Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

sojguszergej.jpg

Oroszország védelmi minisztere, Szergej Sojgu szeptember 24-én, hétfőn videó-üzenetben jelentette be a Szíria légterében szeptember 17-éről, hétfőről keddre hajló éjszakán lelőtt Il-20-as felderítő repülőgép miatti, az Izraelt nehéz helyzetbe hozó válaszlépéseket.

1.) Oroszország két héten belül Sz-300-as légvédelmi rakéta-komplexumot ad át Szíriának. (Lásd a poszt alatti fotót!) Ezt eddig Izrael kérésére nem tette meg. Az eszközzel egyszerre több célpont azonosítására és megsemmisítésére nyílik lehetőség több mint 250 kilométeres körzetben.

2.) A szíriai légvédelem vezetési pontjait olyan automatizált irányítási rendszerrel szerelik fel, amivel eddig csak az orosz fél rendelkezett. Ez lehetővé teszi a teljes légtér hatékony ellenőrzését, az ott megjelenő eszközök megbízható azonosítását, a szükséges operatív intézkedések megtételét.

3.) A Földközi-tenger térségében Szíriához közeledő egységek megfigyelésére a légierő műholdas rádióelektronikai navigációs eszközeit fedélzeti rádiólokációs eszközzel és rendszerrel egészítik ki a szíriai területen lévő objektumokat támadók ellenőrzésének teljessé tétele érdekében. (Már amennyiben jól hámoztam ki a katonai szakszövegből a lényeget, amelynek értelmezése az orosz médiumoknak is feladta a leckét – KDL) #

ELŐZMÉNY: A szíriai Latakia körzetében négy izraeli F-16-os vadászgép orosz hajók közelében szíriai célpontokat bombázott, majd – orosz értelmezés szerint – fedezékként használt egy orosz IL-20-as felderítőt. Ezzel megtévesztették a szíriai légvédelmet, s annak rakétáját az orosz repülőre vonták. A következmény: tizenöt orosz halott, továbbá a gép, s nyilván igen értékes eszközeinek elvesztése. Az eset után orosz parlamenti képviselők határozott ellenlépéseket követeltek, a legmagasabb szinten is telefonos egyeztetések folytak, Moszkvában magyarázkodott egy izraeli légügyi tárgyalódelegáció.

FEJLEMÉNY: Szeptember 24-én Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonon egyeztetett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az intézkedésekről. Az orosz fél ismét hangsúlyozta: szerinte az izraeli magatartás vezetett a tragédiához, s hogy a döntések a helyzettel adekvátak. Arra irányulnak, hogy „megelőzzék a nemzetközi terrorizmus elleni harcba feladatot teljesítő orosz katonákra leselkedő potenciális veszélyekből eredő fenyegetést".

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Netanjahu a telefonbeszélgetés során arra figyelmeztetett, hogy az Sz-300-as Szíriába telepítése növeli a kockázatokat a régióban. Rámutatott, hogy országa továbbra is megvédi biztonságát és érdekeit. John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kritizálta Moszkva döntését, s azt óriási hibának minősítette, ami a térségben növelni fogja a feszültséget – számol be róla a Reuters. Ezzel összecseng az Interfax korábbi közlése, miszerint az izraeli védelmi miniszter kijelentette, amennyiben az Sz-300-at izraeli gépek ellen használja Damaszkusz, akkor a rakétarendszert megsemmisítik. Ám erre az egészre meg azt jegyzik meg orosz szakértők: azok az izraeli döntéshozók, akik jóváhagyták vadászgépeiknek orosz hajók, illetve a légtérben orosz repülőgépek közelében végrehajtandó feadatait, miért nem gondoltak a kockázatokra?

BEKIÁLTÁS-KOMMENTÁR: Nyilvánvaló, hogy a helyzetet az orosz fél pozíciójának megerősítésére használta ki, ugyanakkor a legkevésbé erőszakos lépés. Putyin gesztusa is egyértelmű: nem akarja rávágni az ajtót Izraelre sem. A hangvétel összhangban van a múlt heti tárgyalásokon résztvevők egyikének kommentárjával. A kérdésre, miszerint „Oroszország Izrael cselekedetét ellenségesnek minősítette-e? Volt-e szó erről a tárgyalásokon?”, a névtelenséget kérő illetékes válasza határozott „Нет”, azaz „Nem” volt. Igen ám, de az orosz állami tévé éjszakai vitaműsorában a parlament felsőházának, az Orosz Föderáció Szövetségi Tanácsának tagja, Igor Morozov azt állította: egy ideje az izraeli fél rendszeresen elmulasztja a megállapodás szerint közölni az orosz légi irányítással a szíriai célpontok elleni támadást végrehajtó repülőgépeinek koordinátáit. Szerinte az orosz fél ezt nem mulasztja el. Az orosz képviselő a kiélezett helyzetek izraeli részről való kockáztatását az ott közelgő választások hatásával magyarázta. Ezzel szemben itt egy terjedelmes, erős kitételekkel is operáló izraeli megközelítés. Ha jól összegzem: az ő gépük, gépeik nem is voltak ott, ahol az oroszok mondják. Vagyis beállt a szokásos helyzet: egy állítással szemben áll egy másik, s az életben nem tudjuk meg, mi is történt valójában. Nekünk csak az marad, hogy a lehetséges indítékokon agyaljunk, s elszenvedjük a következményeket. # #

s-300-asraketakomplexumtass_1484506_1.jpg

CÍMKÉP: Szergej Kuzsugetovics Sojgu hadseregtábornok, Oroszország védelmi minisztere. Az 1912-ig a mai Mongólia részeként Kínához tartozott területen, a jelenlegi Tuvai Köztársaság egyik kisvárosában született. Apja tuvai, anyja orosz nemzetiségű. Mindketten helyi politikai karriert is befutottak a Szovjetunióban. Tuva fővárosában, Kizilben található az Ázsia földrajzi középpontját jelző oszlop. A két Magyarországnyi terület nyolcvan százalékát az Altaj hegyláncai borítják, ahol nyaranta, a honvédelmi miniszter társaságában, Putyin is gyakran megfordul: gyalogos és lovas túrákat tesz, búvárkodik.

Sojgu építőmérnöki diplomájának megszerzéséhez a rendkívüli helyzetek előrejelzésével kapcsolatos veszteség-csökkentés témakörben írta disszertációját. Ugyanezt a gyakorlatban is művelte 1992-ben, a Kaukázusban, az Észak-Oszétia és Ingusföld között kirobbant, véres konfliktusban. Később, az oroszországi katasztrófavédelmi minisztérium élén nagy népszerűségre tett szert. Részt vett a mai kormányzó párt, az Egységes Oroszország kampányainak szervezésében, illetve a szervezet irányítója is volt. # # #    

Kérem, tiszteljen meg azzal, hogy részt vesz a szavazásban! Véleménye fontos az orientálásomban. Gondoljon arra, hogy így fizet az egyébként ingyenes tartalomért! ##