Ukrajna: A megállapodásig vezető út krónikája

Ukrajna - KijeviMegallapodas.jpgUkrajnában előre hozott elnökválasztásokat tartanak, 48 órán belül visszaállítják a 2004-es alkotmányt, mely korlátozza az elnök hatalmát. Tíz napon belül nemzeti egységkormányt alakulhat. Legkésőbb az év vége előtt előrehozott elnökválasztást tartanak. A megállapodást Oroszország képviselője nem írta alá. A parlamenten kívüli ukrán nacionalista mozgalmakat tömörítő Pravij szketor (Jobb Szektor) bejelentette, hogy folytatja harcát az országot kormányzó rezsim eltávolításáig. Hivatalos adatok szerint kedd óta az összecsapásoknak legalább 77 halálos áldozata volt – köztük 16 rendőr –, és csaknem 600-an sérültek meg. A tüntetők azt állítják, csak tegnap halhattak meg ennyien.

2014. 02. 21., péntek: A szélsőjobb elutasítja a megállapodást

> Csütörtökről péntekre virradó éjszaka, reggel 7.30-ig folytak a tárgyalások Kijevben. Résztvevők: Frank-Walter Steinmeier német, Radoslaw Sikorski lengyel. Laurent Fabius francia külügyminiszter, Viktor Janukovics államfő, Arszenyij Jacenyuk, Vitalij Klicsko, Oleh Tyahnibok ellenzéki vezetők, Jan Tombinski, az Európai Unió ukrajnai képviseletének vezetője, Vlagyimir Lukin, Oroszország emberi jogi ombudsmanja.

> Viktor Janukovics ukrán elnök délelőtt közleményben bejelentette: Ukrajnában előre hozott elnökválasztásokat tartanak, valamint visszaállítják a 2004-es alkotmányt, amely korlátozza az elnök hatalmát. Vlagyimir Olejnyik parlamenti képviselő elmondta: 10 napon belül nemzeti egységkormányt alakulhat. Az ukrán ICTV késő délutáni híradása szerint az alkotmányt 48 órán belül visszaállítják, legkésőbb az év vége előtt előrehozott elnökválasztást tartanak. A megállapodást Oroszország képviselője nem írta alá.

> Az ukrán parlament pénteken elfogadta azt is, hogy feltétel nélküli amnesztiát kapnak azok, akiket a kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban tartóztattak le.

> A Majdanon tüntetők egész éjjel Molotov-koktélokat gyártottak és a barikádokat erősítették, miközben rendőröket nem lehetett látni péntek reggel a környéken. Az elnöki bejelentés után a főtér színpadán az hangzott el, hogy nem akarnak várni szeptemberig az előre hozott elnökválasztásra. A parlamenten kívüli ukrán nacionalista mozgalmakat tömörítő Pravij szektor (Jobb Szektor) bejelentette, hogy nem fogadja el a megállapodást, folytatja harcát „az országot kormányzó rezsim eltávolításáig”.

> Az ukrán egészségügyi minisztérium péntek reggeli közlése szerint 77 halálos áldozata van a válságnak kedd óta és 577-en sérültek meg. A tüntetők azt állítják, csak tegnap halhattak meg ennyien. Az ukrán védelmi minisztérium szerint a kijevi összecsapásoknak 16 rendőr áldozata volt.

> Pénteken délután fokozatosan hagyták el a törvényhozás épületének a körzetét a belügyesek. Kora délutánra feloldották a fővárosba vezető útvonalakon bevezetett közlekedési korlátozásokat. Immár valamennyi határátkelő átjárható volt az ukrán-lengyel határon, amelynek ukrán oldalán több, oda vezető utat is lezártak korábban a tüntetők.

2014. 02. 20., csütörtök: Egyeztettek a nagyhatalmak vezetői

> A nyugati hatalmak azt követelték Janukovics elnöktől, hogy kezdjen tárgyalásokat az ellenzékkel. Az ukrán vezetőknek nyugati bankszámláik befagyasztásával és a nyugati országokba való beutazási korlátozással kell számolniuk.

> A nap folyamán telefonbeszélgetések zajlottak Obama és Merkel, Putyin és Merkel, Putyin és Cameron között, Kijevben tárgyalt a német, a francia és a lengyel külügyminiszter.

> Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint Janukovics készen áll arra, hogy kiírja az előrehozott elnöki választásokat még ebben az évben. A hírt az orosz állami tévében éjfél előtt szereplő, Janukovics-párti ukrán politikusok még nem tudták megerősíteni.

> Putyin orosz elnök az orosz ombudsmant küldi Kijevbe a tárgyaló felek közötti közvetítésre.

> Az ukrán parlamentben sikertelen volt a 2004-es alkotmány visszaállítására vonatkozó kezdeményezés, tehát, hogy elnöki helyett ismét parlamentáris köztársaság legyen Ukrajna.

> A Janukovics által vezetett Régiók pártjából több képviselő kilépett, az ukrán elnök gazdag szövetségeseinek egy része külföldre távozott.

