Interjú: Putyin Ukrajnáról, az USA-ról...

Magyar feliratozással is figyelemmel kísérhető az a félórás interjú, amit Vlagyimir Putyin orosz államfő november 13-án adott a német ARD tévécsatornának. Néhány megállapítása nem az elhangzás sorrendjében:
1.) Az ukrajnai oroszok neonáci etnikai tisztogatástól tartva, a februári puccs utáni letartóztatási hullám után fogtak fegyvert. Szerinte a megoldás az ukrán kormány kezében van.

2.) Az orosz bankok - korábbi jelentős ukrajnai befektetéseik miatt - bedönthetnék az ukrán pénzügyi rendszert, de ez sem nekik, sem Oroszországnak nem érdeke.

3.) Az amerikai (NATO) támaszpontok száma folyamatosan nő az orosz határok mentén, miközben az USA az elmúlt 25 évben soha nem állította le az atomtöltetű fegyverekkel felszerelt katonai repülőgépeinek az orosz határok közelében történő járőrözését. Amikor most Oroszország is növelte a járőrözések számát, mindenki vészhelyzetet kiáltott.

4.) Ukrajna és Oroszország között vámmentes a kereskedelem. Ha Ukrajnába vámmentesen áramolhatnának be az EU-termékek, akkor azok nagy része Oroszországban kötne ki jelentős károkat okozva a gazdaságnak.

5.) A Krím Oroszországhoz való csatlakozása teljesen megfelel a Nemzetközi Bíróság Koszovóról hozott döntésének. Sőt, amíg Koszovóban csupán parlamenti döntést hoztak arról, hogy a központi kormány megkérdezése nélkül válnak ki, a Krímben ezt népszavazás erősítette meg. #