Vasfüggöny ellen inkubátorház

Újhelyi képviselő félti Magyarországot a kétsebességes Európától.

ujhelyi_istvanatv.jpg

Egy boldog embert láttam az ATV február 8-ai, hétfő esti adásában. Újhelyi István úgy csillogtatta leleményét, a szellemi inkubátorház kifejezést az előbb ámuló tekintetű, később finoman ironikus műsorvezetőnek, Kálmán Olgának, mint lelkes gyerek az új játékát a betoppanó idegen előtt.

Ma Magyarország megismerkedett a szellemi inkubátorház kifejezéssel. Ami eddig nem létezettjelentette be Újhelyi, a szocialisták egyik Európa parlamenti képviselője. (04:40-től) Aztán jópofáskodó bennfentességgel hosszasan beszélt arról, hogy miért is kreálta a jelzős szerkezetet. Annyira belefeledkezett a lényegtelen részletekbe, hogy a műsorvezető meg-megújuló erőfeszítése volt szükséges ahhoz, hogy kiderüljön: lakossági fogadóórákon, konferenciákon és egy honlapon az európai eszmét kívánja népszerűsíteni a szellemi inkubátorház kezdeményezéssel. Ezt a költő kérdést akarja tudatosítani a közvéleményben:

„Ha egy úgynevezett kétsebességes Európa létrejön, akkor vajon annak a működésébe, annak a napi, normális együttműködésébe belefér-e az az Orbáni Magyarország, amely az elmúlt egy évben láthatóan sportot űz abból, hatalmi gépezetet épít arra, hogy az Európai Unió napi működését megakadályozza?”

Újhelyi azt bizonygatta, hogy Magyarország ki fog iratkozni az európai uniós tagállamok sorából; Orbán Viktor már nemcsak Magyarországot, hanem egy új vasfüggönyt, szögesdrótot kialakítva, egy egész térséget próbál leválasztani a saját hatalma érdekében – mondta, és megjegyezte, hogy rá kell ébreszteni erre a magyar társadalmat.

Rendben van. Nem könnyen, de Kálmán Olga rávezető kérdéseinek köszönhetően a végére megértettem, mi lenne a cél a szellemi inkubátorház működtetésével: benntartani Magyarországot az EU-közösségben. Jó cél, nemes cél. Magam is támogatom. Bár nem vagyok benne biztos, hogy éppen ez a kezdeményezés hozza meg az átütő sikert. De hát erről, majd akkor. Egyébként a kicsi is több a semminél.

Csak a nyelvi szörnyszülöttet, a szellemi inkubátorház kifejezést feledhetném!

Talán, ha a beszélgetésben előkerült „Új vasfüggöny épül ki Európában” gondolattal próbálna kezdeni valamit a képviselő úr! Ha ehhez rendelne épkézláb – a honlapon, a fogadóórákon, a konferenciákon túlmutató – politikai programot, az talán nem szállna el úgy az emberek többségének füle mellett, mint az, nagy valószínűséggel, a szellemi inkubátorház kifejezéssel történni fog.

 Mindenesetre, én megtettem, amit tehettem. Ebben a rövid jegyzetben eddig hatszor írtam le – s most még egyszer megteszem ezt – a szellemi inkubátorház megnevezést. #

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG