Szavakkal és jegyekkel üzérkednek

A jegyüzér-ügy miatt újabb (sport)kabátlopási ügybe keverte Oroszországot az orosz műsorvezető.

rio2016.jpg

Jobban tette volna Jevgenyij Popov, ha augusztus 21-én este szóba sem hozza a jegyüzérséggel gyanúsított Pat Hickey brazíliai letartóztatását. De az orosz állami tévé sztár műsorvezetője nem bírta megállni, hogy az esetet ne a Washington–Moszkva közötti folyamatos propagandaháború újabb mozzanataként értelmezze a hét eseményeit összefoglaló politikai műsorban.

A gyanú szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának tagja, az európai és az ír olimpiai bizottság, valamint a nemzeti olimpiai bizottságok szövetségének 71 éves elnöke az olimpiai bizottsági tagok rokonainak és ismerőseinek szánt (!), különösen kapós jegyek tömegét dobta piacra közvetítőkön keresztül. Részben saját hasznára. A már előzetes letartóztatásban lévő férfiú széfjében még most is találtak a nyomozók 800 jegyet.

Akár vétkes, akár nem Pat Hickey bizonyosan belekeveredett az ügybe. Ebben a helyzetben normális szerkesztő csupán tényközlésre szorítkozik, s a jegyüzér-ügy örvén nem kezd üzérkedni a szavakkal. De Jevgenyij Popov a kommentárjában máris az amerikaiakat vizionálta a háttérbe. Egy úgymond szakértővel együtt úgy vélte: csak azért pécézték ki az ír sportvezetőt, mert helytelenítette az oroszországi atlétáknak az olimpiáról való válogatás nélküli kitiltását.

Szó se róla, a nemzetközi sportélet átpolitizáltsága már-már bénító. Az is nyilvánvaló, hogy ezen az olimpián is születtek olyan döntések, amelyekkel – más, feltehető visszaélésgyanús bírói döntések mellett – leplezetlenül amerikai sportolóknak kedveztek. Ugyanakkor az is tény, hogy a brazil hatóságok bejelentése szerint 12 ezer darab utcán, vagy interneten feketén értékesített jegyet foglaltak le. Vagyis az ír férfiú mellett lennie kell még néhány magas rangú sportvezetőnek, aki hasonló módon járt el. Ők azonban – legalábbis egyelőre – valahogy nem kerültek látótérbe.

Ám akár így, akár úgy, az orosz állami tévé műsorvezetője most jobban tette volna, ha ebben az ügyben békén hagyja az amerikaiakat. Mert ezzel önszántából keverte bele Oroszországot egy újabb (sport)kabátlopási ügybe. Bár nem elképzelhetetlen az sem, hogy a saját hazai közönség esetében neki van igaza. Lehet, hogy ő is arra apellált, amire a világ minden olyan országában apellálnak, ahol a sportot a politikai propaganda szolgálatába állítják: a nemzeti érzékenységre, büszkeségre való rájátszással mindent és annak ellenkezőjét is be lehet adni az elvakított tömegeknek. #

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG