Közpénzből magánpálya

Az iskolásoknak és a környékbelieknek egyelőre tiltott hely az átkosban nekik épült sportudvar.

2018-11-13sportpalyaujlakutca_4.jpg

Budapest, 17. kerület, Újlak utcai iskola. Még egy kis tereprendezés és akárki meglátja: megújul a sportpálya. Bizony, több mint három évtized telt el azóta, hogy az átkosban a lakótelepi tanintézet mellé építették a tágas sportudvart. Ám annak állapota idővel csak romlott, csak romlott. Persze azért a futópályán lehetett körözni, s ha úgy adódott rúgni a bőrt a grundon nem csak iskolaidőben, hanem hétvégeken is. De most örül a szív, mert lám erre is telik. A műfüves pálya máris hívogató. Bár hátra van még a környezet rendezése, de láttam már itt fiatalokat, akik szabályos edzést tartottak. Az zavart csak, hogy valahogy túlságosan professzionálisnak látszott a rajtuk lévő felszerelés.

2018-11-13sportpalyaujlakutca_2.jpg

Aztán balsejtelmem beigazolódott, mert az egyik napon táblák jelentek meg a kerítésen. A felirat miatti dühükben többet letéptek, összetörtek, összefirkáltak. Talán azok a fiatalok, akik addig besurrantak, hogy késő délutánonként, szombat és vasárnap délelőttönként focizzanak itt egy kicsit. Ugyanis az addigi közösségi területből egy csapásra úgymond magánterületet kreáltak, ahova fővesztés terhe mellett léphet halandó. Csak remélhető, hogy a végleges átadást követően a tábla névtelen kihelyezői nem feledkeznek meg a kerületi polgármester tavaly augusztusi ígéretéről: „A sportlétesítmény délelőtt az iskolai tornaórák, délután az utánpótlás-nevelés rendelkezésére áll majd”, illetve megtalálják a módját annak, hogy az említetteken kívül is használhassák a létesítményt azok, akik e két körön kívül esnek.

2018-11-13sportpalyaujlakutca_10.jpg

Minthogy a futballpálya mindkét végén elhelyeztek már egy szponzori feliratot (O.. Bank, Bozsik-program) nyilván az utánpótlás-nevelésben résztvevőket láttam edzeni a félig kész területen. Az általános iskolásoknak azonban egyelőre tiltott hely a valamikori sportudvar. Ők most az egyik játszótér melletti, keményre döngölt, tenyérnyi helyen fociznak, illetve az iskola fala melletti kövezett gyalogjárdán tornáznak, vagy mint a november 13-án, dél körül készült fotón is látható, tartanak időmérő futóedzést a testnevelési óra keretében. Legyünk jóhiszeműek! A sportpálya végleges átadása után bizonyára beengedik őket a műfüves területre, amit a futballreménységek máris használhatnak.

2018-11-13sportpalyaujlakutca_19.jpg

2018-11-13sportpalyaujlakutca_16_x.jpg

Ám az eddigi spontán pályahasználatnak nyilván vége. Bár az elmúlt időszakban, épp a 17. kerületben számos helyen építettek mindenki által bármikor használható, kisebb szabadtéri tornapályát mindenféle izommozgató és -fejlesztő eszközzel felszerelve. Ahogy érzékeltem, tavaszonként elvégzik rajtuk a szükséges karbantartást, és az általam ismertek egyike sincs körbe kerítve. Magam is kijárok olykor, minthogy nem kell előre bejelentkezni, s nem akar senki semmilyen rendszabályt ránk kényszeríteni. Bármily hihetetlen, de fiatalok és idősek minden súrlódás nélkül elrendezik egymás között, hogy ki mikor, melyik eszközt használja.

2018-06-28tornapalya_58.JPG

Nem akarom elkiabálni, de eddig rongálásnak nyomát sem fedeztem fel az eszközökön. Lehet, hogy az új sportpályával kapcsolatban is érdemes lenne engedni a most túlzottnak tetsző szigorból? Akár bizonyos elkerülhetetlen időbeli korlátozások mellett... Ha másért nem, azért, mert azok, akik közvetlenül a pálya mellett laknak, s akiket még csak nem is tájékoztattak arról, hogy lakásaikat esténként hatalmas kandeláberekkel fogják kivilágítani, s majdan el kell viselniük a késő esti futballmérkőzések zaját, esetleg megértőbbek lennének, ha tudnák, hogy őket, illetve gyerekeiket is szolgálhatja ez a közpénzből fejlesztett ma már magánterület. #

Véleménye fontos az orientálásomban. Kérem, tiszteljen meg azzal, hogy részt vesz a szavazásban!