> Szakértők szerint az ellenzék három pártjának vezetője kezéből a szélsőségesen radikális Pravij szektorhoz került a Kijev főterén zajló események irányítása.

> A Pravij szektor nem kíván tekintettel lenni a hatalom és az ellenzék között létrejött, a tárgyalások időszakára vonatkozó béke megállapodásra – közölte reggel a szervezet vezetője Dmitrij Jaros.

> A béke megállapodást felrúgva reggel 9 órakor lőfegyveres támadást intéztek a Kijev központját megszállva tartó, szervezett katonai csoportokként működő radikálisok a rohamosztagosok ellen.

> A belügyminisztérium vezetésével megbízott Vitalij Zaharcsenko aláírta azt a parancsot, amely szerint ki kell adni a lőfegyvereket a belügyi alakulatok tagjainak.

> A kijevi összecsapásoknak újabb 47 áldozata volt csütörtökön. Így összesen 75 halottja van a kedd óta tartó zavargásoknak.

> Késő este az ukrán parlament megszavazta a Berkut alakulatok kivonását Kijevből.

> A Ternopoli területen 11 gépkocsit és robbanóeszközöket zsákmányoltak fiatal támadók a belügyminisztérium egyik raktárából, s Nyugat-Ukrajna több városában voltak hasonló események. Az esti órákban egy robbanás nyomán tűz ütött ki a lvovi Berkut-laktanyában.

> A kijevi felkelők utánpótlását szervező Lvovban megtiltották a különféle maszkok, álarcok viselését, s felszólították a lakosságot, hogy a birtokukba került fegyvereket adják le.

> A Rava-Russzkaja, a Krakovec, a Segini, a Szmilnyica határátkelők teherforgalmának blokkolása miatt élelmiszerellátási nehézségek adódhatnak Ukrajnában.

> Több ezer tüntető előtt fogadott hűséget a népnek a Kárpáton túli terület rendőrségi állománya Ungváron.

> Az ukrán belügyminisztérium cáfolta, hogy tömegesen állnának át a belügyesek a felkelők oldalára.

> Az ukrán védelmi minisztérium felhatalmazta a katonákat lőfegyver használatára, amennyiben támadás érné őket, vagy az általuk védett objektumokat.

> Az Ukrajna keleti részén lévő Harkovban, a bíróság döntésével, 11 olyan személyt tartóztattak le, akik az előző nap részt vettek a Belügyi Akadémia megtámadásában.

2014. 02. 19., szerda: Zavargások, épületfoglalások Galíciában

> Immár Ungváron is zavargások voltak. A tüntetők, köztük sok egyetemista, elfoglalták a közigazgatási hivatalt. A nyugati városok lázadói sok fegyvert zsákmányoltak.

> Az előző napi kijevi zavargások halálos áldozatainak száma 26-ra nőtt. Köztük 10 a rendőr. Minden ötödik rendőr megsebesült – közölte az orosz állami tévé.

> Peszkov sajtótitkár: Putyin elnök telefonon közölte Janukovics elnökkel, hogy eddig sem adott és a jövőben sem ad tanácsot egy másik állam vezetőjének.

> Oroszország a decemberi 15 milliárd dolláros megállapodás részeként az eddigi 3 milliárd után újabb 2 milliárdért vesz ukrán államkötvényt.

> Dmitrij Rogozin, az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettese csütörtökön Kijevbe utazik – jelentette az RBK Ukrajna.

> Lázadók bénították meg a közlekedést a legfontosabb ukrán–lengyel határállomáson.

> Több bizonyíték van rá, hogy a Kijev központját megszállóknál különféle fegyverek vannak.

> Deszant alakulatot vezényelnek Kijevbe – adta hírül az orosz állami tévé.

> Február 21-ig tanítási szünetet rendeltek el a Kijev központjában lévő iskolákban és óvodákban.

> Az Európa Unió több vezetője szankciókat sürget Ukrajna ellen, s annak vizsgálatát, ki a felelős a helyzet kezelhetetlenné válásáért.

> A magyar külügy elítéli az erőszakot. A szóvivő közölte, hogy egyelőre nem nőtt az Ukrajnából menedéket és vízumot kérők száma.

> Az oroszajkú keleti városok több vezetője kijelentette, hogy a Nyugat-Ukrajnából érkező zendülőkkel szemben bűncselekmény elkövetése miatt járnak el.

> Janukovics államfő: A tegnapi megbeszélésen felhívtam az ellenzéki pártok vezetőit, hogy fejezzék be a radikálisok támogatását.

> Klicsko ellenzéki pártvezető a felkelők előtt kijelentette: Mi innen sehova nem megyünk. A Majdan a szabadság szigete.

> Jacenyjuk ellenzéki pártvezető: Csak akkor tárgyalunk ismét, ha visszavonják a rendőrség alakulatait a Kijev központjából.

> Az ellenzéki vezetők gyakorlatilag nincsenek hatással a lázadókra – jelentette ki Tóth Mihály kárpátaljai magyar politikus.

> Káoszt okozott Kijev reggeli közlekedésében a metró leállítása és a bevezető utak forgalmának lezárása.

#