Orbánnak csak egy meccs volt

Képzelt tudósítás a Scotland Yardon, csütörtök reggel lezajlott eligazításról*.

2018-10-04chelsea-vidiorban.jpg

Cressida Rose Dick, a New Scotland Yard főnöke már épp jelezni akarta, hogy vége a reggeli kihallgatásnak, amelyen mindössze négy helyettese, a négy igazgatóság vezetője vett részt. Ám ekkor észrevette, hogy a speciális műveletek biztosának még van mondanivalója. A főnökasszony ettől bosszús lett, de tudta, hogy érzelmeit már csak azért sem engedheti szabadjára, mert anélkül is sok támadás éri őt annál az egyszerű oknál fogva, hogy a londoni rendőrségnek ő az első női vezetője. „Ki vele, Parancsnok!” – mosolygott hát Neil Basura, a különleges műveleti igazgatóság már általa, az idén kinevezett, indiai származású irányítójára. Az nem is teketóriázott: „Délután Londonba érkezik a magyar miniszterelnök”. „És ezt csak így? Eddig erről nem tudtunk?” – emelte fel hangját Cressida Rose Dick. „Csak ma reggel kaptuk a jelzést az Interpolon keresztül…” – mondta Neil Basu.

A főnöknő türtőztette magát. A kényes ügyekből már így is elég jutott erre a napra. Ha kétszer annyi emberük lenne, sem győznék. De hangosan csak annyit mondott: „A kormányfő egy hete pontosított programjában nem szerepelt a látogatás.” „Abban nem is szerepelhetett. Theresa May asszonyt nem érinti a vizit” – mondta a helyettes biztos. „Hogyhogy nem érinti?” – vonta fel szemöldökét Cressida Rose Dick. „A Chelsea – MOL Vidi FC meccsre jön Viktor Orbán miniszterelnök" – jelentette a másik. „Futballmeccsre?” – lepődött meg a főnöknő. „Futballmeccsre” – mondta a helyettes. „De hát a magyarok a futballban már rég nem osztanak, szoroznak. Vagy rosszul tudom?” „Ön pontosan tájékozott, Asszonyom” – hagyta helyben Basu. „Hát akkor?” – nézett végig a másik három helyettesén is a Scotland Yard vezetője. Azok persze már indultak volna, de mégiscsak kiváltotta az érdeklődésüket ez a váratlan helyzet. „Azt mondják, hogy a Vidi a magyar miniszterelnök csapata” – magyarázta a különleges műveleti főnök.

Szó szót követett még, amíg megértette a társasággal, hogy Orbán egyik pillanatra is hoz váratlan döntéseket, akár egy ilyen utazásról, s elvárja, hogy környezete bármi áron eleget tegyen kívánságainak. Természetesen papíron nem tulajdonosa a klubnak, de a furcsa kelet-európai viszonyok miatt valamiképp még is úgy tekintenek rá. És persze az sem fért a jelenlévők fejébe, miként utazhat egy ország kormányfője az állami megrendeléseken keresztül tőle függő milliárdos magángépén, ráadásul egy múzeumigazgató és egy török üzletember társaságában. Míg mindez lezajlott, a főnöknő fejében egymást kergették a gondolatok. Egyre inkább azt gondolta, hogy ez egy fedőakció. Ennek az utazásnak nem lehet egy ostoba mérkőzés a célja. Ezt támasztotta alá, hogy az utóbbi időben egyre többször fordult elő Magyarország és miniszterelnökének neve a különféle jelentésekben, tájékoztató dokumentumokban. Hol Moszkvával és Putyinnal, hol Washingtonnal és Trumppal, máskor Kijevvel és a NATO-val, meg az ukrajnai magyarokkal, aztán az olasz szélsőségesekkel, a norvég újfasisztákkal, előtte a Romániában feszültséget keltő beszédével összefüggésben. Támadják őt Brüsszelben, meg Strasbourgban, összerúgja a patkót Merkellel, meg Macronnal. Nyilván odahaza is akadna dolga.

