van abban valami, amit Sz. Bíró Zoltán a január 30-ai Népszabadságban előadott: Oroszország – a kőolaj árának zuhanása, a gazdasági szerkezet, a GDP csökkenése, a rubel gyengülése miatt – „ütemesen éli fel azokat a tartalékait, amelyeket a számára kedvező globális energiakonjunktúra éveiben félretett”. Ráadásul

„az orosz gazdaság elforgatása keletre messze nem olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt a hivatalos retorika sugallni próbálta. (…) Az orosz vámhivatal adatai szerint (az orosz-kínai kereskedelmi forgalom) tavaly január és október között 30 százalékkal esett vissza. Eközben csökken Kína befektetői érdeklődése is. Míg 2014-ben közel 800 millió dollárt invesztáltak kínai vállalatok Oroszországban, addig tavaly az év első felében már csak 330 millió dollárt. Mindez azonban eltörpül a kínai vállalkozások másutt megvalósított beruházásaihoz képest. Azok volumene ugyanis 2014-ben 116 milliárd dollárt tett ki, miközben az oroszországiak még az egymilliárdot sem érték el”.

Cikkének végén Sz. Bíró az orosz pénzügyminisztertől, Anton Sziluanovtól idézte, hogy „idén – ha a tavalyi ütemben éli fel tartalékait Oroszország – már nemcsak a Tartalék, de a Népjóléti Alap is elfogy. Tavaly év végén még csak a Tartalék Alapról gondolták ezt”.

Szó, ami szó, ennek fele sem tréfa! Csak az nem fér a fejembe, hogy az összeomlás előtt álló Oroszországgal miként akarhatja a fél világot térdre kényszeríteni Vlagyimir Putyin és csapata. Ha csak nem az történt, hogy megbolondult az oroszországi elnök. Esetleg mások. Vagy csupán – Csupán? – már megint arról van szó, hogy bolonddá teszik a világot azok, akiknek ez megadatott. #

Címkép: Lengyel tüzérségi gyakorlat (Forrás)

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG