Orosz célkeresztben a török elnök

Össze akarják ugrasztani egymással a lassan egymásra találó moszkvai vezetőket a nyugati államok irányítóival.

erdogantorokallamfo.jpg

Recep Tayyip Erdoğant, Törökország köztársasági elnökét vették célba az orosz állami tévében megszólalt szakértők a november 24-ei, kedd esti rendkívüli hír- és vitaműsorokban. Az előzményt már mindenki ismeri: egy török felségjelű F-16-os vadászbombázó lelőtte az oroszországi légierő SZU-24-es vadászbombázóját a szíriai légtérben. A törökök azt állítják: előzőleg az orosz gép megsértette a légterüket. Az oroszok szerint ez nem igaz. Egyes nyugati szakértők szerint, ha igaz is, legföljebb néhány másodpercről lehetett szó.

Vlagyimir Putyin orosz államfő Szocsiban, a II. Abdullah jordániai királlyal való aznapi találkozón adta meg az alaphangot az események értékeléséhez. A király részvétet nyilvánított a legutóbbi terrorista akciók következtében – október 31-én, a Sínai-félsziget fölött, november 13-án, Párizsban és november 21-én, Mali fővárosában, Bamakoban (KDL) – elhunyt ártatlan orosz áldozatok halála miatt, majd külön is együttérzését fejezte ki az orosz harci gép pilótájának elvesztésével kapcsolatban. Putyin erre reagálva illette súlyos szavakkal a török akciót:

„Katonáink, nem kímélve magukat és életüket, hősies harcot vívnak a terror ellen. De a mai veszteség azzal függ össze, hogy hátba támadtak bennünket a terrorizmus cinkosai.”

Az orosz elnök bűncselekménynek nevezte az orosz gép elleni török támadást, majd kiemelte, hogy ők már régen leszögezték: Törökországon át hatalmas mennyiségű kőolaj és kőolajszármazék áramlik az Iszlám Állam által megszállt területekről. Ez a banditák utánpótlásának forrása – jelentette ki Putyin, majd hozzátette: ráadásul hátba is támadnak bennünket, lelövik a harci repülőinket, melyek a terrorizmus ellen küzdenek. Teszik ezt annak ellenére, hogy megállapodást írtunk alá amerikai partnereinkkel arról, hogy megelőzzük a légi incidenseket. Teszik ezt annak ellenére, hogy Törökország kinyilvánította: az amerikai koalíció részeként harcol a terrorizmus ellen.

Az oroszországi vezetőket külön is felbőszítette, hogy Törökország, amelyet hagyományosan barátinak tekintenek, s amellyel fontos gazdasági, köztük jelentős energetikai megállapodások és a törököknek busás bevételt hozó turisztikai kapcsolatok kötik össze, nem használta a Moszkva és Ankara közötti, ilyen esetekre kiépített forró drótot, hanem a NATO-országokhoz fordult, hogy vitassák meg az incidenst. „Mintha mi lőttünk volna le egy török gépet, nem pedig ők a mienket” – mondta fojtott hangon Putyin. „Csak nem az Iszlám Állam szolgálatába akarják állítani a NATO-t?” – kérdezte aztán.

Hogy erről azért még nincs szó, az a nagyobb orosz hírportálokról is szembetűnik. Ezeken sorra tették közzé a nyugati hatalmak vezetőinek kompromisszumra intő mondatait. Csakhogy ez semmire nem kötelezte az orosz állami tévében megszólaló közel-keleti szakértőket abban, hogy végre kitálaljanak. Többek szerint Erdogan köztársasági elnök érdekkörébe tartozó cégeknél landol az Iszlám Államtól kiinduló fekete olajkereskedelem dollár százmilliós, ha nem milliárdos haszna.

A moszkvai kommentátorok szerint az orosz gépet azért intéztek el, mert az a török-szír határ közelében, a hegyek által borított térségben hajtott végre műveleteket. Márpedig – azon túl, hogy Putyin szerint itt található a legtöbb Oroszországból érkezett iszlamista bandita –, itt húzódik az üzemanyagot szállító tartálykocsik útja, illetve Törökországból ezen a területen keresztül juttatják el a radikális csoportokhoz a fegyverek nagy részét.

Az elszánt oroszok miatt viszont Erdogán és környezete számára most veszélybe került a könnyű pénzszerzés lehetősége. Ezért a repülő lelövésével egyrészt példát akartak statuálni. Másrészt össze akarják ugrasztani a lassan egymásra találó moszkvai vezetőket a nyugati államok irányítóival, hogy minél tovább tartson a térségben a néhány embernek busás hasznot hozó háború. Ebbe a sorba illeszkedik az európai–közel-keleti feszültség fenntartásában érdekelt USA által a háttérből mozgatott Szaúd-Arábia, Katar és Törökország által szervezett dzsihadista menekülthullám Európába irányítása is – állítja az orosz állami tévében kedden megszólalt szakértők többsége. #

Fotó: Erdogan török köztársasági elnök - AFP 2015/ Nicolas Maeterlinck