BEKIÁLTÁS: Üzenetbombák a beloruszoknak

Meghívlak benneteket egy ukrajnai üzembejárásra. Az Európai Unió támogatásának hála, a fenekünk is kilátszik a nadrágból.”

wc-takarunksikalnilitvaniaban.jpg

Nagy a nyomás Belarusszián. Varsóban a lengyel külügyminiszterrel találkozott Valerij Cepkalo, a Belorusz Csúcstechnológia-park első igazgatója, a Globális Információ-kommunikációs Szövetség stratégiai tanácsának tagja, ENSZ-szakértő, 2020-ban az egyik belorusz elnökjelölt. Cepkalo – miután nem találták érvényesnek a jelölésére vonatkozó ajánlások jelentős részét – Oroszországba (!) távozott, mert BELARUSZBAN NEM ÉREZTE MAGÁT BIZTONSÁGBAN. A Telegramon ő maga tette közzé a mostani varsói találkozójának hírét. Közlése szerint megvitatták a belorusz üzemekben sztrájkolók jogi és anyagi támogatására egy lengyel–amerikai alap létrehozásának lehetőségét.

Eléggé közismert, hogy főleg Lengyelország területéről internetes csatornákon és a Washington által finanszírozott Szabadság Rádión keresztül évek óta propagandaháború folyik Alekszandr Lukasenko rendszere ellen. Az is, hogy az európai nagyhatalmak vezetői hovatovább naponta egyeztetnek egymással telefonon. Lukasenko belorusz elnök — nem zavartatva magát attól, hogy megerősíti a lehallgatások tényét — már augusztus 10-én bejelentette, hogy megnőtt az ellenzékieket Lengyelországból, Csehországból, Nagy-Britanniából elérő telefonhívások száma. Augusztus 20-ai fejlemény, hogy a belorusz főügyész bejelentette: ELJÁRÁST INDÍTANAK AZ ELLENZÉKI KOORDINÁCIÓS TANÁCS ELLEN az államhatalom megdöntésének szándéka és a Belarusz Köztársaság nemzetbiztonságának veszélyeztetése miatt.

Az is nyilvánvaló, hogy a moszkvai Kremlben feszült figyelemmel kísérik az Oroszország nyugati védelmi vonalának előterében zajló eseményeket, s ennek megfelelőek a katonai intézkedések. Arról viszont aligha van képe a magyar olvasónak, hogy AZ INTERNETEN ÜZENETEK TÖMEGÉVEL BOMBÁZZÁK a beloruszokat. Ezekből válogatok egy csokornyit a teljesség igénye nélkül, vállalva az egyoldalúság vádját is annak jegyében, hogy a fősodrú nyugati médiához képest más információk is eljussanak a közönséghez.

„LITVÁNIÁBAN AKARUNK WC-T SIKÁLNI!” – olvasható a címképként ideillesztett mémen a két minszki tüntetőre pingált orosz nyelvű, gúnyos felirat. LENGYELORSZÁGBÓL Ireneusz Jaroszynski többek között ezt tette közzé a Facebookon: „Belorusz Testvérek! Mi, lengyelek voltunk az elsők Közép- és Kelet-Európában, akik megtapasztalták a nyugati liberális demokrácia és a gazdasági liberalizmus negatív hatásait. Az ipar leállt, az egészségügyi szolgáltatások leromlottak. Lengyelország a nyugati cégek összeszerelő üzemévé, az olcsó munkaerő szállítójává és piaccá vált a külföldi termelők számára. A gazdasági gyarmatosítás mellett ideológiai is zajlott az eszmenélküliség, a pénzkultusz, és a szabadosság előmozdítására. 1989 után a lengyel vezetők fillérekért kiárusítottak minket. A kormány, az elnök és a parlament a nyugati nagykövetségek – elsősorban az Egyesült Államok – akaratának közvetítője.”

