BEKIÁLTÁS: Engedhet-e vajon Müller Cecília?

Az orbáni kampánytechnikusok eszköze lett az országos tisztifőorvos.

mullercecilia2020-04-06sajtotajekoztatoindexvideo.jpg

A XVII. kerületi Pesti úti idősotthonban április 11-én megtartott, rajtaütésszerű vizsgálat nem igazolta vissza azt a bizalmatlanságot, ami az országos tisztifőorvos két nappal korábbi, tehát április 9-ei levelét áthatotta. (Lásd a kiegészítő táblázatot!) A nyolc halott és az április 13-ig igazolt adatok szerinti 198 megfertőződött lakó miatt természetesen nagyon is helyén való volt, hogy Müller Cecília felhívja néhány szempontra a Főpolgármesteri Hivatal figyelmét. Konkrétan ezekre:

♦ a Pesti úti idősotthonban biztosítsák a folyamatos orvosi ellátást,
ne eseti legyen, hanem folyamatos az ott dolgozók oktatása,
szüntessék meg (az épp csak beérkezett) fertőtlenítőszerek használatával kapcsolatos szabálytalanságokat.

A négy és féloldalas levél nagy részét a figyelembe veendő jogszabályhelyek tömegének felsorolása teszi ki. Ám a váratlan ellenőrzés lényegében mindent rendben talált. Így egyelőre nem kerülhet sor a kilátásba helyezett, több millió forintos bírság kiszabására. A felelősöket tehát tovább kell keresni, hogy valakit pellengérre állíthassanak a tömeges koronavírus-fertőzéses megbetegedések és a halottak miatt. Csakhogy…

Csakhogy, amiként előző, Nevezze meg Orbán a felelősöket!” című cikkemben bemutattam: sok jel utal arra, a kormánypártnak már a 2022-es választásokra készülő kampánytervezői azt a célt tűzhették ki, hogy a koronavírus-járványt használják fel az ellenzéki polgármesterek, mindenekelőtt a budapesti főpolgármester lejáratására. A Pesti úti idősotthonban kialakuló helyzet – amiről épp Karácsony Gergely tájékoztatásából, segítséget kérő leveleiből értesülhettek – jó lehetőségnek kínálkozott a támadásra. Ez gőzerővel meg is indult a csaknem félezer kormánypárti befolyás alatt lévő médiumban. Ám az események hirtelen önálló fordulatot vettek, amikor az idősotthonbeli járvány elképesztő méreteket öltött. De még ebben a helyzetben is a propagandacél elérése vezérelte az illetékeseket, s csak nagy-nagy késésekkel adták meg a szükséges segítséget.

Eléggé nyilvánvaló, hogy egyrészt Orbán Viktor hatalomtechnikusai adták az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szájába a napi sajtótájékoztatókon rendszeresen a főpolgármester felelősségére utaló, erősen politikai indíttatású mondatokat. Ő, aki érthetően járatlan a hatalomgyakorlás machiavellista módszereinek nagy léptékű alkalmazásában, talán gyanútlanul tett eleget a háttéremberek kéréseinek, esetleg utasításainak. Így lavírozta magát egyfajta kelepcébe. Ugyanis, amikor kiderült, hogy az eddigi vizsgálódások nem tártak fel terhelő adatokat, akárcsak sugalmazással azzal szoríthatták sarokba a doktornőt:

ha nem talál a kormányzati berkeken kívüli felelőst, akkor éppenséggel őt lesznek kénytelenek feláldozni.

A 2022-es választásoknak az ellenzéki erők lejáratásával a járvány égisze alatt folyó előkészítésének van egy másik vonulata is. Jó okom van arra, hogy feltételezzem: az a gondolat vezérelheti a kampánygurukat, hogy a következő időszakban mindent a kormánytól kapjanak az emberek, és semmit az önkormányzatoktól. A gondoskodó állam, sőt a gondoskodó Orbán Viktor képét kell kialakítani, hogy a választók majdan a Fideszre, ne pedig az ellenzékre szavazzanak. Ennek tükrében válnak érthetővé azok a kormányzati intézkedések is, amelyekkel szinte megfojtják az önkormányzatokat.

