Obamáékat követik Orbánék

Végre fellélegezhetünk: mégiscsak van valami közös az Obama és az Orbán család magatartásában!

obama-and-modi-chewing_gum.jpgBarack Obama kellemetlen szokása, hogy úton útfélen rágógumizik. Ezzel nemrégiben Kínában verte ki a biztosítékot, most pedig Indiában. Az amerikai elnök Új-Delhiben többek között részt vett a köztársaság napja alkalmából rendezett háromórás parádén. Talán unta a szokatlan öltözékű katonák masírozását, talán idegesítette, hogy részben Oroszországból importált harcjárművek vonultak el előtte, illetve orosz gyártmányú repülőgépek szántották fölöttük az eget, mindenesetre Narendra Modi miniszterelnök balján hol betette, hol meg kivette szájából a rágógumit. Megállás nélkül dolgozott az állkapcsa akkor is, amikor a kormányfő beszélt hozzá.

obamamichelszaud-arabiakekruha.jpg

A first lady, Michel Obama a látogatás következő állomásán, Szaúd-Arábiában tette próbára a helyiek idegeit. Az USA egyik legfőbb közel-keleti szövetségesénél, enyhén szólva, a nők háttérbe vannak szorítva. Már az is szentségtörés számba mehetett, hogy a vendéglátók kizárólag férfiakból álló társasága előtt Michel az elnökkel együtt kondoleált Abdallah bin Abdel-Aziz király halála alkalmából a trón új birtokosánál Szalman bin Abdel-Aziznál.

obamamichelszaud-arabiakitakarva.jpgRáadásul az amerikai elnök felesége fedetlen fővel jelent meg az uralkodó előtt. Mindezt azzal tetézte, hogy az alkalomhoz és a helyhez képest meglehetősen feltűnő, királykék színű ruhát, fehér mintázatú, hosszú blézert viselt. E bűnökért egy helyi nőt, gondolom, minimum akárhány botütésre ítéltek volna, de Obamáné, a felvilágosult nyugati demokráciák egyik képviselőjeként nyilván úgy gondolta, hogy így leckézteti meg országának arab szövetségeseit, a sem alkotmánnyal, sem választott kormánnyal nem rendelkező abszolút monarchia uralkodó házának szerinte bigott férfitagjait. Akárcsak korábban, ugyanitt Angela Merkel és Hillary Clinton, akik a kultúránkat jellemző önhittségtől vezérelve maguk is fittyet hánytak a régi bölcsességre: "Rómában élj úgy, mint a rómaiak!" A szaúdi tévé azonban túljárt Michel eszén: egyszerűen kimaszkolta az amerikai elnök feleségét a tudósításokban.

És most mindenki nézzen önmagába! Ehhez képest nem bagatell mindaz, amit Orbán Viktornak szoktunk felróni? Hogy minduntalan zsebre dugja a kezét? Hogy nadrágját két öklével kidudorítva jár-kel a világban? De most őszintén! Múlik ezen egyáltalán valami? Múlik azon bármi is, hogy leánya, Ráhel hercegnői allűröket enged meg magának? És akkor mi van, ha apjának, a miniszterelnök úrnak tevékeny közreműködésével? Rosszabb lesz attól bárkinek is, ha Orbán Ráhel vendégül látja az Országházban és az Operaház királyi páholyában a milliomos csemetéket, akikkel együtt koptatja a méregdrága svájci tanintézet padjait?

Ugye, hogy nem? Inkább örülni kellene mindennek. Végre Orbánék Obamáék nyomdokain járnak. Na, jó, egyelőre csak a bárdolatlanságban! De végre valami, amiben követik őket! Tessék hát jó képet vágni, és nem mindig, mindenen fanyalogni! A teremburáját!

#