BEKIÁLTÁS: Az oroszok szabadságra mennek

Putyin intézkedéscsomagot hirdetett a járvány családokra, vállalkozásokra való hatásának ellensúlyozására.

2020-03-24putyinvedofelszerelesben.jpg

Moszkvában, március 26-ától, azaz csütörtöktől, minden 65 éven felülinek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedőnek a lakásában kell maradnia – hangzott el az orosz állami tévé szerda esti híradójának második részében több más, korlátozó intézkedés felsorolásával együtt. A műsor elején azonban Vlagyimir Putyin elnök 17 perc 36 másodperces videó-üzenetét játszották be. (A leírt szöveg ugyanitt, a nyelv kiválasztásával oroszul és angolul is elérhető.) Elmondta, milyen rendelkezések várhatók a munkahelyek megőrzése, a vállalkozások megmentése érdekében. Az államfő mindenekelőtt azt hangsúlyozta:

„Az időben meghozott intézkedéseknek köszönhetően összességében egyelőre sikerül megakadályoznunk a betegség széles körű és lökésszerű elterjedését.”

Az elnök emlékeztetett arra, hogy „Oroszország – már csak földrajzi elhelyezkedésénél fogva sem kerítheti el magát a fenyegetéstől. Határaink mellett olyan államok találhatók, amelyeket komolyan fenyeget a járvány. Objektíve lehetetlen megakadályoznunk, hogy a vírus bejuthasson országunkba.” De mint hangsúlyozta: a munka professzionálisan, szervezetten, a megelőzésre koncentrálva folyik. Köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek és részt vesznek ebben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kockázatok mérséklésére irányuló intézkedések betartása mindenki kötelessége, majd bejelentette:

„mindenekelőtt elhalasztják az Alkotmány módosításával kapcsolatos, április 22-re kiírt népszavazást.”

Utalt arra, hogy a módosításhoz mennyire „komolyan viszonyult” ő maga is. Mindenekelőtt azonban az emberek élete, egészsége, biztonsága áll az első helyen. Ezért a voksolást egy jóval későbbi időpontra kell áttenni. Ezt követően több intézkedést javasolt a kormánynak. Megjegyzem, az alábbi felsorolásban már nem indítványként, hanem tényként közlöm őket. Ezeket ugyanis, egyrészt az elmúlt napok orosz tévéhíradó tudósításai szerint, nyilvánvalóan széles körű egyeztetések előzték meg, másrészt nem igazán tudom elképzelni, hogy Vlagyimir Putyin ajánlásait felülírnák a minisztériumok, amelyeknek a részletes rendelkezéseket kell kidolgozniuk.

A következő héten – március 28-tól április 5-ig fizetett munkaszünet lesz Oroszországban. Azonban az egészségügyi intézmények, a gyógyszertárak, az üzletek, a pénzintézetek működnek majd. Nem áll le a tömegközlekedés és a hatósági munka.

Putyin kérte, hogy mindenki értse meg, a legbiztonságosabb ma otthon maradni, majd a járvány hatását ellensúlyozó csomagot részletezte:

♦ Minden szociális ellátási jogosultság automatikusan meghosszabbodik a következő hat hónapra anélkül, hogy ezekhez további igazolásokat kellene benyújtani. A Győzelem 75. évfordulója alkalmából a veteránoknak már áprilisban kifizetik a 75 ezer rubelt, illetve az akkori hátországban helytállóknak az 50 ezret.

– Az áprilist követő három hónapban minden anyasági támogatásban részesülő család havonta további ötezer rubelt kap valamennyi három év alatti gyermek után. Fel kell gyorsítani a három-hét éves gyermekek után fizetendő juttatásokat oly módon, hogy ezekhez már júniusban hozzájussanak!

