Forradalmat Oroszországban!

Putyinisták, liberálisok, függetlenek birkóznak egymással a szeptemberi választások előtt.

2016-06-01nyiltoroszorszaghodorkovszkij.jpg

Fejlemény Hodorkovszkij-ügyben. Mostanra kiderült, hogy a Jukosz olajipari cég egykori vezére, a tíz évet börtönben töltött Mihail Hodorkovszkij Euronews-ban való múlt pénteki, azaz június 3-ai szerepeltetését, amiről ebben a blogban is beszámoltam, megelőzte egy London–Moszkva internetes kapcsolás. Ugyanis az önkéntes svájci és nagy-britanniai száműzetésben élő volt oligarcha június 1-jén a brit fővárosból intézett videó-üzenetet a Moszkvában összegyűlt újságíróknak abból az alkalomból, hogy olyan 24 képviselőjelöltet mutatott be, akiket a Hodorkovszkij által finanszírozott Otkrytaja Rosszija (Nyílt Oroszország) nevű szervezet támogat a szeptemberi parlamenti, illetve a szentpétervári törvényhozó testületi választásokon.

Ám ahhoz, hogy ezek a fiatalok – köztük az is, akit nemrégiben zártak ki a putyini Egységes Oroszország (Jedinaja Rosszija) pártból a Hodorkovszkij szervezetével való együttműködés miatt – még sok akadályt kell leküzdeniük ahhoz, hogy egyáltalán felkerüljenek a választói jegyzékre. Akár az is megtörténhet, hogy az őket indítani tervező Parnasz, vagyis a liberális, az „Önkény- és korrupciómentes Oroszországért” Népi Szabadság Párt nem lesz képes összegyűjteni a jelöltállításhoz szükséges támogató aláírásokat. Ezzel párhuzamosan a jelölteknek meg kell szerezniük a Parnasz tényleges támogatását és a hatóságoknak is regisztrálniuk kell őket – olvasható a BBC-nek a kandidátusok lehetőségeire koncentráló tudósításában.

E részleteknél azonban érdekesebb, hogy a függetlennek számító, a hatalommal szemben kritikus hangnemet megütő Moszkovszkij Komszomolec (Moszkvai Komszomolista – MK) szerkesztősége adott helyet a sajtótájékoztatóval egybekötött összejövetel moszkvai részének. Ám aznap, illetve másnap ennek az újságnak a honlapján hiába kerestem az eseményről szóló tudósítást. Végre június 5-én, azaz vasárnap este kaptam magyarázatot arra, hogy miért. A lap egyik újságírója azzal indokolta a hallgatást, hogy „Az MK tudósítója jelen volt, de megítélése szerint nem volt miről írnia. Attól függetlenül nem, hogy mindez a Moszkvai Komszmolec kiadójának konferenciatermében zajlott, amit pénzért adtak bérbe a szervezőknek”.

A szerkesztőség szerint Hodorkovszkij londoni megszólalásának annyira nem volt hírértéke, hogy arról már a június 1-jei állami tévéhíradóban sem kellett volna említést tenni.

Ha így, hát így. Eszerint már az orosz független média is érdektelennek ítéli meg az unalomig ismételt szövegeket a független bíróság hiányáról, az oktatás radikális reformjának szükségességéről, arról, hogy az ilyen szervezetek külföldi érdekeket szolgálnak, egy esetleges ideiglenes kormány 2024 előtti létrehozásáról, a színes forradalmakkal való megbékélésről, Csecsenföld függetlenségének megadásáról. Csakhogy az állami televízió vasárnap esti Vesztyi Nyedeli (A Hét Hírei) című kétórás műsora ismét az elmúlt napok jelentős eseményei közé emelte a témát. Majdnem öt percet szentelt Hodorkovszkij, illetve a szintén emigrációban élő, a Putyin és Medvegyev támogatójából ellenzékivé lett Jevgenyij Csicsvarkin Londonból Moszkvába közvetített megszólalásának.

Mint mindig ezúttal is Dmitrij Kiszeljov, a putyini médiarendszer egyik meghatározó alakja uralta az adást az egyes eseményekről szóló beszámolók közötti összekötőszövegeivel, elfogultságtól enyhén szólva sem mentes kommentárjaival. Nem mellesleg, a műsorvezető a Rosszija szegodnja (Oroszország Ma) nemzetközi hírügynökség vezérigazgatója, az Összoroszországi Állami Televízió és Rádió Társaság (VGTRK) vezérigazgató-helyettese. Most két legyet próbált leütni egy csapással, amikor azt a látszatot keltette, mintha az ellenzéki hangvételű szerkesztőség és kiadó lenne a Hodorkovszkij-féle forradalom vezérkarának bázisa. Ahogyan a Moszkovszkij Komszomolecben olvasható, Kiszeljov

ezért még azt is felvállalta, hogy az állami televíziós csatornán a Putyin hatalmának megdöntésére szövetkezők nézeteinek adjon teret.

