Magyar kórkép/1 – Elégedetlenek a kisemberek

Rezsiutalvány bosszúságokkal / Tanárhiány / Húsár-emelkedés / Elégedetlenek a tűzoltók / Külföldre készülnek a kutatók / Mélyponton a forint / Kevés az óvónő.

postasutalvanytvisz.jpg

REZSIUTALVÁNY BOSSZÚSÁGOKKAL Az önkormányzati választások előtt háromszor 3 ezer forint értékű rezsiutalványt küld a kormány az öregségi nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek. A különböző internetes fórumokon és a betelefonálós rádióműsorokban egyre többen adnak hangot értetlenségüknek az eljárás körülményes volta miatt. A posta szeptember 30-ig kézbesíti az utalványokat, de ezt csak egyszer kíséreli meg. Aki nem kapott – mert bármilyen okból nem tartózkodott odahaza –, később az Államkincstártól írásban kérheti a juttatást.

Akik átutalással egyenlítik ki az áram- és a gázdíjat, azok a szolgáltató gyakran más településen lévő ügyfélszolgálati irodájában írathatják jóvá az összeget. A juttatás nem érinti a fa- és szénfűtést, a távfűtést. Ugyanakkor bizonyára vannak olyanok, akiknek áramdíja alatta marad a 9 ezer forintnak, hiszen az utalványok csak 2020. március 31-ig használhatók fel, ám azokból, megtakarítás esetén nem igényelhető vissza készpénz. Nyilvánvalóan egyszerűbb lett volna, ha a szolgáltatók kapják a pénzt, s az összeget egyszerűen jóváírják az érintettek számára. Rejtély, hogy az utalványokon nyerészkedni akaró narancsosok lőttek-e túl a célon, esetleg valakik szándékosan akartak-e alávágni a kormánynak, avagy a sorozatos leépítések miatt immár akkora a hozzá nem értés az apparátusban, hogy a nyilvánvaló propaganda akció bumerángként hathat vissza. (Forrás: Népszava, ATV; Piac & Profit)

TANÁRHIÁNY Több mint 1000 pedagógus állás betöltetlen az állami rendszerben egy héttel az iskolakezdés előtt. Már évek óta komoly hiány van elsősorban nyelv-, informatika- és természettudományi tárgyakat oktató tanárokból. Így fordulhat elő, hogy egyes iskolákban néha testnevelő tanár tart kémiaórát. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy látja, a kormány nem is törekszik arra, hogy színvonalas oktatást biztosítson az állami intézményekben. Hozzátette: a kormány illetékeseinek megszólalásaiban a sorok között olvasva már kiderül, ők is elismerik a tanárhiány létezését. Ugyanakkor nem lát jelentős szándékot a probléma orvoslására, aminek egyik legfontosabb lépése a mostani életpályamodell sutba dobása lenne. (Forrás: Klubrádió)

EMELKEDIK A SERTÉSHÚS ÁRA Sertéshúst ilyen drágán még sose vásárolt külföldről a hazai húsipar. Egy év alatt majdnem 30 százalékos volt a drágulás, és a trend, az afrikai sertéspestis miatt, valószínűleg folytatódik a következő hónapokban is. A boltokban, az év eleje óta a tőkehúsok esetében 10-15 százalékos, a készítményeknél néhány százalékos drágulás volt eddig. A sertéshús kiskereskedelmi ára újabb 5-8 százalékkal fog emelkedni, amiben a gyenge forint is közrejátszik – mondta Raskó György közgazdász-agrárvállalkozó. Pár éve Magyarországra több sertést és sertéshúst kell behozni, mint amennyit exportálni tudunk. A fénykorban, az 1980-as években 9-10 millió volt a hazai sertésállomány, jelenleg hárommillió alatt van. (Forrás: 24.hu)

ELÉGEDETLENEK A TŰZOLTÓK A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete közvélemény-kutatást indított a tűzoltó hivatással kapcsolatos kérdésekről. Összesen 1392 kérdőív érkezett vissza. Eszerint a válaszadók 73,9 százaléka fontolgatja a pálya elhagyását, 9,1 százalékuk már lépéseket is tett ennek érdekében. Az állomány döntő többsége a megalázóan alacsony fizetés és a gyalázatos átverésként átélt korengedményes nyugdíj megvonásával indokolta a váltási szándékot. De sokaknak elegük van a hatalmaskodó és megfélemlítő rendszerből, a felsővezetők szakmai dilettantizmusából és a megalázó bánásmódból. Egy januári, 29 ezer civil bevonásával készült konzultációból az derült ki, hogy a lakosság nem ismeri, milyen keveset keresnek a tűzoltók, miközben jóval több szolgálati órát kell teljesíteniük az átlagos munkahelyekéhez képest, s hogy a kormány 2011-ben megszüntette számukra a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. (Forrás: Mérce)

KÜLFÖLDRE KÉSZÜLNEK A KUTATÓK Teljes a káosz, a kutatók harmada külföldre menne, az adminisztratív dolgozók sorsa bizonytalan. Ez jellemzi a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának átalakítását, illetve a kormány által kierőltetett Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat indítását. Falus András genetikus professzor, az MTA tagja a Palkovics László miniszter által vezényelt folyamatról beszélve improvizációt, felkészületlenséget, felelőtlenséget, zsarolást, hazudozást, törvénytelenséget emlegetett. Emlékeztetett arra, hogy az értelmetlen és irgalmatlan eljárás miatt a tizenhétezres köztestület tagjainak nagy része bizonytalanságban érzi magát. Az adminisztratív dolgozók helyzete kétségbe ejtő, az új intézménybe még nem vettek át sok embert, a régitől pedig már nem fognak kapni fizetést. Palkovics miniszternek és társainak vagy fogalmuk sincs az átmenetről vagy hazudoznak – mondta a professzor. A magyar tudományos élet kivégzésének, történelmi bűncselekménynek nevezte azt, amit most csinál az Orbán-kormány az akadémiával. Palkovics László pedig a szemükbe hazudott, amikor azt állította, hogy nem gondolkodnak a kutatóhálózat elvételén. Ilyen einstandra még nem volt példa a tudományos testület életében. (Forrás: Klubrádió)

IDEI MÉLYPONTON A FORINT Hétfőn folytatódott a forint gyengülése, nem sokkal dél után még 329 forint fölött járt az euró árfolyama, majd kicsivel 329 alá ment. Ennél egyszer volt drágább az euró, tavaly nyáron, amikor 330,8 forintos történelmi mélyponton járt az euróval szembeni árfolyam. A Portfolio.hu szerint most is elsősorban a nemzetközi események, különösen a Trump vezette amerikai kormány és Kína közötti kereskedelmi feszültségek éleződése miatt gyengült a forint árfolyama. Emellett az MNB keddi kamatdöntése is hatással lehet az árfolyamra, ugyan az elemzők nem várják, hogy a monetáris tanács változtasson a kamatkondíciókon. (Forrás: Index)

KEVÉS AZ ÓVÓNŐ Ígéreteket kaptak a béremelésre az óvodapedagógusok, de ebből semmi nem valósult meg. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a „megalázóan alacsony” bér miatt tovább csökken a számuk. A köznevelési érdekegyeztetési tanácsban megegyezés is született, de ezt a kormányülésen áthúzták, a béremelésről szó nincs a következő költségvetésben.  (Forrás: Klubrádió)#