Forradalmat vizionál TGM

Minden eddiginél nagyobb tömegek kerülnek a társadalmak peremére, de most még a tőke áll nyerésre.

tamasgasparmiklosatv.png

„Nem kérdés, hogy forradalom lesz. A nép forradalma az elnyomói ellen, mint mindig. De nem erőszakos forradalom, ezt nagyon remélem, mert akkor nem ér semmit. Az erőszakos forradalmakból általában zsarnokságok jönnek ki” – polemizált Tamás Gáspár Miklós filozófus, azaz TGM az ATV október 24-ei, Egyenes Beszéd című műsorában. Nem sok idő telt el, s a Facebookon már meg is jelentek a fanyalgó kommentek. TGM esetében, ez szinte megszokott. Bármit is mond, bármit is ír, ahhoz hasonló megjegyzésekkel fogadja megnyilatkozásait az álnevek mögé bújó trollsereg, mint amilyenekkel a minap a Mandiner.hu szemléző hasábjában megjelent cikkét:

„Haha Gazsi, ne már!” „Meddig nyomatod még ezt?” „A rejtozes, az aknamunka, a besugas, a terrorizalas, a haza eladasa, a provokalas, a nevtelen feljelentesek, padlaslesopresek, koromletepes, AVH, trukkok szazai, gender-bender, hazugsaghegyek - ezek a ti forradalmi hagyomanyaitok/kulturatok, amit ti demokracianak neveztek.” „Ez az alak valami egy tipikus értelmiségi elit. Hüjje, mint a s..g.” És így tovább.

A Facebookon azonban ezúttal sem a névtelen had fröcsögte ki magából az elfojtott indulatokat.

Ismerőseim ismerőseinek fényképpel, névvel vállalt mondataiba ütköztem: „Elképedve hallgattam Tamás Gáspár Miklóst az Egyenes Beszédben. Pl. amikor azt mondta, hogy Ausztriában éppen szélsőjobboldali kormány alakul, Magyarországon pedig az elnyomott nép forradalmat fog csinálni, ami azonban nem lehet erőszakos, mert utána újabb diktatúra jöhet, a baloldalnak viszont befelé kellene fordulnia. Attól tartok, hogy a korábban általam tisztelt TGM mára sok tekintetben zavart lett, s nem egészen értem, miért szükséges őt behívni ilyen műsorokba”.

„Őrült beszéd, de van benne rendszer” – mentegette a TGM-től nem egészen pontosan idézett gondolatokat Shakespeare szavaival a következő kommentelő, amire én azzal álltam elő: „TGM általánosabban beszélt a békés forradalomról. Legalábbis én így értettem. Mindenesetre kétszer is meghallgatnám, mielőtt elmarasztaló ítéletet fogalmaznék róla, s persze másról is. S még akkor is élnék a gyanúperrel, hátha én értek félre valamit”. Megjegyzéseinket azonban rögvest félresöpörte a következő hozzászóló: „Forradalom, totális hülyeség, demokráciában élünk,a regnáló kormányt a választáson le kell cserélni, ha nem szavaz rájuk senki, buknak, mint a sicc”. Ez azonban szűklátókörűség.

Távolabbra kellene tekinteni! A határainkon túli világra is nézve, és időben is jóval előrébb gondolva.

Ha így teszünk, mindenekelőtt a technológia jövőbeni robbanásszerű változását fogjuk konstatálni. Márpedig ez minden eddiginél nagyobb tömegeket lök majd a társadalmak peremére. A régi marxi tétel szerint mindennek az emberi szükségletek növekedése a motorja. A közvetítő szerepet a tőke, a tőketulajdonosok játsszák a folyamatban. És ez a dolog kulcsa. Mindaddig, amíg a tőkés elosztási mód érvényesül, minden eddiginél falanszterszerűbb körülmények között, minden eddiginél lélekölőbb formákat fog ölteni a kizsákmányolás. Ez aztán alapja lesz az egyének, az osztályok, a rétegek közötti gyűlölködésnek a felfokozott érdekellentétek és a dolgozók totálissá váló munkahelyi, sőt otthoni ellenőrzése miatt.

