Frontvonalon Magyarország

Erdély, Varsó, Berlin is bekerült egyes orosz katonai egységek nevébe.

2018-07-03minszkkinaiakfelvonulnak.jpg

Hézagmentessé válik a Nyugat és Oroszország közötti ütközőzóna. Július 5-én, csütörtökön, Berlinben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt nyilatkozta az állami médiának, hogy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokság alakul Németország támogatásával. Működési területe Szlovénia–Horvátország–Magyarország–Szlovákia lesz.

Eszerint ezek az országok rajzolják ki a NATO kelet-európai második védvonalát. Ha ugyanis a térképre nézek, akkor az elsőbe tartozhatnak a baltikumi országok, továbbá Lengyelország és Románia. Ukrajnát illetően talán nem dőlt el véglegesen a dolog. Belorussziát is szóba hozzák olykor elemzők, ám a közelmúltban még orosz alakulatok és kínaiak (!) masíroztak a Minszkben megtartott parádén.

Az amerikai fegyverek, csapatok és kiképzők gyakorlatilag folyamatosan áramlanak Oroszország irányába, egyre-másra létesülnek a NATO-bázisok, köztük a Baltikumban, jó ideje már két kíberhadviselésre alkalmas központ is. Oroszország a nyugati országrészben, a határokhoz közel (is) megtartott rendszeres hadgyakorlatokkal, az ide telepített csapatok korszerű fegyverekkel való ellátásával erősít. És a legkülönfélébb formákban acélozza övéinek lelkét. Köztük talán a legnagyobb tömegeket a „Halhatatlan ezred” felvonulások mozgatják meg. Ezeken, szerte Oroszországban, de Izraelben, az USA-ban és másutt is, a családtagok vonulnak fel a frontokon elesett apák, anyák, nagyapák, nagymamák, dédapák, dédanyák fényképeivel. Az idén már 13 millióan...

De ne becsüljük le az olyan gesztusokat sem, mint az a tizenegy rendelet, amit Vlagyimir Putyin orosz államfő a napokban írt alá. Ezekben kitüntető címet adományozott összesen tizenegy ezrednek, illetve hadosztálynak. Az a közös bennük, hogy ezentúl Erdély, Lemberg, Varsó, Berlin, illetve több ukrajnai, belorussziai település, nyugati tájegység nevét viselik a nevükben. A megnevezések a Vörös Hadsereg 1944–1945-ös, kelet- és közép-európai támadó hadműveleteinek helyszíneire emlékeztetnek. Aligha tévedek, ha azt gondolom: erős az üzenetértékük Közép-Kelet-Európa számára is.

Az indoklás szerint az orosz elnök a dicső katonai-történelmi hagyományok megőrzésének szándékával, a katonáknak a haza iránti odaadásra, a katonai kötelességre való nevelése érdekében hozta meg a döntéseket a kitüntető elnevezésekről. A rendeletek datálása július 2-án 9 órával kezdődik, s 10 óra 50 perckor ér véget. Mindegyik különálló ukáz, vagyis nem egy általános szöveg felsorolásában olvashatók a megnevezések. Ennek megfelelően egyenként írta őket alá az államfő. A láttamozások között tízperces különbség van, amiből az is következhet, hogy a jóváhagyást egyenkénti tájékoztatás-tájékozódás előzte meg. Az elnök által saját kezűleg szignált rendeletek akár önállóan helyezhetők el az egyes csapatok múzeumában. Íme, a teljes lista az egységekről, és a nevükbe foglalt újabb kitüntető címekről, ezúttal elhagyva a megnevezésből a korábbi titulusokat:

– 933. Felső-dnyeperi légvédelmi rakétaezred (A Dnyeper folyó felső folyása Belorusszia és Ukrajna természetes határvonalát alkotja.)
– 381. Varsói gárda-tüzérezred
– 102. Szlonyimszki–pomerániai gépesített lövészezred (Szlonyimszk – belorusz város, Pomeránia – a Balti-tenger déli partján, a mai Lengyelország és Németország területén található történelmi régió)
– 163. Nyezsini (nyizsini) harckocsizó gárda-ezred (Nyizsin – ukrajnai város)
– 68. Zsitomiri–berlini harckocsizó gárda-ezred (Zsitomir – város Ukrajnában)
– 150. Idricai–berlini gépesített lövészhadosztály (Idrica – a Leningrádtól – Szentpétervártól – nyugatra eső tájegység)
– 856. Kobrini önjáró gárda-tüzérezred (Kobrin – belorusz város)
– 144. Jelnyai gépesített lövész gárda-hadosztály (Jelnya – város Oroszország szmolenszki járásában, amit egy nagyobb, szovjet részről Zsukov hadsereg-tábornok által vezetett ütközet részeként, már 1941. szeptember 6-án felszabadítottak, noha a hitleri Barbarossa hadművelet megvalósítása még javában folyt.)
– 400. Erdélyi önjáró tüzérezred
– 90. Vityebszki–novgorodi harckocsizó gárda-hadosztály (Vityebszk – Vicebszk – város Belorusszia területén, Novgorod – Oroszország történelmében jelentős szerepet játszott város.)
– 6. Lvovi harckocsizó gárda-ezred (Lvov, Lviv, Lemberg, Löwenberg, Lwów – Galícia központja, város a mai Ukrajna területén, amely korábban Lengyelországhoz, illetve Ausztriához is tartozott.)

Talán nem árt, ha mi is odafigyelünk az ilyen jelekre! #

CÍMKÉP: A belorusz függetlenség napjának július 3-ai díszszemléjén, 2018-ban először vonultak fel kínai katonák (Forrás: Zsenmin Zsipao)