883. BEKIÁLTÁS: „Megvédik” Európát az oroszoktól

Ukrajna hivatalosan nem vesz részt a gyakorlaton, de valamiképp mégis bekapcsolja Washington a műveletekbe.

amerikaikatonaklengyelorszagban.jpg

Hallom Molotov unokájától, Vjacseszláv Nyikonovtól: ,,A 18 amerikai titkosszolgálat költségvetése magasabb, mint a teljes oroszországi védelmi kiadás”. (Rosszija 1 tévécsatorna, Vesztyi s Vladimirom Szolovjovim, (2021. 04. 11. 22:20) Igen, arról a Molotovról van szó, aki 1939-ben szovjet részről aláírta a Molotov-Ribbentrop egyezményt. Ez persze lehet, hogy mellékszál, de lehet, hogy mégsem. Ezért érdemes felidézni, hogy előtte, 1938-ban az Egyesült Királyság, Franciaország (+az olasz Mussolini) megállapodott Hitlerrel arról, hogy Csehszlovákiát feloszthatja, annektálhatja stb., és elutasították Sztálin javaslatát arról, hogy akadályozzák meg Csehország bekebelezését! Akár véletlen is lehet, de mi van, ha mindez azért jutott eszembe, mert

a NATO kiterjedt hadgyakorlatot szervez tavasz végére, nyár elejére, amely felöleli a Balti-tengertől a Fekete-tengerig található összes országot.

Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária, Albánia vesznek részt benne. Ha jól érzékelem: Törökország nem! Rápillantva a térképre, azt látjuk, hogy a gyakorlat célja Oroszország hermetikus elszigetelése Európa nyugati felétől. Erre utal a műveletek fedőneve: „Európa védelme – 2021”. Ennek, hasonló néven, már tavaly is volt előzménye. Azzal a különbséggel, hogy akkor még csupán a Baltikum országaira terjedt (volna) ki. De a koronavírus-járvány miatt lényegében kudarcba fulladt.

Az idén, április végén, május elején 40 ezer katonát, 15 ezer harcjárművet vonnak össze Oroszország közelében. Köztük húszezer amerikait. Nyolcezret egyenesen az USA-ból szállítanának ide. Több mint 70 helikoptert és 300 teher- és speciális gépjárművet, száz konténert már kirakodtak Görögország Alekszandropolisz kikötőjében. Május végéig újabb hajórakományokat várnak az Egyesült Államokból Lengyelországba, Dániába, Németországba, Albániába. Német raktárakból szállítanak hadfelszerelést Albániába, illetve Nagy-Britanniából Horvátországba és Szlovéniába.  

Feltételezhető, hogy a gyakorlat keretében imitált rakétacsapásokat mérnek oroszországi katonai bázisokra olyan B52-es bombázó repülőkről, amelyek az USA-ból szállnak fel. Egyúttal a Fekete-tenger térségében intéznek színlelt hadihajó és tüzérségi támadást.

A NATO-hadgyakorlatra vonatkozó itteni információk többsége az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek lapjából, a Krasznaja Zvezda április 12-i számából származik. A szerző megjegyzi: mindezt a náci Németország feletti győzelem évfordulójára időzíti az észak-atlanti (?) katonai szervezet. Az orosz hadsereg újságja felhívja a figyelmet arra is – amiről a Bekiáltás olvasói április 5-én a Csörgő lánctalpak Oroszország körül című cikkből értesülhettek, hogy eközben jelentős csapatösszevonásokat hajt végre Ukrajna a Donyec-medence térségében.

Miként magam is beszámoltam róla a Facebook-oldalamon: az ukrajnai Odesszában fegyvereket, páncélozott terepjárókat rakodtak ki, a Fekete-tengeren két amerikai hadihajó cirkál, a légtérben amerikai felderítő gépek, köztük pilóta nélküli repülők, őrjáratoznak. A mostanit megelőző hétvégen ukrajnai olvasók olyan, az állomásokat is ábrázoló fényképekkel árasztották el a helyi lapokat, amelyeken nehéz harcjárművekkel megrakott vasúti szerelvények haladtak a Donbassz felé. Eközben a nyugati sajtó, közte a Washingtonból pénzelt magyarországiak is, rémüldözve konstatálják, hogy Oroszország csapatmozgásokat végez saját (!) területén. Amint Hidegkuti Konstantin a #Moszkvater blogban megjelent mai cikkében bemutatja, lényegében a szokásos, valamennyi oroszországi katonai körzetet érintő hadgyakorlatok keretében. Persze az adott helyzetben némi erődemonstrációs céllal, aminek az Ukrajnához közeli térségben inkább az elrettentés, semmint a támadás a célja Oroszország választási évében.

Egyébként nincs itt valami aránytalanság? – tettem fel a kérdést követőimnek.

