1052. BEKIÁLTÁS: Musk sem hoz békét Ukrajnába

Felháborodtak az ukránok, de a milliárdos űrhajójának orosz kozmonautája is van.

musk_elon_foto-.jpg

„Ukraine-Russia Peace címmel négypontos békejavaslatot tett közzé Twitter-oldalán Elon Reeve Musk, a Tesla alapítója. A javaslatok elfogadásáról vagy elutasításáról szavazhatnak is a látogatók. Íme:

    ♦ Az elcsatolt régiók választásainak megismétlése az ENSZ felügyelete alatt. Oroszországnak ki kell vonulnia, ha így dönt a nép.
    ♦ A Krím formálisan Oroszország része, a
miként az is volt 1783 óta, Hruscsov tévedéséig.
    ♦ A Krím vízellátását biztosít
ania kell Ukrajnának.
    ♦ Ukrajn
ának semlegesnek kell maradnia.

Megjegyzem, ezúttal az internetes szavazásnak még annyi értelme sincs, mint az Eurovíziós dalfesztiválok esetében. Ott a tényleges teljesítmény érvényesülését általában az adott ország másutt élő közönsége akadályozza meg. Itt a nyilván tömegesen kattintó ukránok teszik lehetetlenné, hogy kiderüljön, mit is gondol a helyzetről a világközvélemény – már ha a világközvéleménynek, mint olyannak, van egyáltalán gondolata. Ráadásul a politikusok és a média csúcsra járatott manipulációja miatt a legtöbb embernek fogalma sem lehet a valóságos helyzetről. Feltehető, hogy a szavazók többségének például csak a kérdéssorból támadhat némi gyanúja azzal kapcsolatban, hogy

2014-ben a kijevi bábkormány az iható vízben szűkölködő Krím-félsziget lakosságát szomjúhozásra ítélte a Dnyeperből elágazó Észak-krími-csatorna elrekesztésével.

Az orosz hadsereg műszaki alakulatainak óriási erőfeszítésével lehetett úrrá lenni a helyzeten. Ám az érintett mezőgazdasági területeken, nyolc év elteltével, először csak az idén lehetett öntözni, miután Délkelet-Ukrajnát elfoglalták a „különleges katonai műveletben” részt vevő szövetséges csapatok, s a herszoni területen felrobbantották, elbontották a csatornát elzáró gátat. De ezen kívül is sok mindent kellene tudni a helyzet akár csak megközelítő értékeléséhez. Például azt, hogy

    ♦ Musk indítványainak szellemisége, s egy–két pontja emlékeztet a Franciaország és Németország közreműködésével 2014-ben és 2015-ben tető alá hozott minszki megállapodásokra, amelyeket Petro Porosenko, illetve Volodomir Zelenszkij kormányai elszabotáltak – nehezen hihető, hogy nem külső nyomásra.
    ♦ Hogy ezzel szemben nyolc éven át banderista-fasiszta szabadcsapatokkal támadta Kijev a korábbi alkotmány alapján autonómiát követelt Donyec-medencei lakosságot, majd ágyúztatta a településeket, s ágyúzza mindmostanáig. Ennek következtében csak a civilek körében több ezer a halálos áldozat, köztük több száz gyerek, s ki tudja megmondani, hányan sebesültek meg, s váltak nyomorékká.
    ♦ Hogy a célpontok között, a lakóházak, a közösségi épületek mellett, kiemelt helyen szerepelnek a vízművek, a transzformátorállomások, a forgalmas piacok.
    ♦ Hogy 2014 óta az ukrán kormány megvonta az ott élőktől a nyugdíjak kifizetését, az egészségügyi ellátás finanszírozását, a hivatalos okmányok kiadását, megszakította a banki és a közlekedési kapcsolatokat és így tovább.

Akárhogy is, az elmúlt nyolc évben Kijev igen szokatlan módját választotta a szeparatista területek visszaédesgetésének. A fentiekkel párhuzamosan, éveken át példátlan gyűlöletkampányt folytatott az ottani, s általában az ukrajnai oroszok, illetve az oroszul beszélők, köztük óhatatlanul a vegyes házasságban élők ellen. Ez közvetve a felsőfokú oktatásból való kizárással, az állami hivatalokból való eltávolítással párosult, amit a minden más nemzetiségre, így a magyarokra is vonatkozó nyelvtörvényen, illetve az őslakosok körének rögzítésén keresztül valósult meg. Ennek alapján a mai Ukrajnában, az oroszokat, a magyarokat, a románokat, a lengyeleket stb. nem ismerik el törzsökös etnikumnak.

