Meggyilkolták a donyecki vezetőt

Kérdés lép-e, s mit lép erre Moszkva, illetve Kijev.

zaharcsenko.jpg

A hír aligha vált ki különösebb érzelmet a magyar médiafogyasztók többségéből. Hiszen talán a nevét sem hallották eddig Alekszandr Zaharcsenkonak, az Ukrajnától elszakadt Donyecki Népköztársaság vezetőjének, aki a miniszterelnöki tisztséget a helyiek több mint 70 százalékának szavazatával nyerte el. Ám az augusztus 31-én, kora este történt esemény beláthatatlan fejlemények elindítójává is válhat.

A térségben, amely az USA által vezetett NATO Moszkva elleni felvonulási terepévé vált az utóbbi négy évben, az eredendően katonai parancsnok neve fogalommá vált. Ukrajnában és Oroszországban a Kreml politikája melletti kiállás szimbólumaként tekintettek rá ilyen vagy olyan előjellel. Az épp tegnap elhunyt Joszif Kobzon, a legendás, donyecki kötődésű énekes is nagyra tartotta. Zaharcsenko utolsó nyilatkozatát épp a sztár szobra előtt adta, miután főhajtásként rózsacsokrot helyezett el a szobor talapzatán.

Azzal, hogy Donyeck központjában, egy kávézóban robbantásos merényletet követtek el ellene, amelynek során halálosnak bizonyult fejsérülést szenvedett, több kérdés is felvetődik. Kinek állt érdekében meggyilkolása? Miért nem tudta megvédeni Moszkva az egyik legfontosabb emberét? Hogyan reagál a gyilkosságra főleg az oroszországi lakosság, amelynek nagy tömegei már eddig is megalázónak tekintették, hogy a Putyini vezetés nem tanítja móresre a Washington által puccsal hatalomba emelt kijevi bábfigurákat?

Ezek a türelmetlen tömegek nyilvánvalóan eleve abból indulnak ki, hogy a kijevi rezsim áll merénylet mögött, miközben persze Kijev Moszkvát fogja gyanúsítani, hogy gyalázatos provokációt hajtott végre. Ehhez képest nem a legkedvezőbb ómen, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb hadgyakorlata kezdődik szeptember 11-én Oroszországban. Szeptember 1-jén kezdődnek az orosz flotta több egységének Földközi-tengeri manőverei. Szíriából pedig az amerikaiak által támogatott lázadók újabb támadási előkészületeiről, angolok által biztosított vegyi fegyverrel végrehajtandó provokáció előkészítéséről, s annak cáfolatáról sokasodtak meg a hírek. Egyelőre csak azt lehet biztosan tudni, hogy a merénylet következtében egy másik személy is életét vesztette, ketten megsebesültek, s letartóztatások voltak. A Donyeckből kivezető utakat lezárták.#

FEJLEMÉNYEK:Moszkvai idő szerint 20:15-kor az orosz elnök honlapján részvétnyilvánító közlemény jelent meg, amelyben többek között ez áll: „Az Alekszandr Zaharcsenko elleni aljas gyilkosság – még egy újabb bizonyság arra, hogy akik a terror, az erőszak, a rémületkeltés útját választották, nem akarják a konfliktus megoldásának békés, politikai megoldását keresni, nem akarnak valóságos párbeszédet dél-kelet lakosságával, hanem veszélyes téttel játszanak a helyzet destabilizálására annak érdekében, hogy térdre kényszerítsék a Donyec-medence népét. Ez nem fog sikerülni nekik. Úgy gondolom, hogy e bűncselekmény szervezői és végrehajtói elnyerik méltó büntetésüket. Oroszország mindig önökkel lesz” – hangzanak Putyin elnök táviratának sorai.

– Az ukrán titkosszolgálat, az SZBU irányító apparátusának vezetője közölte: a szervezetnek nem volt köze Zaharcsenko halálához. A merényletet a felkelők egyes csoportjai, sőt az orosz különleges szolgátok tagjai közötti belső, üzleti bűncselekményekkel is összefüggő konfliktusokkal magyarázta.

– Az orosz külügy szerint Kijev érdekében állt a helyzet destabilizálása, s rámutatott, hogy Zaharcsenko az egyik aláírója volt a konfliktus békés rendezését célzó minszki egyezménynek.

– Az este folyamán harckészültségbe helyezték a donyecki fegyveres erőket.

CÍMKÉP: Alekszandr Zaharcsenko egy idei márciusi sajtótájékoztatón