Évekkel ezelőtt a személyi jövedelemadó-rész, később több intézmény, köztük az iskolák, s a velük járó támogatások elvételével szűkítették mozgásterüket. Ezekhez képest már csak apróságok maradtak, de a nemzeti NEM együttműködés lovagjai a fillérekért is lehajolnak. Az elmúlt hetekben a gépjárműadótól, az idegenforgalmi adótól fosztották meg a településeket, legutóbb pedig Orbán Viktor rendeletével ingyenessé tették a közterületi parkolást. Így, főleg a nagyvárosi önkormányzatok számára, szinte lehetetlenné válik a járványhelyzetben megnőtt szociális kiadások finanszírozása. Április 7-én ezért adott ki negyvenegy független és ellenzéki polgármester tiltakozó nyilatkozatot. Mint írták:

„Erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül. (…) A kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot. Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak. A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja.”

A kormánypárti polgármestereket és a képviselőket ez két okból sem zavarja. Egyrészt adott esetben számíthatnak arra, hogy őket azért megsegítik a minisztériumokból, a főhatóságoktól, hogy ne csökkenjen támogatottságuk. (Emlékezzünk csak a 2010-es választások előtti,a Fidesz berkeiből érkező biztatásokra: adósodjatok csak el, majd a választások után megkapjátok a pénzt a költségvetésből! És lőn.) Másrészt, ha sikerül a lakosság jelentékeny részének orbáni befolyásolása – és egy évtizede sikerül –, akkor a szakirodalomban holdudvar-hatásnak nevezett jelenség miatt kormánypártiként ebből ők is profitálnak a 2022-es és a későbbi választásokon. Ilyen egyszerű ez, amíg a tömeg nem elégeli meg, hogy a feje fölött és a nevében aljas, az emberek életével is kufárkodó politikai játszmákat űznek a hatalom birtokosai!

Ne legyen tehát senkinek illúziója! Müller Cecília folytatja ámokfutását, ha a benne is egyre inkább kiütköző hatalmi arroganciát nem írja felül keresztény érzülete, amit hangsúlyosan vállal a közvélemény előtt. A másik lehetőség, hogy teljhatalmú főnöke állítja meg őt, amikor felismeri: túl sok választóban vált ki ellenérzést, sőt dühöt a lelketlen magatartás. Kérdés, vajon Orbán Viktornak lesz-e belátása, hogy saját érdekből, legalább a járvány időszakára, megfékezze az általa rendre ellenségnek láttatott politikai ellenfelein való minden áron győzni akarását? #

CÍMKÉP: Müller Cecíliát már csak önmaga keresztényi belátása, vagy Orbán Viktor józan politikai számítása állíthatja le – Az országos tisztifőorvos sajtótájékoztatót tart (Index-videóról készült képernyőkép, 2020.04.06)

MEGJEGYZÉS: A történteknek talán lehetséges más olvasata is. De akkor azt tényekre alapozva írd meg a saját blogodban vagy közösségi oldaladon, ne pedig fröcsögve..!

A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ JÁRVÁNY ALATTI ESEMÉNYEK ÁTTEKINTÉSE

DÁTUM (2020)

ESEMÉNY

♦ Március 25., szerda

♦ A Miniszterelnökség közleménye: „Magyarország Kormánya – az Operatív Törzs javaslatai alapján – kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket. A katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen a Kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket. A kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a hatályos jogszabályok szerint a lakosság közterületi tartózkodására vonatkozó korlátozás, illetve tilalom, mint rendkívüli intézkedés elrendelésére is egyértelműen a Kormány jogosult. A kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárása a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri döntésekre is kiterjed, és amennyiben a kormányhivatal jogsértést tapasztal, törvényességi felügyeleti jogkörében haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket.”

♦ Hatósági eljárás indul Polgár DK-s és Sződliget szintén nem kormánypárti polgármestere ellen, akik kijárási korlátozást vezettek be a településükön.

♦ Március 26., csütörtök

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester levele a Fővárosi Védelmi Bizottság elnökének: működjenek együtt, mert a főváros, a piacon kialakult hiány miatt, nem tud védőeszközöket vásárolni, noha erre egymilliárd forintot különített el

♦ Március 26., csütörtök

♦ A védelmi bizottság megtagadja az idős otthonokba a kórházakból visszakerülők vírus-tesztelését

♦ Március 30., hétfő

♦ Orbán Viktor korlátlan idejű teljhatalmat harcol ki.

