Deutsch vészjelzett, Orbán lépett

Magyarország sem boríthatja fel a közép-európai térség törékeny katonai egyensúlyát.

orban_deutsch-qpr.jpg

A legtöbb publicista és kommentelő arra a következtetésre jutott, hogy a sorozás meglebegtetése miatt felerősödő elvándorlástól rémült meg Orbán Viktor. Meg hogy szavazatokat vihet el a Fidesz-től a választásokon.

Először is, bár sokáig tudnám sorolni a miniszterelnök gyengeségeit, de nem gondolom, hogy a rémüldözés közéjük tartozik. Másodszor engedtessék meg egy költői kérdés: „Melyik választás van itt és most napirenden?” Vagyis nekem valami azt súgja, ennél nyomósabb okra volt szükség ahhoz, hogy Orbán Viktor felkeljen a betegágyából és nyilatkozatot tegyen: „Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon”. Hozzá január 17-én, vasárnap, az M1-en a kormányfő azt is értésre adta: Kövér László házelnök (formálisan a főnöke) sem úgy gondolja. Márpedig, ha így van, Kósa Lajos, a kormányzó párt parlamenti frakcióvezetője, meg Simicskó István honvédelmi miniszter (KDNP) is csak lamentál, lamentálgat erről, az ég tudja, mi az ördögnek.

Hogy másutt kell keresgélni, miért tartotta sürgősnek a miniszterelnök a kialakult és az ellenzéki pártok által is szított pourparler mielőbbi berekesztését, arra abból a szövegből lehet következtetni, amit eleve szokatlan módon, a Strasbourgban tanyázó, fideszes európai parlamenti képviselő Deutsch Tamás tett közzé Facebook-oldalán, vasárnap reggel 9 órakor. Tehát órákkal Orbán Viktor megszólalása előtt. Másra nem gondolhatok: beavatottaknak szóló vészjelzés volt a Deutsch-üzenet. Mégpedig azért az internetes csatornán, mert így volt garantálható, hogy – a posztot átvevő és terjesztő más médiumok révén – már ébredés után eljut mindenkihez, aki érti a benne kódolt tartalmat.

Deutschnak az FB-n közzétett szövege szó szerint a következő:

»2004. július 16.

A FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség elnökségének közleménye

A FIDESZ alapítói által 1988. március 30-án kiadott nyilatkozat a következő mondatot tartalmazza: „A FIDESZ tevékenységében egy olyan új Magyarország felépítésének igényéből indul ki, amelyben (...) a Kelet-Közép-Európa népeivel való szolidaritás elvei alapján képes közreműködni egy demilitarizált és egységes Európa eszméjének megvalósításában.”

A FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség elnöksége július 16-ai ülésén a 2000-ben kezdeményezett országgyűlési határozati javaslatához hasonlóan ismét a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett foglalt állást.

Ennyi!«

– zárta az 1988-as közleményre épülő 2004-es kommünikére alapozott 2016-os figyelmeztetését Deutsch Tamás. Az a gyanúm, hogy az évszámok sora olyan eseményeket idézhet fel a bennfentesekben, amivel a párt bohém, de a jelek szerint válságos helyzetben mégiscsak fontos embere azt üzente a többi alapítónak: Álljon meg a menet, kezdtek szenilisek lenni, és valami nagyon fontosról elfeledkeztetek! Ezt követően lépett Orbán Viktor!

Természetesen a kívülálló nem lehet biztos abban, mi az a főbenjáró ügy, ami miatt Deutsch Tamásnak be kellett szállnia a vitába azt követően, hogy Kövér László a társait is nyugtalanító kijelentéseket tett. Az azonban bizonyos, hogy a Deutsch által leporolt Fidesz-kommüniké keltezésének 2004-es évszáma megegyezik a Magyarországgal határos Románia, Szlovákia, Szlovénia, továbbá Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia NATO-beléptetésének esztendejével. S minő véletlen, épp 2004-ben döntött a magyar kormány, majd a parlament a sorkötelezettség eltörléséről.

De hogy még jobban apelláljak az olvasó asszociációs érzékenységére, hadd másoljam ide a Facebookról saját kommentemet ahhoz a február 10-ei hírhez, amelyben arról volt szó: a menekültválsággal összefüggésben a svéd külügyminiszter felvetette az ott 2010-ben megszüntetett sorozás svédországi visszaállítását. Többek között ezt írtam:

Visszajöhet (Magyarországon is) a kötelező katonai sorozás, ami persze minden állampolgárt érinteni fog, bárhonnan is jött. Ez ugyan nem felel meg a modern hadsereg igényeinek, de például, jól lehet vele kezelni a munkanélküliséget, és szolgálhatja a külföldre vágyók visszatartását, az orvosok, az informatikusok megregulázását. (Vagy nem.) Igazán egy dolog szól ellene: a térségben, de az óceánon túl is, mindenki hideglelést kap, ha valaki felveti, hogy jelentősebb hadsereget kellene létrehozni Magyarországon.

Ne feledjük: a bölcs magyar nép szinte örömünnepet ült, amikor 2004 novemberében az Országgyűlés kétharmados többséggel, a Fideszt is beleértve, támogatta a sor- és a hadkötelezettség eltörlését. Ehhez képest Svédországban csak 2010-ben került sor a sorozás megszüntetésére, amit most esetleg visszaállítanának. A jelek szerint kezdenek elgondolkozni azon, amit Napóleon mondott: az a nép, amely nem akarja etetni saját hadseregét, előbb-utóbb más ország hadseregét lesz kénytelen ellátni.

A bejegyzésemet követően néhány nappal kezdtek sorjázni a sorozással kapcsolatos magyar politikusi nyilatkozatok. Természetesen nem azért, mert előre vetítettem az eseményeket. Ők csak ráharaptak a friss svéd, litván, román, horvát felvetésekre pro és kontra, amivel magukra vonhatták a hazai média, s rajtuk keresztül a vérmesebb választók figyelmét. És ezt egészen addig tehették, amíg meg nem érkezett előbb a vészjelzés Deutsch Tamáson, aztán a rendre utasítás Orbán Viktoron keresztül.

Az vesse rám az első követ, aki ebben az országban nem arra gondol egy ilyen helyzetben, valakik, valahonnan odaszóltak Deutschnak és / vagy Orbánnak: egyetlen dolog érdekel bennünket veletek kapcsolatban; ahogyan már régen megegyeztünk, nem boríthatjátok fel a közép-európai térség törékeny katonai egyensúlyát. Ha így történt, abban mindenki biztos lehet, ezúttal nem Moszkvából jött a figyelmeztetés, hogy csigavér. #

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG

CÍMKÉP: Orbán Viktor és Deutsch Tamás, az MTK frissen átzsilipelt elnöke egy hajdani ifimeccsen. Fotó: pepsifoci.hu