Magyar Kórkép/5 – Idő előtt halunk meg

BEKIÁLTÁS-sajtószemle: Kontroll nélkül kormányoz Orbán / Soha ennyi lakossági adósság / Közeleg a válság / Idő előtt halunk meg

2019-08-19kituntetesiunnepsegsemjenstumpf.jpg

KONTROLL NÉLKÜL KORMÁNYOZ ORBÁN – Néhány hete tüntették ki Stumpf Istvánt a Magyar Érdemrend Középkereszttel, s máris élesen bírálta a magyar kormányzást. Orbán Viktor egykori tanára, kormányának kancelláriaminisztere, aki nemrég távozott az alkotmánybírósági posztról, kifogásolta a kellő egyeztetések nélküli jogszabályalkotást, s azt, hogy „a negyedik alaptörvény-módosítással az alkotmányba emeltek számos korábban alkotmányellenesnek mondott szabályt, amit a szakirodalom visszaélésszerű- vagy felülalkotmányozásnak nevez”. Stumpf úgy látja, 2018 után Orbán közvetlenül magához vonta az irányítást, elvileg ő felügyeli a közigazgatási államtitkárok munkáját is, bár a közigazgatás napi szintű problémái nem foglalkoztatják. „Míg korábban a parlament szavazott a kormányprogramról, ma a miniszterelnök mindenféle kontroll nélkül határozhatja meg a kormány politikáját. A rendszerváltoztatás után még sosem volt ilyen erős ez a pozíció” – idézi a Magyar Narancs a volt alkotmánybírót.

SOHA ENNYI LAKOSSÁGI ADÓSSÁGA Magyar Nemzeti Bank júliusi jelentése szerint a babaváró hitel több mint 90 milliárdos összegben kelt el, de ez cseppet sem vetette vissza a 8,17 és 16 százalékos THM-érték között szóródó  személyi hitelek iránti keresletet. Személyi hitelből, egy hónap kivételével, soha nem vettek fel annyit az ügyfelek, mint 2018 júliusában – írta a Pénzcentrum. Ezt a Portfolio.hu is megerősítette. A személyi kölcsönök új szerződési összege 53,0 milliárd forint volt, ami csaknem 25 százalékkal még mindig felülmúlja az egy évvel korábbit. A babaváró hitelt igénylők jelentős része – egyes pénzintézeteknél fele – a magas jövedelműek, a felsőfokú iskolai végzettségűek közül kerül ki. A feltételek teljesülése esetén vissza nem térítendő, kamatmentes támogatássá váló konstrukció lehetőséget teremt arra, hogy többen meglévő megtakarításaikat használják fel, a 10 milliós hitelt viszont magas hozamú állampapírokba fektessék. A lakáshitelek új szerződési összege 76,5 milliárd forint volt júliusban, ami 7,7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és június után a második visszaeső hónapot jelenti.

KÖZELEG A VÁLSÁGMatolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint lassulás, megtorpanás, esetleg válság jöhet. Ennek 12+1 jelét azonosította: 1.) kereskedelmi háború, 2.) megállapodás nélküli Brexit, 3.) megoldatlan olasz gazdasági problémák, 4.) gyengélkedő német gazdaság, 5.) régiónk erős német kitettsége, 6.) a magyar gazdaság nyitottsága, 7.) a keleti nyitás eredményeinek veszélybe kerülése az amerikai–kínai kereskedelmi háború miatt, 8.) a nagy jegybankok mozgásterének szűkülése, 9.) Észak és Dél megosztottsága, 10.) a törökországi fejlemények régiónkra való hatása, 11.) fokozódó kockázatok az Öböl-menti országokban, 12.) klímaváltozás. A Privátbankár tudósítása szerint mindehhez Matolcsy még egy tényezőt társított. Egyre kevésbé értjük a világot, ezért új mérőrendszerre van szükség. A GDP nem egyenlő a jóléttel, a fenntarthatósággal. Az infláció lényegében eltűnt, az árszínvonal mérését is át kell dolgozni; emellett a fejlett világban a negatív kamatok kora is beköszöntött.

IDŐ ELŐTT HALUNK MEG – 2016 folyamán 1,7 millió 75 évesnél fiatalabb ember halt meg az EU-ban – számol be róla az Index. A nemrég létrehozott Eurostat-OECD kategorizálás szerint 1,2 millió eset úgymond idő előtt következett be. 741 ezer halál megelőzhető lett volna hatékony prevenciós beavatkozásokkal, 422 ezerről azt állítják, hogy időben megkezdett gyógyászati eljárások révén kezelhető lett volna a halált okozó betegség. A megelőzhető, illetve kezelhető eseteket tekintve Románia, Litvánia és Magyarország produkálja a legrosszabb eredményeket a 68 százalékos EU-átlaghoz képest 80 százalék körüli mutatóval. Az elkerülhető halálozás több mint harmadát szívroham (174 ezer eset), légzőrendszeri daganatok (168 ezer eset) és stroke (87 ezer eset) okozta a 75 évesnél fiatalabbak körében 2016-ban.#

CÍMKÉP: Az alkotmánybírói posztról leköszönt Stumpf István épp csak átvette a Magyar Érdemrend Középkereszt kitüntetést, máris bírálta az Orbáni kormányzást (Fotó: Mónus Márton / MTI)