„És akkor ez az ember másfél–két napot eltölt azért, hogy megnézzen egy meccset, amit a tévében is láthatna?! Biztos valamilyen küldetést teljesít. Valakivel találkozni akar” – ébredt fel a gyanú a főnöknőben. A feladatokat már ennek megfelelően határozta meg:

– Mindenekelőtt értesíteni kell az MI5-t, a kémelhárítást, illetve az MI6-t, a hírszerző szolgálatot! Cressida Rose Dick erről nem beszélt, de tudta, hogy ezt követően a szolgálatok lázasan átvizsgálják a hírszerzési és a diplomáciai jelentéseket, amelyekből összegyűjtik az Orbán személyével kapcsolatos összes információmorzsát. De valószínűleg már nélküle is végzik ezt. Hogy mire jutnak, azt ő sosem tudja meg, tőle függetlenül teszik meg a szükséges lépéseket. Ha egyáltalán…

– Fel kell venni a kapcsolatot Magyarország londoni nagykövetségével! Ki kell húzni belőlük mindent a látogatás lehetséges programjával, a repülőgép személyzetével, az utasokkal kapcsolatban!

Tájékozódni kell a Downing Street 10-ben, a kormányfő titkárságán, mert mit lehet tudni! Még az hiányzik, hogy beletenyereljünk valamibe! Jobb a bajt megelőzni! 

– Meg kell szervezni Orbán védelmét attól a pillanattól, hogy kiszáll a gépből, odáig, hogy majd becsukódik mögötte annak ajtaja! Meg kell határozni mozgásának útvonalát, megszervezni a megfigyelést, szükség esetén a beavatkozást! Előzetesen át kell vizsgálni a páholyát, esetleges más programjainak helyszíneit, ha nem a nagykövetségen éjszakázik, meg kell oldani a szállásának háttérből történő felügyeletét! Orbán biztonsága ugyanis az ő és embereinek felelőssége. Természetesen mindezt nem részletezte, hiszen munkatársai nélküle is tudják és teszik a dolgukat, ezért csak ennyit mondott: „Uraim! Egyelőre ennyi.” Magában azonban arra gondolt: „A szolgálatokkal együtt vagy száz embert kell mozgósítani mindehhez. Ráadásul váratlanul, ezért talán lesznek is biztonsági rések itt-ott. De bízzunk a szerencsében!”

Orbán azonban minderről mit sem tudott. Ha tudta volna is, mi zajlik a háttérben, akkor sem érdekelte volna. Mert neki ez az egész csak egy meccs volt. Jóllehet, már kezdte sejteni, de még magának sem vallotta be, hogy a mérkőzésekre járás hovatovább pótcselekvéssé válik számára. Menekvéssé az egyre inkább fölé tornyosuló, általa már befolyásolhatatlan, nyomasztó helyzetek elől. #

*MEGJEGYZÉS: Bár a pamfletben szereplő személyek mind valóságosak, a hozzájuk kapcsolt történet minden eleme kitalált. Egyet kivéve. 2018. október 4-én, az Európa Liga, L csoportjában valóban megmérkőzött a székesfehérvári MOL Vidi FC labdarúgó csapata a Premier League élen álló együttesével, a Chelsea-vel. A tudósítások kiemelik, hogy óriásit küzdött a Vidi, de csak tisztességes, 1:0-ás vereségre futotta az erejéből. A londoni meccset a helyszínen megnézte Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

CÍMKÉP: A mérkőzést Orbán Viktorral (középen) együtt megtekintők kis csoportja (Képernyőkép, forrás: Index)

TOVÁBB a Bekiáltás előző bejegyzéseihez: Ferenc József és az aradi megtorlás; Szíjjártó már megint Moszkvában; Tévésztárból kormányfő — https://bekialtas.blog.hu/

Kérem, tiszteljen meg azzal, hogy részt vesz a szavazásban! Véleménye fontos az orientálásomban. Gondoljon arra, hogy így fizet az egyébként ingyenes tartalomért! ##