Ezen túlmenően, a 2021 januárjában a világ leggazdagabb emberének tekintett Elon Musk kezdeményezése alighanem eleve okafogyottá vált amiatt, mert a donyecki, a luganszki, a zaporozsjei, a herszoni területet – népszavazás után, szerződéssel, helyi és oroszországi parlamenti jóváhagyással megerősítve, Szergej Lavrov külügyminiszter szerint az ENSZ okmányai alapján jogszerűen – már annektálta Moszkva. S van még itt egy bökkenő. Azon túl, hogy a milliárdos ötlete az ukrajnai hivatalos személyek viharos tiltakozását váltotta ki, mikor október 4-én 10 órakor letöltöttem a Twitteren feltett kérdéseket, s megnéztem a szavazás állását,

2 millió 468 ezer 448 volt a voksolók száma. 39,9 százalékuk elfogadta, 60,1 százalékuk elutasította Musk indítványait.*

Bár nem tudhatjuk, mi volt a filantrópnak, vagyis a Soros Györgyhöz hasonlóan emberbarátnak is nevezett milliárdos szándéka, ha jó indulatú vagyok, feltételezem, hogy tömegtámogatást akart szerezni a békés megoldáshoz. Ám, mint tudjuk, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Musk tehát úgy járhat, mint Soros, akinek az országok életébe történő beavatkozásait véres zavargások, puccsok kísérik, és a külföldi tőkének a helyi gazdaságot megrendítő behatolása. Persze, mindez a demokrácia, a jogállamiság maszlagával leöntve.

Musk szintén a feltételezhető törekvésével ellentétes hatást érhet el. Ha a ma délelőtt 10 órakor, a szavazás lezárásáig hátralevő hat óra alatt nagyjából a fent leírtak szerint maradnak az arányok, a háború elhúzódásában érdekeltek újabb érvet kapnak a közvélemény előtt területi vitaként, nem pedig a globális tőkefolyamatokhoz kapcsolódó gazdasági-politikai hatalmi átrendeződésként előadott, Ukrajnába helyezett küzdelem fegyverekkel való folytatásához. Arról ugyanis szó sincs, hogy az internetes voksolásban résztvevők a glóbusz lakosságának szociológiai összetételét reprezentálnák. Ennek következtében semmivel sem leszünk tájékozottabbak a tömegeknek az egyébként is manipulációval alakított véleményéről. A kezdeményezés nyertese egyedül a milliárdos lehet, aki ilyen módon is publicitáshoz jutott világszerte...#

*A szavazás végeredménye: 2 millió 748 ezer 378 kattintás, 40,9% igen, 59,1% nem.

FEJLEMÉNY: OROSZ NŐI KOZMONAUTA AMERIKAI ŰRHAJÓN - Elon Musk SpaceX nevű rakétatársasága október 5-én, magyar idő szerint 18 órakor indította útjára a Nemzetközi Űrállomás (ISS) következő személyzetét. A két amerikai és egy japán űrhajós mellett egy orosz női kozmonauta is helyet kapott a fedélzeten. A 38 éves Anna Kikina az egyetlen olyan orosz űrhajós, aki az ukrajnai háború miatti globális feszültségek közepette amerikai űrhajóval repülhet, ráadásul erre legutóbb 2002-ben volt példa. Kikina lényegében helyet cserélt egy NASA asztronautával, aki a múlt hónapban foglalt helyet az ISS-re tartó orosz Szojuz-járaton. A helycserére azután került sor, hogy a NASA és a Roszkoszmosz júliusban aláírta az új, közös utazásra vonatkozó megállapodást, annak ellenére, hogy Oroszország kijelentette, kilép az ISS-t üzemeltetők köréből és saját űrállomást helyez Föld körüli pályára. Előző nap az orosz àllami tévé híradója arról számolt be, hogy a Moszkva közelében lévő Csillagvárosban program szerint folyik az amerikai űrhajósok felkészítése a további űrutazásokra.#

CÍMKÉP: Elon Musk indítványainak szellemisége, s egy–két pontja emlékeztet a Franciaország és Németország közreműködésével tető alá hozott minszki megállapodásokra, amelyeket Petro Porosenko, illetve Volodomir Zelenszkij kormányai elszabotáltakA meggondolatlan internetes szavazás a háborúpártiak malmára hajthatja a vizet (Fotó: Matt Rourke, 2021 The Associated Press, Euronews)