♦ Március 31., kedd

♦ Főváros, Pesti úti idősotthon: terv készült a koronavírus-járvány esetére. Előtte egy nappal ismeretfrissítő oktatást tartottak a dolgozóknak, amit április 9-én megismételtek

♦ Április 1., szerda

♦ Részleges karantént rendel el a hatóság a Pesti úti idősotthonban

♦ Április 2., csütörtök

♦ Az idősotthonokban megoldatlan a fertőzések kiszűrése – írja Karácsony Gergely az országos tisztifőorvosnak, Müller Cecíliának, és az egészségügyért felelős miniszternek, Kásler Miklósnak

♦ Április 2., csütörtök

♦ Teljes karantént rendelt el a hatóság a Pesti úti idősotthonban

♦ Április 3., péntek

♦ Öt lakót szállítanak kórházba a Pesti úti idősotthonból

♦ Április 3., péntek

♦ Vírus-tesztet készíttet a főváros azokról, akik az elszállított betegekkel kapcsolatba kerültek – közli Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Az érintett gondozottakat elkülönítik, a dolgozókat otthoni karanténba küldik.

♦ Április 3–13

♦ Propagandakampány kezdődik az ellenzéki Karácsony Gergely főpolgármester lejáratására, s az a következő héten minden kormánypárti fórumon és médiában zajlik. Április 10-én a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök közreműködésével is.

♦ Április 6., hétfő

♦ Megszűnt az orvosi ellátás és nincs elegendő védőeszköz – írja a Pesti úti idősotthon vezetője a fenntartó fővárosnak, az országos operatív törzsnek, a budapesti kormányhivatalnak. A főváros azonnal 2800 sebészi szájmaszkot, 2000 gumikesztyűt és 2x20 liter fertőtlenítőszert küldött az intézménybe. A kormányhivatal 100 maszkot, 500 kesztyűt és szintén 2x20 liter fertőtlenítőszert biztosított. Civilszervezetektől, magánszemélyektől is érkeztek kisebb tételek. (Április 9-én az operatív törzs döntése alapján további 2500 maszkot, és 4750 kesztyűt szállítottak ide.)

♦ Április 6., hétfő

♦ Végre elrendeli az országos tisztifőorvos az otthon lakóinak teljes szűrését.

♦ Április 7., kedd

♦ A Pesti úti idősotthon több forrásból kap újabb eszközöket, szereket

♦ Április 7., kedd

♦ Nyilatkozatot ad ki 41 független és ellenzéki polgármester. Tiltakoznak az ellen, hogy a kormány fontos bevételi forrásoktól fosztja meg az önkormányzatokat.

♦ Április 8., szerda

♦ A hatóságok vizsgálatokat indítanak a fővárosi idősotthonokban. Lényeges szabálytalanságokat nem állapítanak meg, de az eszközök és a szakszemélyzet hiánya több helyen gond.

♦ Április 9–10., csütörtök, péntek

♦ 180 személyt szállítanak el három kórházba a Pesti úti idősotthonból

♦ Április 9., csütörtök

Müller Cecília négy és féloldalas levélben, több millió forintos bírság kiszabásának kilátásba helyezése mellett kötelezi a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy a Pesti úti idősotthonban biztosítsa a folyamatos orvosi ellátást, ne eseti legyen, hanem folyamatos az ott dolgozók oktatása, szüntessék meg (az épp csak beérkezett) fertőtlenítőszerek használatával kapcsolatos szabálytalanságokat. Jogszabályok tömegét ajánlja a címzett figyelmébe. Ehhez képest a két nappal későbbi, rajtaütésszerű vizsgálat lényegében mindent rendben talált az intézményben

♦ Április 10., péntek

♦ Önálló intézkedési joggal ruházza fel Orbán Viktor a polgármestereket a következő három napra. Ezt a hivatali munkaidők lejárta után, a Facebook-oldalán jelenti be. A jogkör átadása kiterjed a lakosság mozgásának korlátozására is, ami mögött többen hátsó politikai szándékot sejtenek

♦ Április 11., szombat

♦ Rajtaütésszerű vizsgálat a Pesti úti idősotthonban. Egy-két apróságtól eltekintve minden szabályos volt. A fenntartó főváros és az intézmény vezetői is betartották a központi utasításokat.

♦ Április 11., szombat

♦ Karácsony Gergely nyilvánosságra hoz négy levelet annak igazolására, hogy a főváros milyen erőfeszítéseket tett az együttműködésre, s milyen intézkedéseket hozott a helyzet kezelésére.

♦ Április 12., vasárnap

♦ A Pesti úti idősotthonban tovább folytatják a vizsgálatot. A Budapest Főváros Kormányhivatal erről szóló közleménye nem említi, hogy a korábbi ellenőrzés mindent rendben talált. Viszont hangsúlyozza: a cél annak megállapítása, az intézmény a járvány megjelenését követően betartott-e minden kötelező járványügyi előírást az idős ellátottak védelmében. Az eredményt Müller Cecília értékeli majd. # #