Remek pour parler – mondhatnánk a szerkesztőségek és a politikai erők közötti iszapbirkózásra, amibe az újság főszerkesztő-tulajdonosa Pavel Guszev és a nagy hatalmú műsorvezető-vezérigazgató Dmitrij Kiszeljov közötti korábbi nézeteltérés is belejátszhatott. Mi azonban ne hagyjuk tévútra terelni magunkat! Ha már így adódott, lássuk, hogyan kezeli a putyini propaganda-gépezet azt a Mihail Hodorkovszkijt, akit a nyugati, benne a magyar média az oroszországi ellenzéki mozgalmak egyik lehetséges szervezőjeként jelenít meg! Az orosz állami csatorna vasárnap esti politikai-közéleti tévéműsorában ezt emelték ki a Londonból közvetített szövegből:

– Ezt a sajtókonferenciát eredetileg egy cirkuszban akartuk megtartani. Ennek a témának (mármint az oroszországi választások kérdésének – KDL) inkább megfelelt volna az a hely. De mondják, miért legyünk tekintettel az idiótákra?

Ne süllyedjünk olyan mélyre, hogy bemutassuk, miként ütötte le a műsorvezető ezt a magas labdát! Annál kevésbé, mert a szarkasztikus hangvétel egy dolog, az viszont már-már aljas húzás, hogy az ellenfelek lejáratására a montírozás fegyverét is bevetette Kiszeljov. Minthogy alighanem igaza lehetett a Moszkovszkij Komszomolecnek abban, hogy a sajtótájékoztatónak – az oroszországi közönség szempontjából – szinte alig volt hírértéke és Hodorkovszkij a bombasztikus kijelentéseket sem szórta, 1:46-nál archív felvételre váltott a vasárnap esti összefoglaló. Az addigi öltönyös és ülve beszélő Hodorkovszkijnak egy pulóveres öltözékű, állva beszélő változata tűnt fel a képernyőn a „2015. december” felirat kíséretében, miközben ezt mondta:

Ők (a jelenlegi oroszországi hatalom gyakorlóira vonatkozik az utalás – KDL) jogtiprók, lehetőség szerint szabotálni kell őket. Hogy ebből a helyzetből a jog mezejére térjünk vissza, forradalmat kell életre hívnunk. A forradalom elkerülhetetlen és szükséges. A forradalom – jó szó.

Hodorkovszkij korábbi kijelentést felidézve a műsorvezető már elidőzhetett annál, hogy mi vár az emberekre, ha az ilyen liberálisok hatalomra kerülnek. Az állam szétesésével, a vér, a szabotázs, a működésképtelenség kifejezésekkel, no és az ukrajnai példával riogathatta a nézőket. Aztán visszatért a mostani londoni videó-konferencián elhangzottakhoz, s a másik szereplőtől, a Nyílt Választások projekt brand-felelősétől Jevgenyij Csicsvarkintól idézte, hogy Putyin helyett önmagukat ajánlja az orosz tömegeknek. Hogy valójában kiket is, arra ismét csak a műsorvezető világított rá, amikor felvilágosította a közönséget arról, hogy a Londonból povedálók jelöltjei a Parnasz Népi Szabadság Pártban kapnak helyet. Abban a pártban, amelynek vezetője a „Vissza a Krímet Ukrajnának!” gondolat híve, s amely egyetlen jelöltet sem volt képes sikeresen menedzselni egy korábbi regionális választáson.

Politikai kampány orosz, sőt Putyin módra – legyinthet az olvasó, s eközben egy pillanatra talán azt is hajlamos elfelejteni, hogy a jelek szerint hasonlóképpen zajlik mindez az USA-tól Magyarországon át Nagy-Britanniáig. A televíziós műsorvezető, Kiszeljov provokatív magatartása azonban az orosz állami média általános gyakorlatától is eltér. A normaszegés fedezetének ő vélhetően azt tartja, amire az előző posztban is hivatkoztam, s amivel az ott említett Euronews-riporter szintén szembesítette az általa megszólaltatott Hodorkovszkijt: „egy friss felmérés szerint, az emberek 82 százaléka támogatja” Putyint és politikáját. Csak hát én meg amondó vagyok, hogy

figyelni kellene arra is, nehogy megrokkanjon az igazság, amikor kétes eszközökkel akarják érvényre juttatni.

És ezen persze már nem csak Oroszországra vonatkoztatva érdemes morfondírozni… #

CÍMKÉP: Hodorkovszkij Londonból mutatja be a Moszkvában ülő képviselőpalántákat