A Népszabadságra tör a Népszava

Arra játszanak, hogy eltűnjön az úgymond rossz pedigréjű Népszabadság.

nemeth-peternepszavafutball.jpg

Ha ellenzéki lap főszerkesztője lennék egy olyan időben, amikor hovatovább lélegzethez sem jutnak, azaz hirdetést is alig kapnak a kormányt bíráló médiumok, arra ügyelnék leginkább, hogy megőrizzem az újságom hitelességét. Ehhez képest itt van egy kedd hajnalban az internetre került hír, meg annak cáfolata.

Az első közlés a Népszava honlapján jelent meg 2016. augusztus 30-án, 05:04-kor: „Elkelt a Mediaworks”. Arról az osztrák cégcsoportról írták ezt, amely Magyarországon adja ki a Nemzeti Sportot, a Népszabadságot, a Világgazdaságot, női- és gasztromagazinok, digitális médiatermékek sorát, illetve több megyei újságot.

A bennfentesek és a lap egyre szűkülő olvasótábora körében természetesen az váltott és vált ki izgalmat, milyen sorsot szán a Népszabadságnak az új tulajdonos, amely – a Népszava szerint – nem más, mint a „Fidesz-közeli Duna Aszfalt Kft.” Sok egyéb mellett azonban az a szépséghibája a közlésnek, hogy azt még a Népszava sem hallgathatta el, hogy Lehel Zoltán, a Duna Aszfalt Kft. szóvivője az ATV-vel azt közölte: „nem tudjuk, hogy az értesülésük honnan származik, és nem is tudjuk megerősíteni azt”.

De akkor mire fel ez az egész? Miért vállalja fel a Népszava, nemkülönben az ATV, hogy hírkacsák eregetésével kockáztatják szavahihetőségüket?

Kétségtelen, hogy már napok óta találgatások folytak az esetleges üzletről, többek között arról, hogy beavatkozott-e az állítólagos tárgyalási folyamatba a miniszterelnök. De erről is, mint az ügy minden más részletéről a Népszava is csak az „úgy tudni”, „az ATV információi szerint”, „a Népszava úgy értesült”, a „nem tudni hogy”, a „vélhetően” körítéssel számolt be idézett hajnali hírében. Ezt figyelembe véve csak arra gondolhatok: az egyre apadó forrásokért és a szűkülő közönség kegyéért zajlik az iszapbirkózás az ellenzékinek tekintett médiumok között, amit derűsen szemlélhetnek, s még akár ösztönözhetnek is a kormányzó  párti oldalon

Elég időt eltöltöttem a médiában és a média környékén, no meg a szereplők egy részét is ismerem. Ezért hadd ne legyek naiv, s hadd ne feltételezzem, hogy az ATV, meg a Népszava nem arra játszik, hogy eltűnjön a médiamezőből az egyes nagyvárosi rétegek számára még mindig hangadónak számító Népszabadság. A Népszabadság, amelynek kommunista öröksége vitathatatlan – ellentétben például a szociáldemokrata alapítású, vagyis jobb pedigréjű Népszavával, hogy az ATV külföldi és hazai egyházi kapcsolódásairól már említést se tegyek.

Akár így, akár úgy, kedden délután a Népszabadságot tulajdonló Mediaworks visszafogottságában is erős hangvételű közleményben volt kénytelen cáfolni a „pletykákat és szóbeszédeket”: „a legutóbbi híresztelésekben szereplő adás-vételi szerződéssel kapcsolatos tárgyalásra nem került sor, így szerződés aláírására sem. Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Mediaworks éppen egy jelentős felvásárlást végez, és jelenleg ez áll a vezetőség figyelmének központjában”.

Kénytelen volt közzétenni ezt a szöveget a kiadó, hiszen a napok óta tartó bizonytalanság miatt nyilvánvalóan hezitálni kezdtek az előfizetők: vajon nem feneketlen kútba ejtik-e a következő időszakra esedékes díjat. Alighanem a hirdetők is felemelték már a telefont, hogy megkérdezzék: számolhatnak-e még a Népszabadság felületeivel, avagy vigyék át a reklámjaikat a jóval kisebb körhöz eljutó Népszavához, amelynek olvasói persze gondolkodásmódjukat tekintve közel sem azonosak a nagyobb lapéival.

Mindenesetre ez a menet lezárult. De meg lennék lepődve, ha nem lenne folytatása. A magukat hol baloldalinak, hol liberálisnak mondó, a jelek szerint ájtatoskodásra, pálfordulásra is kész urak és hölgyek akkor mutatják ki igazán foguk fehérjét, amikor sortársaikat kell sárba taposniuk. Példák egész sora, olykor családtag elődök magatartása is mutatja nekik, hogyan kell ilyen helyzetben kíméletlennek lenni. Egy bizonyos, annyit megtanultak tőlük: a túlélésnél nincs fontosabb, a hitelességről majd ráérünk aztán gondolkodni. #

FOTÓ: Németh Péter, a Népszava főszerkesztője ekkor is felállt, holott a Munkások Újságjának e képpel illusztrált, két évvel ezelőtti cikke szerint „minden szempontból a múltat képviseli. Görcsös lojalitása, vélt vagy valós elvárásoknak való feltétel nélküli megfelelése és alig burkolt Gyurcsány imádata őt egy hiteltelen emberré teszi. Azok közé tartozik, akik blokkoltak minden új gondolatot a baloldalon, szerepe volt abban, hogy a demokratikus térfél megújulása csak a rendszeren kívül legyen elképzelhető”. Minden jel szerint most egyike azoknak, akik a Népszabadság ellen szervezik az aknamunkát. Mással aligha magyarázható a lényeges kérdésekben csak feltételezésekre építő, kedd hajnali cikk.

karomkodnitilos142x142szovegesfekvoxxxx.JPG