Amerika magáért küzd, nem értünk

Nagy a zavar az ellenzékben, de a pávatáncos kormányfő is gondban lehet.

david-b-cornstein-13-kicsi.jpg

Akik abban reménykedtek, hogy az USA majd rendet tesz Magyarországon, most csalódottak. David B. Cornstein, az új budapesti nagykövet, a Szombat című folyóiratnak adott, augusztus 29-én megjelent interjújában lényegében mindenki értésére adta: a magyarok csak az amerikai érdekek szemszögéből érdeklik Washingtont. De miért is lenne ez másként?

Az persze más kérdés, hogy ezen a tájon legalább fél évezrede mindenki arról ábrándozik, hogy valamely külső hatalom nekünk megfelelően rendezi el az ügyeket. Hogy egyszer tényleg jön valaki, aki helyettünk szabadít meg egymást gyötrő belső vitáinktól, széthúzásainktól, ármánykodásainktól. Valaki, aki megment bennünket önmagunktól.

Kétségtelen, hogy keltettek bennünk ilyen hamis érzetet a korábbi amerikai nagykövetek, az ügyvivők, no meg a rendszerváltozás időszakában az értelmiség egy része, s csatolt részeik a sajtóban még egészen a legutóbbi időkig. De azt követően, hogy a Fehér Ház mostani ura felmelegítette a régebbi időkben már nem egyszer használt America First, vagyis az Amerika az első szlogent, épeszű ember már nem gondolta komolyan, hogy a magyarok kedvéért kivételt tesz a Trump-adminisztráció. De mi nem mindig bizonyulunk épeszűnek. Mint ahogy most sem.

Persze, lehetséges, hogy bejelentkezik erre a szerepre valamely másik idegen hatalom, de hogy az nem a mostani Amerika lesz, az bizonyosnak vehető. A nagykövet ugyanis kertelés nélkül hozta mindenki tudomására a Szombatnak adott interjúban: csak az USA érdekein keresztül érvényesítheti szándékait Magyarország. David B. Cornstein – sokat módosítva a megérkezése után általa közvetlenül kifejtetteken – az alábbi négy pontban határozta meg küldetésének célját:

1.) A határidő a körmünkre ég, ezért sürgősen fel kell gyorsítani a magyarországi légibázisok kifutópályáinak felújítására szánt amerikai források felhasználását! (Értsd, még inkább alkalmassá kell tenni őket az amerikai (NATO) légierő gépeinek fogadására. Merthogy ezt eddig elszabotáltunk volna?)

2.) El kell érni, hogy az orosz energiaforrások jelentős részét amerikai érdekeltségektől vásárolt gázzal váltsa ki Magyarország!

3.) Az amerikai érdekeket a kelet európai térségben a leendő elitek képzésével szolgáló Közép-európai Egyetem és a magyar kormány közötti konfliktust nyugvópontra kell juttatni! Budapesten kell megteremteni az intézmény működésének zavartalan feltételeit!

4.) Magyarország ne akadályozza Ukrajna NATO-felvételét, vagyis az amerikai (NATO) haderőnek az orosz határokig való felvonultatását! A jelenlegi magyar magatartás annál is sajnálatosabb, mert David B. Cornstein úgy látja: ellentétben Amerikával, „Oroszország nagyon bomlasztó ország”.

A nagykövet szerint mindez nem elsősorban az USA, hanem Magyarország érdeke. De kifejtette azt is: ő eddig nem tapasztalta Magyarországon a szabadságjogok csorbítását; a rabbik elégedettek, a vallásszabadság érvényesül – bár még szükség lenne egy muszlim temetőre –; a korrupcióra neki senki nem panaszkodott. A sajtószabadságra vonatkozó kérdést átugrotta, viszont sajnálkozott az ellenzéki pártok gyengeségén. De ennyi. Hozzáteszem: természetesen ennyi. Aki mást várt, az még mindig álomvilágban él.

Ezek nyomán persze nagy most a zavar, főleg ellenzéki körökben, de egyféle ultimátum ez a pávatáncos kormányfőnek is. A megmentőnek hitt üzletember-diplomata lényegében azt közölte, amit az USA diplomatái szerte a világon már vagy kétszáz éve képviselnek: ha egy adott nemzet komprádor elitje az amerikai vállalatok érdekeit megjelenítő amerikai politikai akaratnak megfelelően cselekszik, akkor a washingtoni döntéshozókat nem különösebben érdeklik az adott ország lakosságának emberi jogai, az ottani demokratikus intézményrendszer léte, vagy nem léte.

Ha valakinek kétsége támadna efelől, olvasson végre Noam Chomskyt, vagy Oliver Stont! Utóbbinak dokumentumfilmjei is rendelkezésre állnak. Mindenesetre ébresztő! Végre szembe kell nézni azzal, hogy az agyonajnározott amerikai értékrend az Egyesült Államokon kívüli világ számára egy nacionalista állam értékrendje. Egy nacionalista államé, amely az amerikai nemzet, az amerikai érdekek elsőbbségét érvényesíti minden más nemzettel szemben az 1800-as évek vége óta. Ha kell, tűzzel-vassal. Ez a mentalitás semmiben nem különbözik a némettől, a franciától, az orosztól, a romántól – Uram bocsá’! –, a magyartól. Tetszik, nem tetszik, ez a rideg valóság. Úgyhogy ebből kellene kiindulni, amikor újragomboljuk a kabátot. Már ha egyáltalán... #

CÍMKÉP: David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete interjút ad a folyóiratnak (Fotó: Szombat / Káldori Dániel)

Sajnálom, nincs hozzászólási lehetőség, mert belefáradtam a fantom provokátorokkal való küzdelembe. De szavazni lehet! # #