Nemzeti gyásznap – EU-zászlóval

Lehetséges, hogy pálfordulás történt? Talán nem tévedünk, ha erről csak a G20-ak törökországi ülése után dönt a kormányfő, aki vélhetően emiatt halasztotta el a FIDESZ-kongresszust.  

zaszlo_eu_gyaszszalagosx.jpg

Alighanem először rendelt el az Orbán-kormány nemzeti gyásznapot EU-lobogó levonásával. Az erről szombat este megjelent rendelet a pénteki párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére november 15-ét, vasárnapot nemzeti gyásznappá nyilvánítja. 

A kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni, a középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai uniós lobogót félárbocra kell ereszteni.

Anélkül, hogy kegyeletsértő akarnék lenni, kénytelen vagyok megjegyezni: lehetséges, hogy a rendelet szövegébe talányosan becsempészett „európai uniós lobogó” az idők változását jelzi?

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy egyes minisztériumokon és más középületeken eddig is lengett EU-zászló. Olykor megpillantva ilyet, fegyelmezett állampolgárként, kellően fel is voltam háborodva. Mi ez a zendülés? Mi ez az elhajlás a központi irányvonaltól?

Most azonban végképp nem tudom hová tenni, ahogyan a nemzeti és az EU-jelkép összekapcsoltatott e kormány rendeletének szövegében. Csak nem pálfordulás történt? Lehet, hogy hamarosan a beszédet mondó, sajtótájékoztatókon szereplő miniszterelnök mögé is odaraknak egy-egy EU-zászlót? Uram bocsá’ esetleg a Parlament épületére is visszakerülnek a kék alapon lengő aranycsillagok? Csupa-csupa nyugtalanító kérdés azok számára, akiket pártunk és kormányunk vezetői eddig az unió ellen hergeltek, s akik mindig későn fogják fel, hogy az épp aktuális politikai érdekek minden korábbi elvet és kijelentést fölülírnak. #

MEGJEGYZÉS 1.: Orbán Viktor kormányfő azt nyilatkozta: elmarad a november 15-én, vasárnapra tervezett Fidesz-kongresszus, mert  „egy kongresszus mindig ünnep, most pedig nincs mit ünnepelni.” Az ünnep, kontra gyász magyarázat kifejezetten ügyes, noha a kongresszus arra is alkalmat teremtett volna, hogy a kormányzó párt tagjai részvétüket nyilvánítsák. Éppen ezért inkább arról lehet szó, hogy a pálfordulás mértékét és mikéntjét ma még nem lehetett volna annyira pontosan meghatározni, hogy arra egy kongresszus is áldását adhassa. Az új irány kijelölésével várni kell addig, amíg a G20 államok Törökországban ülésező vezetői kijelölik, merre is akarják kormányozni a világot, s benne azt, hogy mit szándékoznak tenni - immár esetleg Oroszország kiközösítése nélkül - a terrorizmus ellen.

MEGJEGYZÉS 2.: Miután a hozzászólások között előkerült a Facebook-profil francia trikolórral átszínezése, s mert nem mindig tudom követni, hogy éppen miért marasztalnak el a kommentelők, idemásolom az FB-idővonalamról az erről a kérdésről kifejtett álláspontomat: ZÁSZLÓ HELYETT: EGYÜTT ÉRZEK AZ ÁLDOZATOKKAL! (Mosolygós és főleg nevetős profilképeket pedig, ha lehet, ebből az alkalomból ne zászlózzatok fel. És mi lesz a világ különböző pontjain naponta elkövetett merényletek áldozataival? Tudom, hogy a kérdésfeltevést is megbotránkoztatónak tartják majd egyesek, de ők gondoljanak bele, mire is vesznek rá sok-sok embert valakik! Engem elborzaszt, hogyan viszik be a tudatunk mélyrétegeibe, hogy az áldozatok még holtukban sem egyenlők. Mert, ha igen, holnap más zászlóval kell átszínezni a fényképeket. Holnapután pedig ismét másikkal és így tovább. Ám legyen! De akkor így legyen!) És KIEGÉSZÍTÉSKÉNT: Olykor gondoljatok az Ukrajnában tavaly meghalt civilekre, gyerekekre és újságírókra, köztük az Odesszában élve elégetettekre is! És mindenkire, akit ártatlanul öltek meg a világban csak azért, hogy a gazdagabbak még gazdagabbak legyenek...