954. BEKIÁLTÁS: A 444 meg a háborús uszítás

Ostobának nézi közönségét a washingtoni rádió szövegét ellenőrizetlenül átvevő liberális portál.

humanitariussegelyszallitmany2014-11donyeckfotokommerszantszergejvenjavszkij.jpg

Egy oroszországi korrupciós ügyben hozott bírósági ítéletben vélte felfedezni a 444.hu december 16-ai cikke annak bizonyítékát, hogy az orosz hadsereg a kelet-ukrajnai szakadár területeken állomásoztatja 26 ezer katonáját. Ennek igazolása világszenzáció lenne, ezért

a Szily László által jegyzett cikkben megadott link segítségével szerettem volna ellenőrizni, tényleg ez következik-e az élelmiszerszállítmányokból, s a bírósági ítélet szövegéből.

Csakhogy a link egy olyan bejegyzésre mutat, amelyben a Don menti Rosztov város kirovi kerületi bírósági épületébe látogatókat tájékoztatják a járványügyi szabályokról. A helyzetet cifrázza, hogy a 444.hu szerzője az amerikai kormány által finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű cikkéből dolgozott. Ebben két linket is elhelyeztek, ám mindkettő ugyanahhoz a járványügyi eligazításhoz juttat.

Ettől még akár igaz is lehet a feltételezés, miszerint az orosz hadsereg reguláris egységei állomásoznak az ukrajnai szakadár területeken. Csakhogy ezzel eddig még az ukrán kormány sem állt elő, s főleg senki nem igazolta hitelesen. Egyelőre a 444 és a Szabadság Rádió sem. Eközben persze nem titok, hogy Oroszország rendszeresen szállít élelmiszereket, gyógyszereket a lakosságnak. Eleinte ezekről tévéfelvételek is készültek. Nem vagyok naiv, ezért feltételezem, hogy

az önkéntes hadseregnek, az abban szolgáló orosz, sőt nyugati állampolgároknak szintén jut a szállítmányokból, amelyekben akár fegyverzet és lőszer is lehet.

Ugyanakkor tény, hogy a humanitárius segélyekre égető szükség van, hiszen a kijevi kormány, minden fenekedése ellenére, már hét éve lemondott az ott élőkről. Már 2014-ben megszüntette a nyugdíjak kifizetését, korlátozta a pénzforgalmat, elzárkózik a hivatalos okmányok, köztük az iskolai bizonyítványok kiadásától a donyeckieknek és a luganszkiaknak. Kizárta az itt élőket az energiaellátásból – a krímbelieket a vízellátásból. Hogy az alkotmányos autonómiájuk megvédéséért küzdők ellen bevetett fasiszta szabad csapatok dúlásáról ne is beszéljek.

Erről persze a magukat függetlennek és tárgyszerűnek maszkírozó médiumaink nem adnak hírt. A harcokról csupán kijevi hivatalos források alapján számolnak be. Ezek viszont nem tesznek említést az ukrán hadsereg rendszeres ágyúzásai nyomán meghalt több ezer civilről, a gáz- és vízhálózatban, a kórházakban, az iskolaépületekben általuk okozott károkról.

A mostani eset azonban ezen a szokásos egyoldalú hírközlésen is túltesz.

A washingtoni kormányzat céljait szolgáló médiumok ott tartanak, ahol a csodatévő gyógyászati készítményeket, a varázskenőcsöket kínáló, magyar nyelvű portálok. Ezek rendszeresen az orosz televíziók sztárriportereinek, könnyűzenei énekeseinek fotójával „hitelesítik” a reklámjaikat, amelyekben az orosz médiaszereplőkre híres amerikai tudósokként hivatkoznak. Nyilván azt gondolják, Magyarországon a kutya sem ismeri őket. Miként a 444 és a Szabadság Rádió szerkesztői vélik: ha a közönségük rá is kattint az orosz bírósági portált megnyitó linkre, úgy sem képes elolvasni a cirill betűs szöveget.

Ha azonban a hivatkozott bírósági ítéletet, annak indoklását valaki mégis prezentálná, érdeklődéssel állok elébe. Szívesen tanulmányoznám, s hírt adnék róla. Nem a szállítmányokhoz kötődő korrupció érdekel, hiszen Jókai „Az arany emberé”-ből, Heller „A 22-es csapdájá”-ból, a mai orosz, illetve amerikai hadseregnek túlárazott, kenőpénzzel megolajozott beszerzéseihez kapcsolódó botrányokból is tudjuk, hogy a hadsereg és a korrupció egy testvérek.

Arra vagyok kíváncsi, de nagyon, hogy tényleg vannak-e orosz reguláris egységek a Donyec-medencében. Viszont amíg ezt nem támasztja alá hitelesen akár politikus, akár újságíró, addig az egészet félretájékoztatásnak, mi több a most dívó háborús uszításnak tekintem, ami jól beleillik a nyugati propaganda fővonulatába. Csakhogy itt, Magyarországon senki ne feledje, az ellenőrizetlen cikkket nyakló nélkül megosztók sem: ebben a játszmában Kelet-Közép-Európa ütközőzóna lenne, ahol vér folyna és romok maradnának. Még ha a győztesek oldalán lennénk is – ami igen régen fordult elő velünk –, a veszteség a miénk maradna.#

ZÁRÓKÉP: Az amerikai Szabadság Rádió és a magyar 444.hu linkjei az orosz bíróságnak ugyanarra a járványügyi tájékoztató oldalára kalauzolnak – A cirill betűket sem ismerő olvasó számára ennyi is elég annak hitelesítéséhez, hogy 26 ezres orosz haderő tartózkodik Ukrajnában? (Képernyőkép)

birosagioldaljarvanytajekoztatovalrosztov-na-donu2021_12_16.jpg

CÍMKÉP: Az Oroszországból 2014 telén érkezett segélyszállítmányok mentették meg az éhezéstől az autonómiájukért küzdő donyeckieket és luganszkiakat – Ha a hivatkozott bírósági ítélet indoklását valaki mégis prezentálná, szívesen tanulmányoznám, s beszámolnék róla (Fotó: Szergej Venjavszkij, Kommerszant

U.I.: Valamilyen haraszt mégiscsak volt, amit a szél fújt, bár ez szerintem nem menti a fenti cikkben szereplők felületes magatartását, ami mögött nyilvánvaló az egyoldalúság, a tendenciózusság. A Portfolió.hu az MTI jelentéséből idézte Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét arról, hogy fogalmazói hiba miatt került egy bírósági ítélet szövegébe az az állítás, hogy Oroszországból élelmiszert szállítottak a délkelet-ukrajnai szakadár luhanszki és donyecki területeken állomásozó orosz csapatoknak. Ott nem voltak és nincsenek ilyenek. Orosz fegyveres erők az Oroszországi Föderáció területén vannak - állította.