Magyar kórkép/6: A jövő grabancával küzd Orbán

BEKIÁLTÁS médiaszemle: Tömegesen felmondhatnak az orvosok / Nem akarják Trócsányit / Dühösek a tanterv-készítők / Gyűjtöttek, mégis meghalt egy gyerek / Nem megy a nyelvtanulás / Mészáros 100 milliót adott / Karácsonyt lehallgatták / Orbán a jövő grabancáról

traumatologia.jpg

TÖMEGESEN FELMONDHATNAK AZ ORVOSOKRendkívüli felmondását helyezte kilátásba október elsejére 68 budapesti baleseti sebész, ha a kormányzat nem teljesíti korábbi ígéreteit – írja a Népszava. Eddig „csak” azt jelezték, hogy az ország mind az 54 traumatológiai ellátóhelyén felmondhatják az önkéntes túlmunkaszerződéseket, ha nem születik megállapodás. Az orvosok szerint az elégtelen finanszírozás miatt ma már olyan kritikus a szakember- és eszközhiány, hogy az veszélyezteti a betegek ellátását. A kormány a nyár végéig ígért választ, de ezzel adós maradt.

NEM AKARJÁK TRÓCSÁNYIT – Nem javasolja Trócsányi László biztosjelölti meghallgatását az Európai Parlament jogi bizottsága – írja a hvg. A nyilvánosságra került információkból az a következtetés vonható le, hogy az általa alapított ügyvédi iroda – amelyben egyébként mindig felfüggesztette tevékenységét, amikor ezt közéleti szerepvállalása miatt meg kellett tennie – csak a már meglévő kormányzati megbízásokat teljesítette igazságügyi minisztersége idején. A Momentum Mozgalom viszont ezt az állítást dokumentumokkal cáfolható hazugságnak minősítette. A magyar kormány jelöltje, aki természetesen maga is politikus, s része volt a magyar jogállam fellazításában, meglepő módon azt mondta: „Politikusok kezében vagyunk”. Szerinte a bizottság tagjai megalapozatlan döntést hoztak. A Fidesz szerint „a bevándorláspártiak mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László biztosi kinevezését és újabb nyomást gyakoroljanak Magyarországra.” Orbán Viktor jelezte: több terve is van a helyzet megoldására.

DÜHÖSEK A TANTERV-KÉSZÍTŐK Otthagyta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó valamennyi szakértő, összesen hat fő. Az ok Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténész megjelenése a tantervkészítésben – hangzott el a Klubrádióban. Takaró a szélsőjobboldali, antiszemita szerzőket magasztaló, vagy az általa nem elég magyarnak tartott írókat gyalázó kijelentéseiről ismert. Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imrét gyenge, és nem magyar írónak tartja, Petri György költő szerinte a pokolra került, Spiró György emberi mivoltáról kétségek közt beszélt, Esterházy Pétert olyan kultúrarombolónak gondolja, akit nem kell tanítani, az múlt század első felében az íróink, költőink legjavának publikálási lehetőséget adó Nyugat című folyóiratról pedig azt mondta, az csak egy kis zsidó lapocska volt. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke úgy tudja: a történelem és az ének-zene tantárgyakon dolgozó bizottságban is zavarok vannak.

GYŰJTÖTTEK, MÉGIS MEGHALT EGY GYEREK – Egy hatéves kislány vesztette életét, további két gyermek pedig megsérült a Heves megyei Csányban, amikor az óvodában a mászóka kidőlt a rajta lévőkkel. Az ATV-nek azt mondták a helybeliek: korábban is jelezték, hogy rossz állapotban van a játékszer. Gyűjtést is szerveztek a játékok karbantartására, amiből összejött 320 ezer forint. Át is adták, hogy javítsák meg az eszközöket, de ez nem történt meg. Az óvoda udvarát most szerettük volna felújítani pályázati forrásból – nyilatkozta a polgármester.

NEM MEGY A NYELVTANULÁS Magyarországon a 11-16 évesek mindössze 6 százaléka tanul legalább két idegen nyelvet – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adataiból. A 2017-ben készült felmérés alapján ezzel utolsók vagyunk a tagállamok között. A magyarhoz hasonlóan elszigetelt nyelvet beszélő finneknél az arány 99, míg Észtországban 95 százalék. A visegrádi országok közül Lengyelországban fordítják a legnagyobb gondot a nyelvtanulásra: ott a tanulók 94 százaléka tanul legalább két idegen nyelvet, de Csehországban és Szlovákiában is 60 százalék fölötti az arány. Az európai nyelvek tavalyi napján pedig azt tudhattuk meg, hogy az Egyesült Királyságban és Romániában még mindig többen vannak azok, akik egyetlen idegen nyelvet sem beszélnek. Nálunk 57,6 százalék a csak magyarul tudók aránya. A gimnáziumi tanárok fele nem jártas semmilyen idegen nyelvben – ismerteti a Qubit.hu.

MÉSZÁROS 100 MILLIÓT ADOTT – Sikerült összegyűjteni a 700 millió forintot az izomsorvadásban szenvedő magyar kisfiú, Zente kezelésére. Az édesanya korábban annyit árult el, hogy az utolsó 100 milliót egyetlen ember utalta át, aki nem akarja, hogy nyilvánosságra kerüljön a neve. Köszönetet mondó Facebook-posztjában azonban már arra utalt, hogy Mészáros Lőrinc lehetett a titkos adakozó – írja a hvg-hu.

KARÁCSONY GERGELYT LEHALLGATTÁK – Az interneten szeptember 27-én megjelent, hallhatóan összevágott hangfelvételen Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje több szocialista politikussal szemben fogalmaz meg erős, szabad szájú állításokat. „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni” - mondja a politikus. Elismerte, hogy a felvételen az ő hangja hallható, de azt is bejelentette: a lehallgatás miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen – írja a Magyar Hírlap. Kormánypárti politikusok Karácsony őszödi beszédeként emlegetik az illegális hangfelvételen hallhatókat.

ORBÁN A JÖVŐ GRABANCÁRÓL – Miután a miniszterelnök immár többször bejelentette, hogy Magyarországon felépült a kereszténydemokrata állam, a jelek szerint a jövő felé fordul a figyelme. Ezzel kapcsolatban azonban azt a meglepő kijelentést tette szeptember 27-én, az állami rádióban: „Még nem tudom, hogyan ragadjam meg a jövő grabancát, hogy odarángassam a pódiumra, de vasárnapig nyilván ez is meglesz” – mondta szokásos pénteki üzenetében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt vasárnapi kongresszusa előtt. Hozzátette: „egyre nagyobbak és erősebbek vagyunk, optimista és jókedvű kongresszusra készülök”. #

CÍMKÉP: Ellátásra szorulót hoznak a mentősök a budapesti baleseti központba