„E ZÁSZLÓ ALATT TILTAKOZOL?” – kérdezte a minszki illetőségű, de lengyel Bożena Gaworska-Aleksandrowicz, majd így folytatta: „Ami alatt Radosław Ostrowski* együttműködött a fasiszta németekkel? (Lásd a végén a csillagozott megjegyzést!) Ez tényleg nem zavar titeket, srácok? És csak hogy tisztázzuk: igen, felháborodtam a szolgálatok brutalitása miatt, és nem szeretem, hogy manipulálták a választási eredményeket. Az erőszakot egyaránt elítélem Belaruszban, Franciaországban, Németországban, az USA-ban. De külföldiek, el a kezekkel Fehéroroszországtól!”

HOZZÁM FŐLEG AZ UKRÁNOK SZÖVEGEI JUTNAK EL. Bizonyos Alekszandr Nyikolajevics posztjának fordítása: „Belorusszia Sztrájkolói! Meghívlak benneteket egy ukrajnai üzembejárásra. Az Európai Unió támogatásának hála, A FENEKÜNK IS KILÁTSZIK A NADRÁGBÓL.”

Mihail Sztyepancsenko azt írja: „Nézem, ahogy a beloruszok már hányadik napon fojtogatják az országukat. Az elnökük is, a tiltakozók is. Sajnálatos. Jó országotok volt. Azt gondoljátok, hogy szabadságot kaptok? Dehogy. Csak olyanokat kaptok a nyakatokba, akik soron lévő újabb Oroszország-ellenes államot vagy Ukrajna-2-et hoznak létre Fehéroroszországból. Gyönyörű meséket fognak mondani arról, hogy titeket és áruitokat türelmetlenül várják Európában, de közben FELSZÁMOLJÁK AZ ÖSSZES ÜZEMET, amire éveken át büszkék voltatok. Igazán nem értik ezt a Minsk Tractor, a MAZ vagy a BelAZ munkavállalói?”

– A hozzászólók megemlítik, hogy UKRAJNA GYAKORLATILAG MÁR NINCS IS. A másik azon kesereg, hogy ismerősei Oroszországban találnak munkát, ahelyett, hogy az oroszok járnának Ukrajnába dolgozni. A harmadik szerint a beloruszok jobban megszívják majd, mert ott még sok ellopni való van. „Csak hadd vegyenek fel kölcsönt a nevetekben a Világbanktól, törvényt hozzanak a termőföld eladásától, s meglátjátok milyen boldogok lesznek!” – írja gunyorosan Arina Zadorozsnyuk. És így tovább,  és így tovább…#

*Radosław Ostrowski 1943 végén, a náci német megszállás alatt a Fehérorosz Központi Tanács, a rada, vagyis a parlament (BCR) elnöke, amelynek vezetői közül kerültek ki a hitleri Németországtól függő belorusz bábkormány tagjai. Vezetőtársaival a Német Birodalomba evakuálták. A világháború után Nyugat-Németországba költözött, majd 1956-tól az USA-ban (!) folytathatta antibolsevista tevékenységét. Az archív képen látható páncélos keresztes lovag, s a fehér–piros–fehér zászló a horogkeresztek közelében erősen szimbolizálja, hogy a Nyugat itt ugyanúgy mint a Baltikumban, illetve Ukrajnában a fasiszta hagyományokat feltámasztó erőkkel is kész szövetkezni, hogy elérje száz–kétszáz évre visszamenően soha fel nem adott, Oroszországgal kapcsolatos geopolitikai és gazdasági céljait. #

CÍMKÉP: „LITVÁNIÁBAN AKARUNK WC-T SIKÁLNI!” – olvasható a címképként ideillesztett mémen a két minszki tüntetőre pingált orosz nyelvű, gúnyos felirat

ZÁRÓKÉP: Az archív képen látható páncélos keresztes lovag, s a fehér–piros–fehér zászló a horogkeresztek közelében erősen szimbolizálja, hogy a Nyugat itt ugyanúgy mint a Baltikumban, illetve Ukrajnában a fasiszta hagyományokat feltámasztó erőkkel is kész szövetkezni

archivfotozaszlohorogkereszt.jpg