Listázást! Listázást!

Az ukrán áruló-listához hasonló névsorok összeállítását fontolgatják magyar kormánypárti megmondó emberek.

echotvsajtoklub2018-06-04.jpg

Az ukrán újságíróknak és médiumoknak képesnek kell lenniük nyíltan és szabadon kifejteniük a véleményüket – figyelmeztetett Bécsből Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője a hatóságokhoz írt levelében. Mindezt azzal összefüggésben, hogy Ukrajna legfőbb ügyészsége közzétette a szerinte árulók listáját, amelyen Miroslava Gongadze újságíró és az Ukrajnai Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Szergij Tomilenko is szerepel. „Az ilyen lista komoly következményekkel járhat az újságírók biztonságára nézve” – hangsúlyozza Désir, aki óvta a hatóságokat, a kormányzati tisztségviselőket attól, hogy beavatkozzanak a média életébe, s hogy függesszék fel az ilyen gyakorlatot az úgymond egyébként is érzékeny és nehéz ukrajnai környezetben.

Az előzmény. Arkagyij Babcsenko orosz újságírónak az ukrán biztonsági szolgálat által Moszkvára fogott, megrendezett haláláról egy napra rá kiderült, hogy provokációról volt szó, és az újságíró él. Az esetet egyfajta boszorkányüldözésre használták fel. Május 30-án az ukrán ügyész szóvivője a Facebook oldalán tette közzé az úgymond árulók listáját. Köztük szerepelt Gongadze és Tomilenko, akiket az állammal szembeni kritikus álláspontjuk miatt vádoltak meg ezzel.

Ha arra gondolok, hogy Magyarországon maga a miniszterelnök beszélt hasonló listákról, vagy ha figyelembe veszem az Echo tévén futó Sajtóklub műsorában június 4-én elhangzottakat, Magyarország már nincs messze attól, hogy az oligarchák önkénye által uralt ukrajnai viszonyok alakuljanak ki nálunk is. Az adás ezúttal nélkülözni volt kénytelen állandó műsorvezetőjét, Orbán Viktor médiabeli szócsövét, azaz Bayer Zsoltot, ám szellemisége jelen volt.

A beszélgetés újságírói mindenekelőtt megbélyegezték az ország egyik legtekintélyesebb történészét, Romsics Ignácot, aki a minap azt nyilatkozta: „Erdélyt örökre elvesztette a magyar állam és a legjobb, ha beletörődünk ebbe a helyzetbe”. A szintén történész Raffay Ernő szavaival Romsicsot elvek és eszmények nélküli embernek állították be a műsorban, aki a „reménytelenséget táplálja az országba”. A beszélgetés szereplői szerint Magyarország egyesítését a magyar népességszám növelésével lehet és kell elérni. Arról fantáziáltak, hogy a Felvidéken és Erdélyben is többsége kerülhet a magyar elem. Mikor azonban a képzelődést befejezték, újabb listákról kezdtek beszélni.

Előbb azokat a korábbi jobboldali konzervatív kollégáikat pellengérezték ki, akik nem követték őket a szélső jobbra tolódásban. Balavány Györgyöt, Dévényi Istvánt, Horkay-Hörcher Ferencet, Stumpf Andrást, Borókai Gábort, az első Fidesz-kormány szóvivőjét, akinek lapjáról, a konzervatív-liberális Heti Válaszról, e cikk írásakor került nyilvánosságra, hogy a Népszabadság és a Magyar Nemzet sorsára jutott. Megjegyzem, néhány nappal ezelőtt, a Fidesz-szellemiséget közvetíteni hivatott Magyar Időkben az operaházat példás szakértelemmel irányító, az Orbán-kormány által helyzetbe hozott főigazgató, Ókovács Szilveszter is megtámadtatott. Ráadásul oly módon, hogy az újságíró az Erkel Színházban tavaly bemutatott Billy Elliot című musical alapján azt is megkérdőjelezte, szabad-e egyáltalán játszani Csajkovszkij műveit, minthogy a világ eme zenei zsenije történetesen meleg volt. Ókovács bűne, hogy az általa vezetett intézmény szembemegy a kormány családpolitikai szándékával, ez pedig „érthetetlen és tűrhetetlen". És akkor még nem is beszéltünk Pálinkás Józsefről, az első Orbán-kormány oktatási miniszteréréről, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökéről, akit a Pesti Srácok Orbán-ellenességgel vádolta még áprilisban. A cikket átvette blogjába a fent említett Bayer Zsolt, s ekkor már egyértelmű volt, hogy magasabb helyről megadták rá a kilövési engedélyt. És lőn. Az akadémikusnak még júniusban el kell hagynia a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöki székét. 

Nem téved az olvasó, ha déjà vu-érzése van, s az jut eszébe, hogy a forradalom igen gyakran felfalja gyermekeit. A több mint kormányváltásra, amivel Orbán Viktor és szűk köre a nemzeti együttműködésnek hazudott rendszerbe sodorta az országot, szintén érvényes az a tétel. Hovatovább csak a fölött csodálkozik el az ember, hogy miért nem okul a hódolók tömege a vezérrel sokáig együtt lelkesedett, majd kíméletlenül újabb és újabb hullámokban leszalámizott, addig a vezérük utasításait kritikátlanul végrehajtó, korábbi Fidesz-vezető rétegek példájából... No, de vissza a műsorhoz, amelyből nem maradhattak ki a gyakran szinte patás ördögökként aposztrofáltak sem! Vagyis ezt követően baloldali, illetve liberális társadalomkutatók kerültek terítékre: Heller Ágnes, Vajda Mihály, Krausz Tamás, aztán kiemelten Szász János rendező. Utóbbiak abból a meggondolásból, hogy úgymond készíteni kellene már egy olyan listát, amelyben kimutatják: nevezettek milyen közpénzekhez jutnak.

Nem először találkozom ezzel a gondolattal az Orbán-fanok részéről: „A közpénzekhez csak nekünk van jussunk, végtére mi győztünk a választásokon!” Hogy azok a közpénzek az országnak a nem a kormányzó erőkre szavazó nagyobb részének befizetéseiből is származnak? „No, az is galád áruló, aki ilyet felvet! Majd mi megmondjuk, kinek jár, kinek nem a kasszából! Egyébként is legjobb, ha kitakarodnak az országból az ilyenek!” Bizony itt tartunk: az oligarchák és az önkény által uralt ukrajnai viszonyoktól már csak egy karnyújtásnyira vagyunk. Rögzítsünk hát mi is egy listát, hogy egyszer majd elő lehessen venni, kik voltak a kirekesztő gondolkodás, kivétel nélkül egy húron pendülő, apostolai 2018 Magyarországán! A címképen a baloldalon a nézőhöz közelebb ülő Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője vezette a beszélgetést. A további résztvevők a képernyőfotón látható sorrendben: Bencsik Gábor újságíró, az itteni másik Bencsik testvére, Lovas István jobboldali publicista és Bencsik András, a valaha volt a Kádár-kori pártállami Népszabadságból indult újságíró, ma a magát – szerintem erős eufemizmussal, szépítő kifejezéssel – konzervatív hetilapként meghatározó Magyar Demokrata kiadó-főszerkesztője. Ha másra nem, arra talán jó lesz ez a lista, hogy ők maguk, s a velük egy követ fújók belegondoljanak: aki szelet vet, vihart arathat...#

MEGJEGYZÉS: Utóbb Hörcher Ferenc reagálásának helyt adott a Pesti Srácok

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG