Partvonalra szorítják Orbánt

Egy szalonképtelen ember képét alakítja ki Orbán Viktorról a nyugati sajtó, ellene fordítva saját és köre viselt dolgait.

orbanjunckertusk_tasli.jpg

A Fidesz 5-ös számú tagkönyvének büszke birtokosa, a mosdatlan szájú propagandista, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének 2016-os kitüntetettje, a keresztény úri hölgykoszorú sok tagjának bálványa, azaz Bayer Zsolt már-már mártírt csinált Nagy Blankából, a 18 éves kiskunfélegyházai diáklányból. A gimnazista először egy kecskeméti tüntetésen szólalt fel szokatlanul szenvedélyesen. Beszédét ezzel kezdte:

„Egy undorító, alattomos, ocsmány és fertőző járvány járja az országot. Ez nem a pestis, nem az ebola, nem a kergemarhakór, pedig kicsit hasonlít rá. Ezt a járványt úgy becézzük, hogy Fidesz.”

Tolvaj, undorító bandának nevezte a hatalom birtokosait, kleptokráciának a rendszert a túlóratörvény elleni megmozduláson. Gázszerelőzött, orbánráhelezett, a nyomorgókkal szembeállította a saját zsebre dolgozó kormánytagokat. „Mára a Fidesz lett az elnyomó hatalom!” – harsogta. S bizony, alpári káromkodás is elhagyta a száját, s ettől, s csak ettől, a tanintézete elhatárolódott, amivel én egyetértek. A szónoklat e nélkül is ütős lett volna, ám épp az alpári kifejezések miatt Bayer Zsolt esetleg azt állíthatja most: ő csak a diáklány stílusát forgatta vissza, amikor így fogalmazott az Echo Tv 2019. január 13-ai, Bayer Show című műsorában:

„Ő a mi kis Blankánk, a jövő politikusasszonya, ugye, aki ha gimnazista, akkor maximum 18 éves lehet, és már egy igazi, kretén, barom állat. És még csak 18 éves! (…) Kedves Blanka! Az a helyzet, hogy te nem hős vagy, hanem egy szerencsétlen, nyomorult, ócska kis proli.”

Aki csak egyszer hallotta Bayert beszélni, akár tévé-adásban, akár demonstráción, esetleg beleolvasott pártos publicisztikájába, az biztosan szembesült azzal, hogy a nemzeti NEM együttműködés rendszerének eme, egyik legfőbb arca szakmányban szórja a legválogatottabb durvaságokat az ellenzék bármely képviselőjére, vagy akár azokra az egykori harcostársaira, akiknek mára elegük lett az Orbán-rezsim módszereiből. Semmi szükség nem volt arra, hogy durván kössön bele a diáklányba. De minthogy megtette, így ő maga, Bayer Zsolt volt az, aki a fiatalt az országos közbeszédbe úgy beemelte, hogy kis túlzással, hirtelen vele lett tele az internet. Vagyis hovatovább sokan máris hősként tekintenek Nagy Blankára, a Fidesz-agitprop fenegyereke, Bayer jóslata ellenére. Ebben az is szerepet játszik, hogy a pártgépezet lejárató kampányt rendelt a lakájsajtójától a gimnazista ellen. 

Szándékosan feszítik a húrt?

Immár sorozatosak a hasonló esetek. Mintha a nemzeti NEM együttműködés rezsimjét fenntartó klán szándékosan feszítené a húrt, kreálna ellenséget azokból, akikkel ha tárgyalna, bizonyára megegyezhetne. Vonatkozik ez az emlékezetes, a túlóratörvényhez kapcsolódó érdemi egyeztetések negligálására – bármit állított is erről a kormányfő a január 10-ei Orbán-infón –, illetve a december 12-ei szavazás körül az ellenzék által keltett botrány érzéketlen kezelésére. Szintén vonatkozik ez azt ezt követő tüntetésekkel összefüggésben elhangzott becsmérlő, lekezelő kijelentésekre, illetve arra a makacsságra, amivel a közszolgálatinak csúfolt, állampárti média viszonyul a képviselői indítványokhoz, akciókhoz. Arról már nem is beszélve, amilyen erőszakosan léptek fel a különleges védettséget élvező politikusokkal szemben, amiről belső videó-felvételek (!) is kijutottak. A kormány (szándékolt?) makacssága következtében lényegében országossá terebélyesedtek a tiltakozó mozgalmak, holott ezeket némi rugalmassággal akár meg is lehetett volna előzni, le is lehetett volna szerelni.

A józan ésszel értelmetlen kormányzati magatartás egyik következménye, hogy növekszik az ellenfelek egy-egy szereplőjének népszerűsége. De mintha éppen ez lenne a cél. A láthatatlan migránsok, a távol lévő Soros György helyett talán új áldozatokat keresnek, s ha megtalálják, elősegítik, hogy ismertté váljanak. Az immár belső és néven nevezhető ellenségre aztán rá lehet majd zúdítani a lakosság érdemi információktól elzárt nagyobbik részének indulatát. Vagyis egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a minden ésszerűséggel szembemenő kormányzati ellenállásnak a gyűlöletkampányok folytatásához szükséges célpontváltási kényszer az oka. Aztán előbb-utóbb majd csak elszabadul valahol a pokol. Ha pedig nem, akkor majd tesznek érte, s akkor meg lehet mutatni kinél is van az erő. Példát lehet statuálni, az ingadozókat megfélemlíteni, a híveket feltüzelni!

Felkorbácsolja az indulatokat

Egy ilyen koncepció támogatását nagyon is el tudom képzelni arról az Orbán Viktorról, akinek mindent legyőzni akaró elszántságát még a 2000 előtti évek vasutas sztrájksorozatának időszakában ismertem meg. Azóta az indulatok felkorbácsolásában is gyakorlatot szerzett. 2008 óta a gyűlöletkeltés amerikai szakértőinek tanácsaira támaszkodott, amint ezt mindig is tudtuk, de amiről épp az elmúlt héten osztott meg részletes információkat a nemzetközi (!) sajtóban az egyik bennfentes. Az uszításra épülő, a Finkelstein és Birnbaum páros koncepcióját követő kampányok meghozták Orbánnak és holdudvarának az elsöprő választási győzelmeket. Ezek révén szinte totális hatalmat épített ki, ezért azt gondolhatja: ez a módszer most is bejön neki.

Csakhogy azt hiszem, néhány körülménnyel nem számolt. Például azzal, amiről a minap írtam a „Bomlik az Orbáni holdudvar” beszédes címmel ellátott jegyzetemben. Ebben Lázár Jánosnak a Makói Városi Televízióban elhangzott mondatait idéztem arról, hogy neki is fenntartásai vannak a túlóratörvénnyel kapcsolatban. De a mára háttérbe szorított, értelmiségi kvalitásokat is felmutató egykori Fidesz-vezetők példája szintén sokakat elgondolkoztathat. Mondjuk, a Brüsszelbe delegált Navracsics Tibor visszafogott, ám mégis nyilvános bírálatai. Markó Péter, a Vas megyei közgyűlés volt elnöke, aki nyolc évig politizált a Fidesz mezében, a Nyugat.hu-nak adott múlt heti interjúban többek között ezt mondta:

„A 2002-es választás után láttam, hogy a Fidesz belső demokráciája hogyan lesz gyakorlatilag egyenlő a nullával. (…)Talán az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy elkerüljünk egy polgárháborút. A Fidesz politikusainál iszonyú sok pénz van, amit nem akarnak elveszíteni. A másik elem a harag és a gyűlölet, amit beépítettek az emberekbe. Ilyen nem volt a Kádár-rendszer végén, most azonban olyan feszültség van az emberekben, ami nagyon veszélyes.”

