944. BEKIÁLTÁS: Donáth Anna erőpróbája

Nagy terhet rakott a nagybáty a 34 éves politikus vállára.

donathannamegvalasztottak2021-11-21.jpg

A Momentum Mozgalom november 21-én megválasztott elnökének, Donáth Anna Júliának a Facebookon adott útravalót belgyógyász, kardiológus nagybátyja, Donáth Ferenc. Üzenete így hangzik:

Kedves Anna! Apád választotta nagyapád emléktáblájára a jelmondatot, amit most – a Momentum Mozgalom elnökké választásod alkalmával – a figyelmedbe ajánlok.
„Képviseleti demokrácia nem maradhat meg sem képviseletnek, sem demokráciának, ha ellenpólusként nincs jelen a közvetlen demokrácia.” Ölellek.

Nagy kérdés, hogy a mai Magyarországon hányan képesek értelmezni ezt a tömör intelmet. Mindenesetre úgy gondolom, hogy ennek az elvnek a teljes mellőzése is oka annak, hogy oda jutottunk, ahol most vagyunk. Kezdődött a zárt körben tartott kerekasztal-tárgyalásokkal, az emberek feje fölötti alkotmányozással – amire még Putyin orosz elnök is csaknem egy évet szánt a társadalom minden rétegét képviselő bizottságokkal, interneten elérhető szövegváltozatokkal, módosítási javaslattételi lehetőségekkel, ami, ha másra nem, arra mindenképpen jó volt, hogy aki akarta, megismerhette a központi szándékokat –, s folytatódott megannyi háttér alkuval.

Akárhogy is, a nagybáty nagy terhet rakott a 34 éves politikusra, aki 2016 óta a Momentum meghatározó tagja. 2018-tól 2020-ig a párt alelnöke volt, 2019 májusa óta pedig a párt Európai Parlamenti képviselője. Nyomhatja a vállát nagyapjának, Donáth Ferencnek politikai szerepvállalása, aki 1934-től 1956-ig, majd 1970-től a mindenkori legjobb meggyőződése szerinti progresszív oldalon küzdött. És bizonyára lelki szemei előtt lebeg a rendszerváltás utáni közéletben ismertté vált lelkész és országgyűlési képviselő apjának, Donáth Lászlónak példája, életútja is.

A legnagyobb kihívás azonban alighanem az lesz számára, hogy pártjának határozott arcélt adva átvezesse a Momentumot a felnőtt korba. Ehhez most a választóknak a döntéshozatalban való közvetlen részvételéért való kiállást is feladatként kapta nagybátyjától. Egyelőre alig több mint fél éve lesz ahhoz, hogy mindezt megalapozza. Kérdés, ismeri-e annyira Magyarországot, a tömegek hétköznapi küzdéseit, hogy eleget tegyen a várakozásoknak? Ehhez nem biztos, hogy a legjobb, ha angol nyelvű szlogent választ. Mert szép, szép a „Renew Europe” lózung. De mégis mi lenne, ha azt üzenné: „Újítsd meg Magyarországot!” Vagy valami ilyesmit…#

CÍMKÉP: Donáth Anna ismert politikusok és közszereplők utódjaként egyelőre fél évet kapott a bizonyításra (A kép forrása a politikus Facebook-oldala)