Sajnos, Andy Vajna nem példakép

Ami vele és általa történt Magyarországon, az maga a nepotizmus. De nyugodjék békében!

andyvajnacsapovalforrasindex.jpg

Hát, nem! Ahogy sorra vonulnak az öröklétbe a nemzeti NEM együttműködés rendszerének kisebb-nagyobb kaliberű támaszai, egyúttal haszonélvezői, döbbenten tapasztalom az erőfeszítést, hogy példaképpé tegyék őket. Nincs kedvemre erről írni, de mégis megtettem már két esetben. Lovas Istvánról és Kerényi Imréről voltam kénytelen szóba hozni egy s mást, amit halott ember ravatalánál nem szokás, nem illik. S talán ízléstelen is. És mégis, most megint megszólalni vagyok kénytelen, hogy reálisabb képet fessek a jövőnkre gondolva.

Meghalt Andy Vajna, amerikai-magyar üzletember, a magyarországi vadkapitalizmus emblematikus alakja. Nagyon is helyén való, ha a családtagok, a barátok csak a szépre emlékeznek vele kapcsolatban. Miként is lehetne másként? És magam szintén részvétemet küldöm nekik, ha már úgy adódott, hogy a nevét a számítógép klaviatúráján lebetűztem. Bár ha eléjük kerülne ez a szöveg, ezt vélhetően kikérnék maguknak. De akárhogy is van, ha egyszer közüggyé teszik a halálát, mint most Andy Vajnával történik, akkor nem lehet nem szólni arról, hogy kit állítanak elénk követésre méltónak.

Ám legyen! Ünnepelje őt a filmvilág, a szórakoztató mozik megannyi sztárja és nézője a tengeren túl és idehaza! Búcsúzzon tőle a miniszterelnök is a Facebook oldalán, egy nagyon erős hatású, kettejüket ábrázoló fekete-fehér fotóval, amit talán az asztalon hagyott női neszeszer tulajdonosa készített róluk! És közölje a mellé írott kurta-furcsa szöveget a Mandiner.hu két diszkrét HIRDETÉS jelzéssel közrefogva: „Orbán Viktor Faceboook Hasta la vista, Andy! A legnagyobb magyar filmproducertől búcsúzunk. Hasta la vista, Andy! Köszönök mindent, Barátom!”

Én mégis a Tilos rádiós, Magyar Narancsos, Matávos, Telekomos, Origós Simó György pártján állok ebben a dologban. Többek között ezt írta a The Museum of Capitalism oldalon a sikeres vállalkozóról, aki 1956-ban hagyta el Magyarországot, talán az itteni, akkori és korábbi retteneteket is magában hordozva: Los Angelesben „naponta álmodta újra az amerikai álmot. Abban a korban nőtt nagyra Hollywoodban, amikor azt még joggal hívták álomgyárnak, és ami a saját filmjeit illeti, sohasem tudott túllépni ezen. (…) Egy gyakorlatias, ügyes, kockázatvállaló és vagány vállalkozó története az övé, a több ezer főt foglalkoztató parókaüzlettől az ázsiai filmforgalmazó cégen át Hollywood első vonaláig, és aztán tovább, az Óperencián túli újraszületett Magyarországig”.

A bajok itt kezdődtek. Mert Simó szavaival: „Láttuk, ahogy rettenetesen értett ahhoz, amit csinált, de nem akartuk, hogy a gyerekeink ilyen ember legyenek. Láttuk, hogy előrelépést és prosperitást hoz a magyar filmiparba, de közben a szeme sem rebbent, amikor egyszer csak már nem a piacról ömlött hozzá a bevétel, hanem a közpénzpatakból”.

Hogy mindenki gyűlölné ezért Magyarországon, amint a szerző írja? Én biztosan nem. Inkább szánom őt. Azért, mert a nagy vagyont tovább halmozni akaró ámokfutásában játékszerévé vált a politikának. S még inkább szánom őt a halálának körülményeiért. Azért a pillanatért, amikor az éj rettenetes magányában rádöbbent: senki nem siethet segítségére. Ezért csupán tárgyilagosan szögezem le: lehet, hogy épített egy jól működő rendszert a filmszakmában, ami azonban Simó szerint is „nélküle fenntarthatatlan lesz”. De a magyar filmművészet előtte szintén létezett! Nem is akármilyen! Ami pedig a kaszinó-, meg a média-biznisz körül történt vele és általa, ki tudja, kinek-minek az érdekében, az maga a nepotizmus, ami az elmúlt kilenc évben nem elhanyagolható mértékben hozzájárult az addig sem makulátlan ország további elaljasításához, annak ellenségeskedő részekre szakításához, a közbizalom megingásához.

Nem gondolom, hogy tömegek gyűlölnék őt, amint azt a miniszterelnök internetes oldalán oly sokan feltételezik a nemzetiek, illetve másutt a magukat zsidóságukban megtámadottnak érzők az elhunyt visszafogott bírálata okán. Annak ellenére sem érzékelek engesztelhetetlen dühöt vele kapcsolatban, hogy Vajna részese volt a rendszernek, amely bizonyítottan az emberek közötti viszály magvának elhintésével, az ellenségeskedés felszításával építette ki és szilárdította meg a hatalmát. Épp ezért, ha valaki emiatt nemet mond a nemzeti NEM együttműködés Orbán-rendszerére, legalább az fogja fel, hogy ez a rezsim épp az ilyen, tehetséggel is megáldott szerencselovagoktól vált olyanná, ami miatt a fiatalok egyre nagyobb tömege menekül el az országból. Mint annak idején Andy Vajna tette...

Legyen hát elég ennyi: ha megengedtetik neki a kegyelem, ám nyugodjék, békében! De példaképünk, könyörgöm, ne legyen! Őrizzük már meg a józan eszünket! És ezt, sajnos, itt és most kell elmondani, ha már így esett! Amint el kell mondani minden hasonló esetben a jövőben is! Szerintem, ez a közérdek, nem pedig az álszenteskedés, amire oly hajlamosak sokan, feledve és feladva azonnal az elveket, amiket amúgy minden erkölcsi parancs megkövetelne. 

CÍMKÉP: Andy Vajna (A kép forrása: Index)

Véleménye fontos az orientálásomban. Kérem, tiszteljen meg azzal, hogy részt vesz a szavazásban!