BEKIÁLTÁS: Putyin csicskáiként lőnék ki őket

A korrupció lehetőségét még emlegethetnék is, de minden mást felülír a rasszizmus egyik mai formája, a russzofóbia.

fideszurhajogaborbreyer.jpg

Nem tudom, hogy szükséges-e újabb magyar űrhajóst küldeni a Kozmoszba. Talán inkább nem – írtam le, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 27-i bejelentése nyomán szárnyalni kezdett a hír:

Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Magyarországnak ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség. Ennek keretében kiképzik a harmadik magyar űrhajóst (Farkas Bertalan mellett Magyari Béla is kiképzett űrhajós volt), és felküldik a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezt követően mémek tömegei lepték el az internetet, amelyek készítői elsősorban arra koncentráltak, hogy kiket lőnének ki az űrbe, hogy aztán vissza se hozzák őket. Mondanom sem kell, elsősorban politikusokat öltöztettek szkafanderbe a digitális népművészek. Én viszont arra gondoltam: akár lesz, akár nem tudományos haszna a kezdeményezésnek, a nemzeti büszkeség dagasztására biztosan megfelel, hiszen lássuk be, mindenki Bercije 1980-as űrutazásának is hatalmas volt a propagandaértéke.

Egyrészt, mert a bajszos magyar mindannyiunk helyett megmutatta, hogy képesek vagyunk arra, mint a nagy és erős nemzetek fiai. Dagadt is a keblünk rendesen, bár az egész vállalkozás tudományos, műszaki, biztonsági, pénzügyi stb. hátteréhez alig volt közünk! Másrészt, az űrakció bizonyára javította a Szovjetunióról sokakban kialakult, nem éppen szeplőtelen képet. Ami a mostani kezdeményezést illeti, a bejelentés másnapján a Klubrádióban, úgy 13 óra előtt megszólalt egy többé-kevésbé bennfentes, aki elmondta: az űrkutatással foglalkozó tudományos műhelyeket mára lényegében kivéreztette a kormány, viszont egy ilyen program igen alkalmas arra, hogy óriási pénzek jussanak illetéktelen zsebekbe.

Ez utóbbiban lehet is valami, hiszen az oroszországi Koszmodrom Vosztocsnijt (Keleti űrrepülőtér) is a tervezetthez képest később üzemelték be, miközben a korrupció az egekig ért. Az első sikeres kilövést egy új típusú rakétával 2016 áprilisában hajtották végre. Ma már rendszeresen indítanak műholdakat pályára juttató rakétákat. 2022-re várható az űrpilótákkal történő repülés. Előtte viszont sikkasztás sikkasztás hátán. Több mint száznegyven (!) büntető eljárást kezdtek magas rangú személyek ellen, mert csillagászati összegeket nyúltak le a szibériai űrközpont és az azt kiszolgáló város építésének költségvetéséből. Esetenként visszatartották a dolgozók fizetését, akik emiatt többször sztrájkoltak.

Szóval, lenne itt keresni valója az ellenzéki sajtónak, ha már annyira támadni akarják a magyar kormány űrutazással kapcsolatos tervét. Ám azok a pikírtkedő újságírók, akiket eddig hallottam, csak a régi nótát fújják. Az egyik, történetesen Gergely Zsófia, például imígyen:

„addig ne akarjunk – ráadásul Putyin csicskájaként – a kozmoszban villogni, amíg minden erre szánt forintnak többszörösen helye lenne, itt a földön.”

Az üzenet lényegét magam is osztom. Csak a közbevetést tudnám feledni! Putyin csicskájaként? De könyörgöm, ki mással, ha nem az oroszokkal? Ha már egyszer űrutazás, akkor ki képes széles e világban megbízhatóan asztronautákat juttatni az űrállomásra? Javítson ki, aki másként tudja, mindenesetre jelenleg az amerikaiakat is az oroszok készítik fel, majd viszik az űrbe. A NASA orosz gyártmányú hordozó rakétákat vásárol, ha valamilyen eszközt biztonságosan akar Föld körüli pályára állítani. Az amerikai magán kísérletek eredményei egyelőre kétségesek. A legutóbbi rakéta az indításkor felrobbant. Na jó, olykor villantanak valamit a kínaiak is. Mindezt józan ésszel végig kellene gondolni, mielőtt valaki csicskázást emleget! Ám a modern kori rasszizmus új válfaja, a russzofóbia annyira eluralta a magyarországi ellenzéki sajtót, hogy a feledhetetlen Del Medico Imre halála okán az újságírásnak a Médianaplóban szóba hozott egyik szabályát is felülírja egyesekben: „A tárgyat nézd, ne az alanyt!” #

CÍMKÉP: Ne várjatok 2024-ig! – üzeni a Fidesz-űrhajó amerikai felségjelekkel ellátott, oroszok által felkészítendő személyzetének az internetes népművész (Közzétette: Gábor Breyer)