Orbán ezeknél veszedelmesebb helyzeteken is úrrá lett már – vetheti ellene az olvasó. Csakhogy a magyar politikus törekvései mostanra nemzetközi dimenzióba kerültek. Már nem egyszerűen arról van szó, hogy a kivéreztetett-kivérzett, ellenséggé kinevezett hazai pártok, illetve az orbáni propagandagépezet által vizionált külső démonokkal kell birokra kelnie. A hatalmi mámortól fűtött Orbán Viktor immár jócskán belegyalogolt a nagyok játszmáiba. Azokéba, akik nem restek ellene fordítani saját eszközeit.

Nem osztja a nyugati értékeket

Már zajlik is mumussá tétele, mindenekelőtt a nyugat-európai lakosság előtt. A befolyásos amerikai körökben szintén módszeresen lejáratják. Egy mai, hun-magyar isten ostora képét alakítják ki róla a nap mint nap megjelenő újságcikkek tucatjaiban, a televíziós hírműsorokban. Hogy mást ne mondjak: rendszeresen gúnyolja őt John Oliver, a népszerű angol színész az HBO-csatorna heti közéleti komédia-műsorában. Ezekben a kormányfő olyan barbárként jelenik meg, aki értetlenül áll a demokrácia, egyáltalán a nyugati értékrend mint olyan előtt.

Az ellene kampányolóknak nincs nehéz dolguk. A magyarországi közélet egyre szaporodó, sokak szerint külföldről is szervezett botrányainak zaja mind messzebbre hallatszik. És azért sem, mert Orbán és köre újból és újból olyan eseteket produkál, amelyekből kiderül: képtelenek a kompromisszumokra, az érveken alapuló vitákra. Mintha nem mérték volna fel, hogy ezzel maguk gyártják a muníciót a nyugati sajtó számára. Tessék meghallgatni a Klubrádió reggeli nemzetközi lapszemléit, vagy megnézni az Euronews híradásait! Ezekből az derül ki: mindinkább szalonképtelenné válik az európai babérokra (is) vágyó Orbán Viktor.

Mert börtön elől menekített országába külföldi bűnözőt, illetve mást meg kiadatott, hogy odahaza szabadlábra kerüljön és hősként ünnepelhessenek egy gyilkost. Mert olyan jogszabályokra bólintott rá, amelyek révén nemzeti és nemzetközi biztonsági szempontból ellenőrizetlen ezrek jutottak szabad mozgáshoz az Európai Unióban. Tette ezt az állam pénzügyi kárára, miközben saját érdekkörének milliárdokat juttatott. Szinte intézményesítette a korrupciót. Családtagjai, barátai igen rövid idő alatt jutottak elképesztő vagyonhoz. Kormányzása a hatalmat ellenőrző intézmények leépítésére, a lakosság nagy részét elérő média hatalmi érdekek alá rendelésére épül – derül ki a nyugati sajtóból is. S akkor még ott az orosz szál...

A gazdaság viszonylagosan kiegyensúlyozott, bár a környezetünkhöz képest gyengébb teljesítménye csak egy szűk kört érdekel Nyugaton. A vezér és csatlósai által generált szaftos történetekkel azonban az európai tömegeket is el lehet érni. Mire itt lesznek az európai uniós választások, s főként, mire majd sor kerül az unió fontos posztjaira való jelölésekre, tőle már mindenki befogott orral fog elfordulni. Ráadásul, azzal is számolni kell, amit a fentebb már idézett, egykori Fideszes, Markó Péter mondott, miután sorra vette, hogy az egyes posztokra miért nem esélyes Orbán Viktor:

„Ha Orbán Viktor elhagyná ezt az országot, két hónap alatt összeomlana a rendszere, ami az ő tekintélyén alapul.” 

CÍMKÉP: Orbán a neki taslit adó Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke között – A helyükre biztosan nem kerülhetne

Véleménye fontos az orientálásomban. Kérem, tiszteljen meg azzal, hogy részt vesz a szavazásban!