878. BEKIÁLTÁS: Kína leckézteti az USA-t

„Az USA nincs abban a helyzetben, hogy az erő pozíciójából tárgyaljon Kínával” – közölte a kommunista funkcionárius.

kinayangjiechiblinken.jpg

Fekete napja volt tegnap a washingtoni adminisztrációnak. Nem elég, hogy Vlagyimir Putyin – több nyugati lap szerint is – elegánsan és szellemesen visszaforgatta Joe Bidenre az orosz elnököt legyilkosozó szavakat, az újdonsült amerikai külügyminisztert a kínaiak osztották ki március 18-án. Az alaszkai Anchorage-ban kezdődött amerikai–kínai tárgyaláson Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere azzal indított, hogy

,,Az USA-t mélyen nyugtalanítja a hongkongi, a hszincsiangi (azaz az ujgur autonóm területi), a tajvani helyzet, az USA elleni kínai kíbertámadások és a partnerekre gyakorolt kínai gazdasági nyomás”.

Mindezt azzal egészítette ki, hogy ezek mindegyike fenyegeti „a globális stabilitást fenntartó, szabályalapú rendet”. Yang Jiechi, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának külügyi bizottsági irodavezetője – egyébként volt kínai külügyminiszter, aki mellett a jelenlegi külügyi vezető, Wang Yi is ott ült – emlékeztette az amerikai delegációt, hogy országuk megsérti az emberi jogokat, s hogy mit művelnek a feketékkel. Hangsúlyozta, hogy Washington nem avatkozhat be a kínai belügyekbe. Azt ajánlotta: az USA tartózkodjék a konfrontációtól és a hidegháborús mentalitástól, majd szó szerint azt mondta:

,,Ön nincs tisztában a diplomáciai etikett alapjaival. Ezért kénytelenek vagyunk itt és most leszögezni: az USA nincs abban a helyzetben, hogy az erő pozíciójából tárgyaljon Kínával”.

Ezekre a szavakra az amerikaiak megszakították a videó-közvetítést, megköszönték a sajtó képviselőinek a jelenlétet, vagyis kiküldték őket a teremből. De az még látható és hallható egy másik, feltehetően egy újságíró által készített, rosszabb minőségű felvételen, hogy a kínai delegációvezető felháborodottan mondja:

„Miért félnek a sajtó jelenlététől? Nem önök beszélnek mindig a demokráciáról?”

Ezt követően az amerikai fél arra hivatkozott, hogy a kínai delegáció túllépte az előre egyeztetett kétperces időkeretét, s teátrális hangulatkeltésre használta fel a helyzetet. A pekingi televízió adásában az amerikai külügyminiszter barátságtalan indításával indokolták a kínai delegációvezető felháborodását. Arra pedig amerikai elemzők hívták fel a figyelmet: a Biden-adminisztráció tagjai azért kénytelenek keménykedni a kínaiakkal, mert az ellenzéki rebublikánusok oldaláról egyre erőteljesebbek a vádak, miszerint az új kormányzat nem eléggé védi az amerikai piaci érdeket Kínával szemben.

Eközben Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról nyilatkozott, hogy a nyugati politikusok egyre inkább megalapozatlan vádakkal állnak elő, és „meséket” találnak ki geopolitikai helyzetük megvédése érdekében. Mint mondta:

A nyugati vezetők arzenáljában új eszköz jelent meg: mindenféle hamisítványokkal, álhírekkel árasztják el a médiát és az internetes közösségi hálózatokat, s nem hajlandók elfogadni alternatív nézőpontokat.”

Mindezt akár az új washingtoni vezetés helyezkedéseként, erőpróbájaként, s az azokra való reagálásként is felfoghatjuk, vagyis nem feltétlenül kell túlzott jelentőséget tulajdonítani az eseteknek. Joe Biden például a két nappal ezelőttihez képest visszafogottan nyilatkozott egy újságírónak, aki Putyin tárgyalásra vonatkozó javaslatáról kérdezte az amerikai elnök véleményét: „Valamilyen szakaszban (sic!) az USA és Oroszország képviselői között feltétlenül lesz kapcsolatfelvétel. Biztos vagyok benne, hogy valamikor átbeszéljük ezt”.

A mérsékelt optimizmusunkat azonban gátolhatja Biden egészségi állapota. Amint ezt az elnök ellen drukkoló amerikai Fox News műsorvezetője kárörvendően mondta: „Mindenki tudja a Fehér Házban, hogy amikor Camala Haris alelnök kezet fog Bidennel, csupán azért teszi, hogy meggyőződjön róla, van-e még pulzusa." Mit tesz isten, az elnök ma háromszor esett el a lépcsőn, amikor egy helikopterről átszállt a külön repülőgépére…#

CÍMKÉP: Yang Jiechi és Antony Bliken – Szópárbajuk végső kimenetelét még Joe Biden egészségi állapota is befolyásolhatja. Az elnök háromszor esett el a repülőgép lépcsőjén, alelnökéről pedig az a vicc járja, hogy a kézfogáskor már Biden pulzusát tapogatja