Emlékeztettem őket arra, hogy már 19 biológiai laboratóriumot működtet az USA Ukrajnában. A Joe Bidennel folytatott telefonbeszélgetést követően, a napokban Volodimir Zelenszkij elnök szemlét tartott a Donyec-medencei demarkációs vonalnál. A kijevi amerikai katonai attasé szintén ott járt. A bécsi székhelyű EBESZ megfigyelői, akik Ukrajna és a szakadár területek határán járőröznek, hetek óta a tűzpárbaj kiújulásáról adnak hírt. Az előző hónapokhoz képest megtöbbszöröződött a szakadár részeken a lakóházakat, a donyecki vízellátást biztosító közművek elleni támadások száma. Egy hete ukrán robotrepülőről dobtak le robbanószerkezetet, ami kioltotta egy ötéves kisfiú életét, egy másikat megsebesített. Az ukránok 26 katonájuk haláláról számoltak be és óriási orosz csapatösszevonásokról.

Mindkét oldalon megerősítették a védvonalakat, az ukrajnai hadsereg által ellenőrzött területen is egyharmadával növelték a katonák számát, páncélozott járműveket helyeztek el lakóházak, középületek mellett azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a civileket használják fedezékként. Megnőtt a felderítő repülések száma, köztük az amerikai kémdrón-tevékenység. Az ukrán hadsereg felkészítése gyakorlatilag teljesen az USA szakértőinek ellenőrzése alatt folyik. A NATO honlapján immár ukránul is olvashatók a közlemények. Az ukrán katonai szóvivő nem egyszer az ukrán és a NATO zászlaja előterében tartja sajtótájékoztatóit.

Mindez arra utal, hogy Ukrajna hivatalosan nem vesz részt a gyakorlaton, de valamiképp mégis bekapcsolják. Ezzel együtt, Moszkvában nem számítanak arra, hogy Kijev belátható időn belül bebocsátást nyer a nyugati szervezetbe. Feltételezik: mindenki érzékeli, hogy ezzel olyan vörös vonalat lépne át Washington, amire a Kremlben nagyon erős lépéssel reagálnának. Megjegyzem: Oroszország jelenlegi katonai költségvetése évi 40 milliárd dollár körül van, az USA-é 740, a NATO egészének védelmi kiadása 1090 milliárdra tehető. Az orosz gazdaság nem egészen 2 százalékkal részesedik a világ GDP-jéből, az amerikai 24 körülivel. Mi sem természetesebb hát, hogy Moszkva támadó háborút tervezzen egész Európa ellen, nemde?   

Az oroszországi szaklap azzal számol, hogy a Biden-adminisztráció doktrínájának megfelelően, amely Oroszországot nevezi meg első számú katonai ellenségnek, a most Európába szállított amerikai csapatok és technika egy része bizonyosan itt marad.

Az orosz szakíró szerint Washington folyamatosan élezi a feszültséget, amit nem csak az utóbbi három évtized legnagyobb hadgyakorlatának terve mutat, hanem az is jelez, hogy az idén, az orosz határok közelében hetvennyolcszor haladtak el amerikai stratégiai bombázók, ugyanitt 452 felderítő repülést regisztráltak. Ezek az adatok máris meghaladják a 2020-as értékeket és kétszeresei a 2019-eseknek. Az oroszországi elemzők attól, tartanak, Washington arra ösztönzi Kijevet, hogy erővel tegyen pontot a Donyec-medencei folyamatok végére. A Kreml szóvivője erre az esetre megjegyezte: Moszkva bizonyosan nem hagyja cserben az oroszokat, az oroszul beszélőket.

S hogy mit nyerhet ezzel Washington? Miként ezt a korábbi cikkemben írtam: arra kényszerítheti Moszkvát, hogy nyíltan beavatkozzék a Donyec-medenceiek védelmében. De akár enélkül is jöhetnek az újabb szankciók, s ami a fő, a vonakodó nyugat-európaiakat rákényszerítik, hogy tovább növeljék katonai megrendeléseiket az amerikai cégektől, ami hozzájárulhat a járvány miatt az USA-ban is gondokkal küzdő gazdaság felpörgetéséhez. Ugyanennek az éremnek a másik oldala: a Moszkva elleni hiszterizálással elérhetik, hogy leállítsák a 96 százalékban elkészült Északi Áramlat-2 gázvezeték építését. Így arra szoríthatják az európai országokat, hogy jóval többet vásároljanak a drágább amerikai energiahordozóból az olcsóbb orosz helyett. Mert az amerikai lakosság szociális gondjainak enyhítésére az elmúlt hetekben teljesítmény nélkül kiszórt, úgynevezett helikopterpénzeit csak meg kell fizettetni valakikkel. És ezek bizony, mi, a mindig balok leszünk. Ami pedig ezen túl van, az egész bolygót érintő geopolitikai játszma az Oroszország erőforrásai fölötti ellenőrzésért, a Kína és az USA közötti küzdelem a világhegemón szerepért. De ez még a jövő zenéje.#

CÍMKÉP: Amerikai katonák Lengyelországban – A Kreml szóvivője  megjegyezte: Moszkva bizonyosan nem hagyja cserben az oroszokat, az oroszul beszélőket.