♦ Támogatják azokat, akik betegszabadságon voltak, vagy elvesztették munkájukat. Különösen a fiatalok rendkívül alacsony táppénzben részesülnek, ami nem korrekt. Ezért a betegszabadságra járó juttatást a minimálbér alapján kell kiszámítani a jövőben! A munkanélküli-ellátás havi összege a jelenlegi havi 8 ezer rubelről a minimálbér szintjére emelkedik, azaz 12 ezer 130 rubelre.

– A természetes személyek által felvett banki kölcsönök visszafizetésére haladékot adnak, amennyiben valakinek harminc százalékot meghaladóan csökkent a jövedelme. Hasonló mechanizmust dolgoznak ki az egyéni vállalkozóknak nyújtott hitelek meghosszabbítására.

♦ Különösen a szolgáltatásokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozásokat olyan helyzetbe kell hozni, hogy megtarthassák alkalmazottaikat! Meg kell akadályozni a munkanélküliség növekedését! Az intézkedések között szerepel a kis- és középvállalkozások, az ÁFA kivételével, valamennyi adófizetésének elhalasztása a következő hat hónap utánra. A mikro-vállalkozások az egészségbiztosítási járulékok befizetésére is haladékot kaphatnak.

– Felfüggesztik a kis- és közepes méretű vállalatok, a mikro-vállalkozások által felvett banki kölcsönök törlesztő részleteinek fizetését a következő hat hónapra.

♦ Hathónapos moratóriumot vezetnek be az adósságok és a bírságok beszedésére minden ágazatban. Az elnök utasította a kormányt, hogy szükség esetén bővítse és módosítsa a támogatásra szoruló iparágak listáját.

– A kis- és középvállalkozások esetében 30 százalékról 15-re csökkentik az (egészségbiztosítási) járulék arányát, amennyiben a fizetés meghaladja a minimálbért. Ezt az intézkedést hosszú távon is fenn kell tartani annak érdekében, hogy a munkaadók növeljék alkalmazottaik bérét!

♦ Az Oroszországból kivitt tőkéből származó és visszakerülő minden jövedelemre adót kell kivetni! Ma mindössze 2 százalék ezek adója, míg a bérből és fizetésből élők – még alacsony fizetés mellett is – 13 százalékos jövedelemadót fizetnek. Ezért, akik osztalékot vesznek fel külföldi befektetéseik után, a jövőben 15 százalékos adót fognak fizetni. Ehhez a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződések módosítását kell kezdeményezni! Ha egyes államok nem fogadják el a javaslatokat, akkor Oroszország egyoldalúan felmondja a megállapodásokat.

– Ma, a világ számos országától eltérően, Oroszországban nem adóztatják meg a magánszemélyek banki betéteiből és értékpapír-befektetéseiből származó kamatjövedelmeket. A jövőben, amennyiben az értékpapírokba történő befektetések teljes összege meghaladja az 1 millió rubelt, akkor annak kamata után 13 százalék adót kell fizetni. Ez mindössze a befektetők egy százalékát érinti. Ugyanakkor az orosz bankokba történő pénzeszközök elhelyezésének feltételei továbbra is vonzók maradnak – állította az államfő. #

CÍMKÉP: Március 24-én Putyin látogatást tett a Kommunarka nevű moszkvai településrész kórházában, ahol koronavírusos betegeket kezelnek (Fotó forrása az orosz elnök honlapja)

ZÁRÓKÉP: Az orosz katonai járművek – főleg a fertőtlenítést szolgáló, óriás repülőgépeken Olaszországba szállított tartálykocsik – tucatjai elfoglalják állomáshelyüket Lombardiában, hogy csütörtökön megkezdjék a munkát. Ezen kívül orosz katonai orvosok nyújtanak segítséget a járvány leküzdéséhez. A NATO-tagországban a művelet demonstratív ereje sem elhanyagolható (Képernyőkép az orosz állami televízió március 25-i híradójából)

2020-03-25azoroszkatonaikonvojallomashelyerevonullombardiaban.jpg