Ezek ellen már nem lesznek képesek fellépni a falusi, a városi, a nemzeti közösségek vezetői, akik saját érdekeiket követve nem választóikat képviselik, hanem komprádorokká válnak. Egy maroknyi csoport távoli üzleti-gazdasági-politikai-katonai hatalmi központokban hozza majd meg a globális és regionális döntéseket a tőkeérdekeknek megfelelően, az adott körzetek, országok, sőt földrészek lakosságának megkérdezése nélkül.

Erre a már jelen lévő gyakorlatra adott elfogadhatatlan válasz például a radikális iszlám, vagy épp Katalónia, Lombardia, Délkelet-Ukrajna esete.

A nacionalizmus térnyerése általános. A rasszista gyűlölködés a Föld szinte minden részén megjelenik és ölt óriási méreteket, válik tartóssá. Következménye tíz- és százezrek meggyilkolása, milliók földönfutóvá tétele, vagy például a magyar kormány gyűlöletkampánya. Azt gondolom, hogy TGM polemizálásainak gyökereit e már ma is érzékelhető jelenségek körül kell keresni. A filozófus arra int bennünket, hogy ha elviselhető életet akar magának az ember, akkor meg kell változtatnia, fel kell számolnia azt a tőkétől, és a tőke által mozgatott intézményektől való, soha nem látott mértékű kiszolgáltatottságot, ami sokakat már ma is robotlétbe, a cég, a politikai rendszer stb. érdekeinek való teljes alávetettségbe, s az ebből fakadó lelki kiégésbe, talajvesztettségbe sodor.

Persze, ha valakit kielégít az odavetett csillogó üveggyöngyökkel való játszadozás, a bulvármédiával való önmérgezés, időt rabló médiakütyük öncélú babrálása, akkor tényleg nem érti, hogy mire is kellene itt és most készülni. Mentsége persze van erre. A magyar médiarendszer szinte egészének módszeres átalakítása azt szolgálja, hogy minél izoláltabb helyzetbe kerüljön, minél kiszolgáltatottabbá váljék az átlag ember. A módszer egyszerű: meg kell fosztani őt a saját helyzetét, az ország, illetve a világ állapotát alternatívákon keresztül bemutató információktól. 

A leépülés már odáig jutott, hogy Magyarországon, tisztelet a kevés kivételnek, még a legigényesebbnek mondott médiumok és azok szerkesztői sincsenek felkészülve a TGM által (is) vázolt témák napirenden tartására. Igaz, ha mégis megpróbálkoznának ezzel, az individuumokká tört, módszeresen lebutított, az összefüggések felismerésére érzéketlenné tett közönségben nem igazán találnának fogadókészséget.

Jól példázza ezt az utolsó mohikánok egyike, az egyre bulvárosabb, egyre inkább üresjáratban működtetett, a belterjes témák mind nagyobb arányával operáló Klubrádió, amellyel szemben hajdan nagyobb szellemi igényt támasztott kezdeti közönsége. Ám ahogyan változik a közönség összetétele, úgy igyekszik az egyre belterjesebb igényeket követni az egyébként is létéért küzdő médium. Szerkesztőinek mentségére, a nagy világlapok, tévécsatornák ugyanezzel néznek szembe, csak ők egy kissé tovább bírják. Emiatt, de még inkább azért, mert idehaza és másutt az igazán befolyásos politikai erők, köztük a baloldalinak nevezett parlamenti pártok, az itt említett kérdésekkel legfeljebb szőr mentén, leginkább azonban még úgy sem foglalkoznak, abban azért lehet valami, hogy messze még a TGM által jogosan és okosan kívánt, alulról szerveződő, békés világforradalom. #

CÍMKÉP: Tamás Gáspár Miklós 2017. október 24-én az ATV műsorában